Pro Musica se întoarce la liceu: concert extraordinar al formației timișorene, la...

Pro Musica se întoarce la liceu: concert extraordinar al formației timișorene, la aniversarea de 45 de ani, în locul în care a debutat

0
DISTRIBUIȚI

Formaţia Pro Musica va susţine un concert extraordinar aniversar exact în ziua în care se împlinesc 45 de ani de la prima apariţie a trupei, în acelaşi loc în care Ilie Stepan şi colegii săi au apărut în premieră în faţa publicului. Evenimentul va avea loc luni, 15 ianuarie, de la ora 13.00, la Liceul Pedagogic din Timişoara.

„În ziua în care împlinim exact 45 de ani de la înfiinţare vom susţine un concert deosebit ca simbolistică. Va fi un recital exact ca acum 45 de ani când am debutat la Liceul Pedagogic din Timişoara. Ca şi atunci, şi de această dată recitalul va fi pentru elevii liceului. Pe lângă elevii de acum, vor veni şi câţiva elevi care au cântat şi la concertul nostru de atunci. Vom cânta pe pianina pe care am cântat acum 45 de ani şi care este acordată. Va fi prezent şi Doru Apreotesei şi vom cânta piese pe care le-am interpretat la prima noastră apariţie, dar şi câteva melodii din perioadele mai apropiate ale grupului. Va fi prezent şi Dixie Krauser şi vrem să fie un concert care marchează începuturile noastre. Pregătim şi un concert aniversar de 45 de ani la sfârşitul lunii mai, unde îi invităm pe toţi fanii noştri. Acest concert va fi exclusiv pentru elevii actuali ai liceului, care sunt nepoţii celor care au participat la concertul nostru din 15 ianuarie 1973 de la Liceul Pedagogic“, ne-a declarat Ilie Stepan.

Fondatorul trupei Pro Musica, Ilie Stepan, s-a apucat de muzică după ce a văzut filmul „Tinerii” la cinematograful Victoria din Piaţa Bălcescu. Anul trecut, la împlinirea a 44 de ani de la primul concert al formaţiei, trupa a lansat DVD-ul „Pro Musica – Live in Prison“, chiar în incinta Penitenciarului Timişoara, iar o zi mai târziu în Sala Multifuncţională a CJT a avut loc proiecţia de gală a filmului, realizat după recitalul formaţiei care s-a desfăşurat în 7 mai 2015, la Penitenciarul Timişoara.

„Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primul concert Pro Musica, care a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Pedagogic.


Numele de Pro Musica mi-a venit în cadrul unei ore de chimie. Iniţial ne-am spus Pro Musica Experimental SuperGrup, fiindcă pe atunci erau la modă denumirile astea mai lungi. După ce am citit într-o revistă că supergrupurile sunt alcătuite din muzicieni consacraţi, ne-am schimbat numele în Pro Musica. Înaintea primului concert eu am mai cântat în Marţienii şi Rivoli Grup4. Am cântat şi la reuniunile dansante de sâmbătă, unde prezentam compoziţii de-ale noastre mai ritmate şi piese de Beatles, Rolling Stones, Kinks, Troggs sau Shadows. După primul nostru concert oficial, am avut un mare succes, atât în rândul colegilor, cât şi al profesorilor“, îşi aminteşte Ilie Stepan.

De-a lungul anilor, Ilie Stepan a compus prima operă folk din Romania, „Creanga de cireş”, a colaborat cu trupa rock „Progresiv TM” , iar în finalul lui decembrie 1989 a compus piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara.

În 1990, piesa Timişoara este editată pe single în versiune română şi engleză de casele de discuri „Freack Weber” din Viena şi, respectiv, „Virgin” din Marea Britanie. În luna noiembrie a anului 2012, în Sala Multifuncţională a CJ Timiş, a avut loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Lumina – cea de-a treia parte a trilogiei Sensul Vieţii – semnată Stepan Project, material la care au participat numeroşi artişti din muzică, grafică, film şi fotografie. Primele două părţi ale trilogiei au apărut în 1996 – “Sensul vieţii”, respectiv în 2001 – “Undeva in Europa”. În vara anului trecut a avut loc primul concert de club din cariera trupei Pro Musica, la inaugurarea noului hotspot menit să sprijine mişcarea muzicală din oraşul nostru, Reflektor Venue, iar în 20 decembrie 2017 formaţia a susţinut un concert în cadrul evenimentului „Rock pentru Revoluţie“ desfăşurat în Piaţa Operei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.