Pro Musica s-a întors la liceu. Concert memorabil la împlinirea a 45...

Pro Musica s-a întors la liceu. Concert memorabil la împlinirea a 45 de ani de existenţă a trupei FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Recitalul susţinut de formaţia Pro Musica, exact la 45 de ani de la prima apariţie pe scenă a trupei, exact în aceeaşi locaţie ca şi atunci – în Sala Festivă a Liceului Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara – a avut parte de o încărcătură emoţională deosebită, membrii trupei reuşind – ca de obicei – să creeze vii emoţii în rândul spectatorilor. După cum a fost anunţat în prealabil, acest concert s-a vrut să marcheze un arc de timp şi a fost destinat cu precădere elevilor (actuali şi foşti) ai acestui liceu. Sala Festivă a devenit neîncăpătoare luni la prânz, printre cei aflaţi pe scaunele din incintă numărându-se elevi din clasele primare dar şi melomani care au prins „pe viu“ debutul de acum 45 de ani al formaţiei care a scris o filă de istorie în rock-ul autohton.

Cele două reprize ale concertului au punctat cele două „epoci“ ale trupei, cea folk şi cea rock iar pe parcursul recitalului care a fost transmis live şi pe Internet pe scenă au urcat Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Bogdan Nagy, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină.

„Numele de Pro Musica mi-a venit în cadrul unei ore de chimie. Iniţial ne-am spus Pro Musica Experimental SuperGrup, fiindcă pe atunci erau la modă denumirile astea mai lungi. După ce am citit într-o revistă Bravo de pe atunci că supergrupurile sunt alcătuite din muzicieni consacraţi, ne-am schimbat numele în Pro Musica. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primul concert Pro Musica, care a avut loc în 15 ianuarie 1973 în sala de festivităţi a Liceului Pedagogic, care atunci se numea Industrial 3. La primul nostru concert am cântat doar piese pe versuri de Mihai Eminescu“, îşi aminteşte Ilie Stepan.

Înaintea concertului, membrii trupei au susţinut o conferinţă de presă în care s-au depănat amintiri inedite din istoria formaţiei într-un cadru cât se poate de amical, cu episoade mai mult sau mai puţin cunoscute din activitatea Pro Musica, iar Ilie Stepan a adus la faţa locului şi fostul său chipiu…de şcoală, cu inscripţia Liceul Nr. 3, numele purtat pe atunci de actualul Liceu Pedagogic Carmen Sylva.

„Am avut bucuria şi privilegiul de a copilări alături de mari nume ale muzicii. În zona în care am copilărit, între Piaţa Maria şi Piaţa Bălcescu au stat şi membri Phoenix sau Progresiv TM. Doru Apreotesei vedea camera lui Moni Bordeianu. Când acesta trecea pe stradă era ca şi cum ar fi trecut Mick Jagger“, a declarat liderul trupei, Ilie Stepan.

„Am reuşit să stăm împreună atâţia ani din mai multe motive. Pasiunea noastră pentru muzică ne-a unit. Am reuşit ca în perioada comunismului să trăim feeling-ul de rock and roll, care pe vremea aceea era ceva deosebit. Statistic, trupa asta durează mai mult decât majoritatea căsniciilor. Au fost şi certuri, normal, dar…constructive“, a spus Dixie Krauser.

Foto: Alin Zelenco

Printre amintirile depănate la faţa locului s-a numărat şi un episod după o „cântare de sâmbătă“ la Liceul Pedagogic, când cei prezenţi au „întins“ a tavă de prăjituri pe pereţii unei clase, în urma căreia s-a renovat clasa respectivă şi Ilie Stepan a venit tuns la şcoală, dar şi momentul în care trupa a înregistrat în studioul Electrecord piesa Pasărea P în care au fost nevoiţi să schimbe cuvântul „om“ cu „pom“ pentru a trece de cenzura acelor vremuri.

„Sunt trupe care funcţionează cu forţa pumnului.


Trupe unde se întâmplă lucruri mult mai grave decât dictatura mea… înţeleaptă şi paşnică….şi modestă. Ego-ul fiecărui muzician e foarte mare. Am şi eu un ego care mă ciocăneşte. L-am pus la punct, e mucles. Acum e amorţit numai, nu e terminat…“, a spus Ilie Stepan.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, formaţia pregăteşte un concert aniversar de împlinire a 45 de ani de existenţă presărat cu multe momente inedite şi alte surprize.

„Avem plănuite patru evenimente pentru acest an. Sperăm să adaugăm ceva la astea, nu să scoatem. Ziua de azi este foarte importantă pentru noi şi le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat pentru ca acest eveniment să se desfăşoare în condiţii optime. În luna martie vom edita un triplu LP în serie limitată cu piese din cele mai bune concerte ale noastre. Mai apoi, colecţia aceasta va apărea şi pe un dublu CD, pentru cei care nu vor prinde ediţia limitată. În luna mai sau septembrie vom face un concert aniversar deschis pentru toţi cei care vor să ne vadă în care vor cânta şi artişti care au fost alături de noi de-a lungul timpurilor, iar în luna noiembrie pregătim un film Pro Musica 45 de ani, o istorie a trupei, în imagini şi cuvinte. Ne dorim să scoatem şi un material nou de studio şi vom face acest lucru în măsura în care timpul o să ne permită să înregistrăm“, a spus Ilie Stepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.