Sârbii din Timișoara au participat la ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar, în...

Sârbii din Timișoara au participat la ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-914793005">

Zeci de sârbi din Timișoara s-au adunat, în această seară, în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii pentru a participa la ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar (Badnjak-ul), în Ajunul Crăciunului pe rit vechi.

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de către aproximativ 4.000 de sârbi care locuiesc în Timișoara. În această seară, în Ajunul Crăciunului, zeci de sârbi s-au adunat în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii pentru a participa la primul dintre obiceiurile de sărbători. Și anume, ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar, simbol al unui început de an cu noroc și sănătate.

„Badnjak-ul este o particularitate a ortodoxiei sârbe și reprezintă focul la care s-au adunat păstorii în noaptea sfântă a nașterii Domnului, iar poporul sârb, un popor iubitor de Dumnezeu, păstrează acest obicei și în noaptea de Ajun se adună în jurul focului și cântă colinde, se roagă la Dumnezeu. Avem și o masă specifică legată de noaptea de Ajun, se mănâncă pe jos, se pregătesc preparate specifice postului, care au o însemnătate pentru bunăstare, pentru fericire, pentru sănătate”, a declarat vicarul Episcopiei Sârbe din Timișoara, Marko Marinkov.

Marița Stancovici, o sârboaică din Timișoara, a precizat că, de Crăciunul pe rit vechi, se salută cu „Hristos se naște” și se răspunde cu „Adevărat că se naște”.

„Se mai păstrează tradițiile de Crăciunul sârbesc. Noi sărbătorim și Crăciunul românesc și pe cel sârbesc. Stejarul se arde pentru alungarea spiritelor rele din anul trecut. Îndemn tineretul să țină de tradiții”, a afirmat Marița Stancovici.

După „Badnjak”, credincioşii sârbi au participat la slujba de vecernie, iar la plecare au primit legături din crenguţe de stejar, care semnifică puterea cu care este întâmpinat Anul Nou, şi paie – simbol al locului în care s-a născut Iisus Hristos.

În zilele de Crăciun, mai ales sârbii care locuiesc la sate aruncă în casă cu paie, pe care le mătură după trei zile. De asemenea, în Ajun se aruncă cu nuci şi cu bomboane în cele patru colţuri ale casei, iar în prima zi de Crăciun, în cine intră primul în casă se aruncă cu grâu şi cu bani.

Foto: Virgil Simonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.