Povestea trupei fără disc. Burning Table, un proiect muzical de suflet

Povestea trupei fără disc. Burning Table, un proiect muzical de suflet

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul Burning Table are ca dată de naştere luna noiembrie a anului 2011, când Zsolt Szabo, Levi Molnar, Nagy Bogy şi Ştefan Czifrak au decis să pună bazele unei trupe care încă de la primele apariţii scenice şi-a creat o faimă aparte, graţie compoziţiilor proprii. Evoluţia trupei s-a concretizat mai apoi prin plecarea lui Ştefan şi adăugarea a doi noi membri: Răzvan Marcuci (bas) şi Saşi Vuşcan (chitară, sintetizator, programare).

Formaţia care a pornit la drum citând influenţe variate, ca Pink Floyd, Porcupine Tree, Audioslave, Stone Temple Pilots, Nine Inch Nails, Muse, Alice in Chains, Rage Against the Machine sau Pearl Jam, a reuşit să creeze un vibe pozitiv prin prestaţiile lor. Muzica timişorenilor a „prins“ nu doar în zona noastră, muzicienii fiind invitaţi să deschidă concertul trupei The Animals din Bucureşt, dar a ieşit şi „afară“, cântând la Viena şi Budapesta. Formaţia a avut parte de un feedback pozitiv şi din partea presei, realizând un podcast pentru Project Daybreak din Bruxelles.

O trupă bine sudată

La sfârşitul anului 2013, Burning Table a susţinut un concert memorabil în clubul Daos. Evenimentul a debutat cu un speech cât se poate de „la obiect“ al prezentatorului Romulus Şoimu, care a subliniat încă o dată motto-ul mişcării Made in TM (care, de altfel, a sprijinit concertul) conform căruia „Nu se întâmplă nimic în Timişoara“, şi recitalul austriecilor de la Mayburn.

Din momentul în care cei de la Burning Table au urcat pe scenă, melomanii au avut parte de o explozie de culori sonore care au avut menirea de a crea un eveniment plin de şarm. Încă de la prima piesă, timişorenii au demonstrat că sunt o trupă bine „sudată“, care cucereşte prin arome stilistice variate, cu compoziţii bine croite şi care emană un aer „profi“, deplin savurat de melomanii ale căror urechi n-au fost infestate cu „gunoiul sonor cotidian“ propagat pe bandă rulantă de posturile de radio autohtone.

Recitalul băieţilor a fost spectaculos, iar efectele electronice „năşite” de Saşi Vuşcan au adăugat savoare.


Ca de obicei, Zsolt Szabo a demonstrat că este un chitarist valoros, iar basistul Răzvan Mărcuci a făcut şi el o treabă extraordinară. Desigur, vocea lui Bogy Nagy şi tobele lui Levi Molnar au contribuit deplin la succesul acelei seri. Evident, s-a cântat „rock“, dar, pe ici pe colo urechile avizate au putut degusta şi influenţe din blues, grunge, indie sau chiar trip-hop.

Burning Table a demonstrat că e o trupă care posedă o energie complexă cu idei bine cristalizate şi cu o poftă de „cântare“ cum rar ţi-e dat să vezi pe meleagurile noastre. Printre piesele care au făcut furori la faţa locului s-a numărat şi „Selling Eden”, un manifest în care muzicienii au luat atitudine împotriva exploatării de la Roşia Montană. Dincolo de „sonor“, magia evenimentului a fost completată şi de proiecţiile extrem de inspirate din fundal.

„Peste tot unde mergem avem parte de succes, dar ca să scoatem un disc trebuie să avem parte şi de un fan-base. Pe care îl faci în timp. Nu suntem pop music, facem lucrurile natural. Vrem să vedem feedback-ul pieselor noastre. Încercăm să împingem sound-ul nostru cât mai aproape de vremurile astea. Unii oameni se sperie de sound-ul nostru masiv. Toată lumea spune că suntem o trupă de open air. Avem de spus ceva, în orice context. Trupa asta e ca o familie. Dacă nu toţi membrii sunt de acord, ideea stă în zona neutră. Ascultăm muzici diferite şi e normal să avem mici contradicţii. Aşa că supunem la vot: dacă trei din trupă au zis DA, atunci aşa rămâne“, spunea Saşi Vuşcan despre muzica celor de la Burning Table, care a primit şi premiul de „best newcomer” la Maximum Rock Awards.

Poate într-o zi

Deşi mult-aşteptatul album de debut nu a apărut nici până în zilele noastre, proiectul nu este abandonat în totalitate. „Burning Table a fost şi încă este un proiect foarte de suflet, serios, gândit şi lucrat. Încă mai discutăm despre album, poate va ieşi într-o bună zi“. spune Levi Molnar.

Unul din concertele de succes ale trupei a avut loc în luna octombrie a anului 2015 în incinta Teatrului Naţional din Timişoara, unde alături de membrii trupei au apărut şi o serie de invitaţi ca Petre Ionuţescu, Lucian Petrilă, Octavian Horvath („Vita“), Ştefan Czifrak, Gabriel Cherlia (ex – Persona). La finalul acestui eveniment memorabil, Burning Table împreună cu toţi invitaţii speciali au cântat piesa „Put your lights on” (original Santana feat. Everlast), recitalul fiind un fel de „who’s who” al scenei de rock alternativ din oraşul nostru.

Trupa care a adus un sound nou şi proaspăt, cu o varietate de influenţe de la grunge, rock alternativ, psihedelic, post rock până la electronică şi experimental a „dispărut“ de pe radarul melomanilor de ceva vreme, fără a lansa albumul discografic atât de aşteptat de fani. Nu ne rămâne decât să sperăm că într-o bună zi, artiştii care au construit acest proiect minunat să ne surprindă cu un come-back pe deplin justificat.

Foto: Raul Ursu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.