Povestea formației care a împlinit un sfert de secol. Quo Vadis, o...

Povestea formației care a împlinit un sfert de secol. Quo Vadis, o trupă „made in Timișoara”

0
DISTRIBUIȚI

Nu mai e un secret pentru nimeni că scena muzicală timişoreană a oferit o serie de nume „grele“ muzicii autohtohtone de-a lungul vremurilor. Una din formaţiile care au pus oraşul nostru pe harta muzicii româneşti a fost Quo Vadis.

Formaţia a fost înfiinţată în 1991, în formula Farkas László, Farkas Szilámér, Borbély Szilárd şi Gáspár Zsolt şi a debutat un an mai târziu, în formulă de trio, odată cu plecarea lui Farkas Szilámér. „Pe vremea aceea, lumea era «fomistă», ca să spun aşa, după muzică bună, tinerii, studenţii, toţi voiam să ascultăm muzica bună, deci era un mare aflux de muzică de dincolo. Cluburile au început încet – încet să apară, în Timişoara cântam în două – trei locuri, se făceau mai mult jam-session-uri, unde muzicienii veneau special pentru asta, iar studenţii participau ca spectatori. Mai târziu, după 1993, am început să mergem la festivaluri, nu aş putea zice că au fost turnee. Eram şi noi tineri, ni se părea foarte mişto totul, aşa că în România sau afară concertele erau foarte faine“, îşi aminteşte Gáspár Zsolt, într-un interviu acordat pentru Arta Sunetelor.

Prima „ieşire“ a trupei timişorene a avut loc la Târgu Mureş, unde băieţii au fost remarcaţi şi au primit o invitaţie de a susţine un concert în capitala Ungariei. În scurt timp, trio-ul timişorean a avut parte de tot mai multe aprecieri, iar în urma participării la festivalul Top T din Buzău a înregistrat un „split LP” alături de trupa Floare Albastră, editat de Electrecord. Pe faţa B a vinilului editat în 1995 timişorenii au figurat cu melodiile Blind Shadow, Dusty Road Blues şi Strange Affair. Doi ani mai târziu, în 1997, Quo Vadis a editat albumul „Connect with me“ pe casetă (!), materialul fiind înregistrat la casa de discuri Voxstar Studio B. Discul a cuprins nouă piese şi a avut texte realizate de Cosmin Ţiglar, Mirela Iacob, Zoltan Turi şi membrii formaţiei.

În 2004, Gáspár Zsolt a plecat din România şi în locul lui au venit chitaristul Czifrák István şi solistul Nagy Bogdan, trupa reuşind mai apoi să susţină concerte în Franţa, Serbia şi Ungaria. Quo Vadis a cântat de mai multe ori în cadrul festivalului GastroBlues din Paks (Ungaria) şi a apărut cu o piesă pe una din compilaţiile editate de organizatorii acestui eveniment.

Aripa canadiană a formaţiei

După stabilirea sa în Canada, Joe Gaspar a fost invitat în 2010 la RBC Bluesfest ca „one man band”, iar mai târziu a format Joe Gaspar Band.


În vara anului 2012 trupa a înregistrat albumul „Move On”, iar piesele „Shame”, „The Years Go By” şi „Walking Blues” au fost difuzate pe posturi de radio din Canada şi SUA. Joe Gaspar Band a fost finalistă a concurusului „Road to Memphis” organizat de Ottawa Blues Society, iar în ultima vreme a susţinut o serie de concerte pe tărâm canadian. De altfel, una din piesele cântate de el, „Alone“, a fost inclusă în CD-ul apărut odată cu cartea „Poveşti cu cântec din diaspora – 100 de români şi aventurile lor muzicale”, scrisă de Doru „Rocker“ Ionescu. Cele 100 de portrete conţinute de carte au fost exemplificate parţial pe un CD care cuprinde 18 piese, două dintre ele fiind realizate de muzicieni timişoreni aflaţi peste hotare, Abra şi Joe Gaspar Band.

În 2016, odată cu manifestările incluse în Zilele Culturii Maghiare, trupa Quo Vadis a susţinut un concert de comeback în formula Farkas László (chitară, voce, muzicuţă), Borbély Szilárd (tobe, percuție), Kiss Attila (chitară bas, voce) şi Teodor Pop (claviaturi). „Pentru concertul nostru de comeback am pregătit o serie de surprize. Vom avea patru compoziţii proprii, dar şi piese din repertoriul unor trupe ca Lokomotiv G.T., Omega, Hobo Blues Band, Syrius sau Cream. În perioada acestor ani de pauză am întemeiat familii și am «compus» copii. Laci şi Szilard câte trei, iar din formulele anterioare Joe Gaspar şi Bogy Nagy câte doi, iar Pisti Czifrak unul. În ceea ce priveşte scena actuală timişoreană. Este cam multă «lautareală» prin cluburile timişorene, multe s-au schimbat, blues-rockul nu mai e așa îndrăgit. Noi facem această muzică din plăcere, și astfel a fost întotdeauna. Nu ne-am luat niciodată după nici o rețetă, am cântat și compus muzică după cum am simțit noi, influențaţi de muzica blues-rock și jazz-rock de bună factură“, ne-a declarat Farkas László.

Concert aniversar

În luna noiembrie a anului trecut, în clubul Manufactura, a avut loc concertul  „Birthday Blues with Leslie Wolf“, care a marcat împlinirea frumoasei vârste de 47 de ani de către Laci Farkas.

„Anul trecut (2016 – n.r.) am cântat cu Quo Vadis la Zilele Culturale Maghiare, unde alături de Szilard Borbely au fost prezenţi Kiss Atilla şi Teodor Pop de la JazzyBIT. Mi-am dorit dintotdeauna să am un pianist în trupă, dă o culoare aparte, o altă dimensiune sonoră. Îmi doresc să merg mai departe şi cu proiectul Leslie Wolf & the Groovemakers, care deocamdată este în faza de căutare de basist. Vrem ca anul viitor să facem un concert aniversar care să marcheze împlinirea a 25 de ani de existenţă a trupei Quo Vadis. Calendaristic anul acesta am împlinit 25 de ani de când am urcat prima oară pe scenă, dar vrem să marcăm acest moment aşa cum se cuvine, cu un concert mai mare. În care, în măsura posibilităţilor, vrem să îi invităm şi pe Joe Gaspar, sau ceilalţi muzicieni care au mai trecut prin trupă ca Bogy Nagy sau Pista Czifrak“, spune Laci Farkas.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.