RETROSPECTIVĂ 2017 Anul de consolidare în Liga II-a pentru ASU Politehnica. Transformări...

RETROSPECTIVĂ 2017 Anul de consolidare în Liga II-a pentru ASU Politehnica. Transformări importante pentru clubul susținut de druckeri

0
DISTRIBUIȚI
ASU Poli, puternică în ediția 2017-18

Anul 2017 a fost unul al maturizării proiectului suporterilor alb-violeți. Dintr-o pată de culoare la nivelul eșalonului secund ASU Politehnica s-a transformat într-un club solid în B. Dacă își face bine pașii în iarnă, trupa pregătită de Bogdan Andone ar putea ataca barajul de promovare în 2018.

Deși începuse anul pe locul 15 în B, primul peste ”linie”, susținătorii ”Băieților în ghete” nu aveau emoții în legătură cu retrogradarea. Mai ales în condițiile în care mai multe echipe renunțaseră la competiție sau se pregăteau să arunce prosopul. ASU Poli suferise iarna trecută sub comanda lui Sorin Brîndescu și pierderi mai puțin dorite. Precum cele ale lui Dan Constantinescu sau Bogdan Dănăricu, dar completările au fost de bun augur, sosind, în sfârșit, Ioan Mera, după tentativele precedente în care experimentatul fundaș doar se pregătise cu formația susținută de suporteri. Un plus per total a fost și împrumutul lui Adrian Ungureanu de la Ripensia,însă acesta a lipsit accidentat în primele etape din primăvară. Alte mutări nu au avut impactul așteptat, vezi portarul Gârlea ori ofensivul, și la propriu și la figurat, Gorovei.

Pregătirea fizică și liniștea din spatele cortinei au fost atuurile Politehnicii în B. După cantonamentul de iarnă adecvat situației, echipa a început pozitiv restul returului, iar victoria de la Buftea cu ”turista” Metalul a stabilit clar că nu alb-violeții vor fi cei care vor ocupa ultima poziție retrogradabilă. Căci așa ajunsese B-ul, doar cu locul 16 de evitat în partea inferioară după retragerile Vâlcei și Tărlungeniului. Chiar dacă următoarele trei rezultate au fost negative, ușor ușor elevii lui Brîndescu au depășit ”perioada gafelor”, care i-a caracterizat în sezonul de toamnă. Ultima de acest gen fiind la Oradea. Poate cel mai strălucit rezultat a fost cu liderul autoritar Juventus București. Un 2-1 surprinzător doar pentru cei care nu au văzut jocul vizibil îmbunătățit al trupei de pe ”Știința”. Rezultat în urma căruia ecuația salvării a fost rezolvată definitiv. Mai mult, pe final de sezon, ”Băieții în ghete” l-au înregimentat pe Deian Sorescu, talent ”fugit” ulterior de la ACS Poli. Practic, începea deja consolidarea unei echipe care-și dorește ceva mai multe decât supraviețuirea la nivelul B-ului.

Din păcate alb-violeții nu au putut să-și mulțumească pe deplin fanii căci au pierdut fără drept de apel derby-ul de acasă, din primăvară, cu UTA (0-3). Iar ultimele jocuri din Ilfov au părut tratate din postura de echipă intrată în vacanță. Așadar doar locul 15 la prima participare în B pentru Politehnica suporterilor.

Moldovan, tatonat. Inspirație cu Andone

Vara a adus prima dată o veste proastă pentru fanii alb-violeți. Golgheterul Ștefan Blănaru a plecat la nou promovata FC Hermannstadt, grupare mult mai avută financiar, care avea să domine mare parte din sezonul de toamnă. Era limpede că ASU Poli, în lipsa unei surse grase de venit, avea nevoie de o strategie nouă. S-a dorit un antrenor cu o anvergură superioară lui Sorin Brîndescu, tocmai pentru a atrage și jucători consacrați. Viorel Moldovan a fost tentat, dar a ezitat tot din cauze economice. În schimb, provocarea a fost acceptată de Bogdan Andone, care a venit de la Satu Mare cu o întreagă echipă tehnică, dar și un jucător important în polivalentul Raul Krausz. Plecarea lui Alex Birău a fost un alt minus, dar acesta a fost suplinit de seria de mijlocași cu experiență veniți la ASU Poli, unii dintre ei chiar de la concitadina ACS. E vorba de Alin Ignea și Adrian Poparadu. Cornel Predescu (ex-Skenderbeu), Ionuț Plămadă (Sepsi) și Marius Staicu (Mioveni), au completat ”valul” de întăriri care au schimbat fața lui ASU Politehnica. Cu toate acestea, apărarea a părut lăsată ușor descoperită, renunțându-se inclusiv la vechiul căpitan, Cristi Gălan, fundaș care se confundase cu istoria ”noii Politehnici”. Au fost în total 11 sosiri, cu tot cu portarul Cosmin Dur-Bozoancă, împrumutat inspirat de la Viitorul, precum și cu singurul stranier Borislav Topic, care avea însă să vină mai târziu și să plece mai devreme.

Revanșa cu UTA a venit în luna octombrie. Foto: Gabriel Brezeanu

Sincopele, uitate prin succesul cu UTA

Pe teren, noul angrenaj a început bine, cu două victorii, urmate însă și de o sincopă dureroasă, 0-2 cu Metaloglobus. Prima parte a toamnei a fost dominată de un parcurs caracterizat ca fiind sinusoidal. ASU Poli făcea o surpriză plăcută învingând în extremis la Clinceni, doar ca apoi să se împiedice lamentabil de modesta Balotești după ce a condus-o pe aceasta cu 2-0.


Andone nu a mai reușit să aducă fundașul mult dorit, Andrei Tînc fiind la un moment dat o opțiune, dar nu neapărat defensiva a suferit. După eșecul cu Dunărea Călărași, într-o atmosferă mai dezolantă pe ”Dan Păltinișanu”, ASU Poli s-a montat bine, a învins la Satu Mare și a reușit să treacă examenul mult așteptat de fani. La a treia încercare, ”Băieții în ghete” au doborât și UTA, printr-un 2-1 înregistrat în fața a peste zece mii de fani pe același ”Mare oval” timișorean. Predescu a deschis scorul spectaculos, iar fundașul Dănuț Bilia a adus victoria spre bucuria Peluzei Sud aflată mereu la înălțime.

”Meciul care nu trebuia să se dispute”

Luna octombrie a adus și ”Derby-ul Poli”. Prima înfruntare ASU vs. ACS nu a suscitat însă interesul așteptat în tribune. Doar vreo 3.500 de spectatori au venit la meciul din 16-imile Cupei, unul câștigat scurt, cu 1-0, de echipa de primă divizie. Elevii lui Andone părăseau astfel competiția KO după ce în faza precedentă învinsese fără glorie ”surpriza” Voința Biled.

Seria pozitivă din campionat a fost întreruptă, în schimb, în mlaștina de la Snagov, un meci care cu adevărat nu trebuia să se dispute, regulamentar. Alb-violeții au avut apoi o perioadă de vis, cu șase rezultate pozitive. Dclarațiile jucătorilor, cum că se simt mai bine pe ”Știința”, nu au fost doar vorbe goale. Un 2-0 cu Luceafărul și un 3-0 cu ASA, cea mai clară victorie de până acum, au încadrat un alt rezultat cu importanță locală deosebită. Astfel, la ”rendez-vous-ul” din B cu Ripensia, tot violetul a avut câștig de cauză. A fost 2-0 pentru vizitatori pe micuța arenă din Ciarda Roșie. Toate aceste rezultate au și săltat-o semnificativ pe ASU Poli în clasamentul B-ului. Dintr-o trupă care și-a propus declarativ primele zece locuri, la limita cărora s-a și învârtit o perioadă, formația susținută de suporterii timișoreni a devenit una cu pretenții, aflată la doar trei puncte distanță de locul de baraj. Din păcate ultimul duel al anului, cel alb-violet cu FC Argeș, în Trivale, a fost pierdut, astfel că diferența față de Chindia (locul 3), totodată prima echipă pe care o va întâlni Politehnica într-un meci oficial în 2018, s-a dublat. ASU Poli iernează pe un loc călduț 5 și sezonul de primăvară depinde mult și de ce se va întâmpla la ”rece”.

”Au fost foarte mulți jucători nou-veniți, staff-ul a fost nou-venit, a fost o perioadă de acomodare pentru toată lumea. Iată că acum suntem la +6 la adevăr, cred că foarte puțină lume s-ar fi așteptat la acest lucru. Am reușit o a doua parte a turului foarte bună, în care am pierdut doar la Pitești și Snagov. Dar s-a acumulat foarte multă oboseală, au fost deplasări foarte lungi, deci a fost extrem de dificil pentru noi. Lotul a fost subțire din punct de vedere numeric, un grup mic de jucători a dus greul campionatului. Per total, a fost un sezon de toamnă bun spre foarte bun și cred că suporterii noștri și cei din jurul echipei cred că pot fi mulțumiți de ceea ce s-a realizat”, avea să spună Bogdan Andone după ultimul meci.

Bogdan Andone. Foto: Gabriel Brezeanu

Bogdan Andone recunoaște că finalul de an i-a dat inclusiv lui speranțe că echipa sa ar putea trage la promovare, dar rămâne totodată cu picioarele pe pământ. ”Asta e firea omului, și noi, și suporterii, și jucătorii ne-am făcut niște calcule. Dar e dificil… Suntem o echipă în creștere, în reconstrucție și mai avem nevoie de multe lucruri pentru a ajunge la nivelul unei echipe care să emită pretenții de Liga I. Lucrurile se pot schimba însă încetul cu încetul, pentru că și din vară s-au schimbat multe lucruri în bine”, a mai spus tehnicianul lui ASU Poli.

Un alt proiect interesant al formației UPT e remodelarea arenei ”Știința”, un proiect interesant care îi va obliga însă, odată cu startul lucrărilor, pe ”Băieții în ghete” să-și dispute jocurile considerate acasă pe o altă arenă, posibil ”Electrica”.

Primele despărțiri

La finele anului 2017 au apărut și primele vești în privința celor circa patru jucători care vor părăsi trupa alb-violetă în această iarnă. Marius Staicu și Mădălin Stancu sunt printre cei care au fost anunțați de conducere să-și găsească o nouă echipă. Un alt jucător, portarul Markos Gakos, e nemulțumit de statutul de cel mult rezervă în acest sezon, și ar putea părăsi de asemenea gruparea susținută de druckeri.

ASU POLITEHNICA (statistica primei părți a sezonului 2017-18):

Markos Gakos 4 jocuri / 0 goluri, Emanuel Fișteag 1/0, Cosmin Dur-Bozoancă 16/0 (portari);

Radu Motreanu 19/0, Ioan Mera 17/0, Dănuț Bilia 20/1, Carol Taub 20/3, Borislav Topic 4/0 (fundași);

Ionuț Coadă 12/0, Raul Krausz 20/3, Alin Ignea 15/2, Cornel Predescu 21/2, Deian Sorescu 20/5, Mădălin Stancu 7/0, Răzvan Ghinescu 10/1, Mladibor Giuricici 3/0, Alin Crișanov 3/0, Adrian Poparadu 15/1, Andrei Țugui 4/0, Vlad Bîte 0/0 (mijlocași);

Ionuț Plămadă 20/3, Cătălin Bădăuță 19/5, Marius Staicu 19/2, Darius Neamțu 0/0 (atacanți).

*cu italice sunt indicați jucătorii care au părăsit deja echipa

Lideri la pase decisive: Cornel Predescu și Deian Sorescu, câte șase assist-uri fiecare.

Cel mai folosit jucător: Dănuț Bilia (1.800 minute)

Linia de clasament ASU Politehnica Timișoara:

Locul 5       21 meciuri       11 victorii        3 egaluri          7 înfrângeri            golaveraj: 29-23    36 puncte

23 de jucători utilizați

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.