Un nou scandal de proporții la Spitalul Județean Timișoara, izbucnit între șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, Mihai Ionac, și directorul unității medicale, Marius Craina.
Astăzi, cinci pacienți erau internați pe holul clinicii, șeful secției precizând că acest lucru se întâmplă din anul 2015, pentru că paturile alocate sunt insuficiente. Sunt 27, dar ar fi nevoie de 35-40. Pe de altă parte, managerul spitalului spune că subiectul este unul “artificial”, creat de medicul Mihai Ionac pentru a distrage atenția presei de la faptul că este acuzat de mai multe asistente și infirmiere că le amenință și le jignește, putând folosi și paturi de pe celelalte trei secții de chirurgie. Și Mihai Ionac a venit cu un drept la replică, precizând că acuzațiile care i se aduc reprezintă “o înscenare orchestrată de managementul spitalului pentru a camufla mai multe realități cu care pacienții se lovesc”.
Reamintim că, sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o investigație pe site-ul său despre cum asistente și infirmiere angajate în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară îl acuzau pe șeful secției, Mihai Ionac, că le face “vaci” sau “ciori”, iar pe o infirmieră ar fi amenințat-o că o taie cu bisturiul. Astfel, o plângere a fost făcută la Colegiul Medicilor în luna noiembrie a anului trecut, iar personalul nemulțumit s-a plâns și conducerii spitalului, care i-a tăiat salariul medicului Mihai Ionac cu 10%, timp de trei luni.
Astăzi, liderul de sindicat Sanitas din cadrul Spitalului Județean Timișoara, precum și o asistentă de pe blocul operator și o infirmieră au dat declarații presei, la sediul instituției, cu privire la modul în care medicul Mihai Ionac se comportă cu personalul.
“Mie mi-a spus să pun masa în poziția din carte, de unde să știu eu cum să o pun. Mi-a spus apoi că, dacă nu știu, să ies afară, să chem pe cineva care știe, că altfel bagă acul în mine. De asemenea, le-am văzut plânse pe colegele mele, asistente, și erau supărate că domnul profesor le-a făcut nesimțite, le vorbește urât”, a povestit Claudia Nyuli, infirmieră.
De asemenea, Veronica Roth, liderul de sindicat Sanitas din cadrul spitalului, a precizat că personalul din secția pe care medicul Mihai Ionac o conduce este “terorizat” și că doar în ultimul an, trei asistente s-ar fi mutat pe alte clinici din cauza comportamentului său.
“Eu fac parte din Comisia de Disciplină, nu este prima dată când domnul Ionac ajunge aici. A fost foarte greu să ajungem să-i dăm o sancțiune, dar trebuia să o facem, având în vedere jignirile. Personalul dânsului, din Secția de Chirurgie Vasculară, este terorizat, este un dictator, personalul este terorizat că aleargă de la un nivel la altul să acorde tratamentul pacienților. Ele își fac treaba, aleargă și își îndeplinesc condițiile, măcar să le vorbească frumos. Dânsul se crede super, iar restul colegilor sunt analfabeți”, a afirmat Veronica Roth.
Directorul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina, le-a luat apărarea, astăzi, asistentelor și infirmierelor care îl acuză pe medicul Mihai Ionac că le-a jignit, precizând că “sub nicio formă nu acceptăm așa ceva. Spre finalul anului trecut, au sosit mai multe sesizări de la colegii din Blocul Operator nr. 2 cu privire la comportamentul dânsului, cu rugămintea de a se lua măsuri, iar Comisia de Disciplină a emis sancțiunile. Este regretabil că s-a ajuns în această situație”.
Pe de altă parte, medicul Mihai Ionac consideră că tot ce se întâmplă în acest moment nu reprezintă altceva decât “o înscenare orchestrată de managementul spitalului”, precizând că, totuși, în timpul intervențiilor, mai apar momente tensionate, mai ales că unele dintre asistente nu ar cunoaște instrumentarul.
“Vizavi de lucrurile pe care le-au spus asistentele, era foarte bine să fie probate cu ceva, în afară de simple declarații. În orice operații există momente tensionate, în care soarta pacientului poate să fie în cumpănă. În acel moment, dacă un om din echipă e cu mintea aiurea, nu știe ceva sau visează la nu știu ce, poate că e nevoie, la fel ca și pe front, să strigi și să urli. Dar asta e o atitudine profesională necesară să înclini balanța în favoarea pacientului. Dacă cineva înțelege acea agresivitate ca pe o înjurătură, ca pe o problemă personală, înseamnă că locul lui nu este acolo. Nu neg că apar asemenea momente. Am observat că o parte din asistentele instrumentare nu știu instrumente și nu au noțiuni elementare. Nucleul care m-a reclamat, acum câțiva ani de zile, pentru că nu era bloc operator comun, plecau la ora 12.00 acasă, că nu aveau de lucru”, a explicat Mihai Ionac.
Totodată, medicul a precizat că a dat spitalul în judecată, nemulțumit fiind că a fost sancționat cu 10% din salariu timp de trei luni.
Pacienți internați pe hol, de trei ani
De asemenea, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a făcut publice, în urmă cu câteva zile, mai multe fotografii în care apăreau pacienți internați pe holul secției.
Astăzi, Mihai Ionac a precizat că această situație este din anul 2015, doar că nu a dorit să facă totul public, ci a preferat că se adreseze managementului spitalului, în speranța că se va găsi o soluție. De asemenea, medicul timișorean spune că a informat și Ministerul Sănătății cu privire la faptul că este nevoie de suplimentarea paturilor de la 27 la 35-40.
“Conducerea spitalului încearcă, de fapt, să camufleze niște realități de care pacienții noștrii se izbesc zi de zi, pe care managementul refuză să le rezolve. Nouă ne-ar ajunge un număr de 35-40 de paturi și am făcut solicitări pentru suplimentarea lor încă din anul 2014, inclusiv la minister. În anul 2017, au fost operați 1.800 de pacienți, peste 80% au avut nevoie de o intervenție vasculară. Eu invit conducerea spitalului să vină în Policlinică sau în Urgențe și să facă ei triajul, să aleagă pacienții pe care doresc să-i interneze. Ceea ce nu înțelege conducerea spitalului este că medicina progresează”, a afirmat medicul Mihai Ionac.
Șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a mai precizat că a crescut numărul pacienților care se adresează secției pe care o conduce pentru că tot mai multe persoane au recomandat serviciile medicale oferite.
Pe de altă parte, Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara, a precizat că subiectul pacienților internați pe coridoare a fost creat, recent, artificial de medicul Mihai Ionac, pentru a distrage atenția asupra acuzațiilor care i se aduc.
“Vizavi de subiectul legat de internarea pacienților pe coridoare, acest subiect este creat artificial, tocmai pentru a distrage atenția presei asupra unor evenimente pe care nu le dorește să se propage, și anume comportamentul pe care l-a avut vizavi de colegii mei de la blocul operator, și nu numai. Avem un ordin de ministru care alocă un număr de 27 de paturi Secției de Chirurgie Vasculară, este obligația medicului șef de secție să gestioneze tratamentele, operațiile și internările în funcție de numărul celor 27 de paturi existente. Cred că practică un joc extrem de periculos, ca mersul pe sârmă, fără plasă dedesubt, pentru că continuă să țină internați pacienți pe coridoare, atât timp cât spitalul dispune de încă 180 de paturi de chirurgie, pe care pot fi internați acești pacienți, dacă există o colaborare cu ceilalți trei șefi de secții de chirurgie. Îi atrag atenția că asemenea situații nu vor mai fi tolerate în cadrul spitalului. O analiză realizată pe anul 2017 a demonstrat că rata intervențiilor vasculare este sub 45%, iar rata internărilor de urgență este în jur de 52%. Asta înseamnă că unul din doi pacienți nu reprezintă o urgență și poate fi programat”, a explicat Marius Craina.
vedeti de ce este bine sa platim asigurare de sanatate? Pt ca statul sa-si bata joc de noi, medicii sa aiba salarii mari pt a nu te baga in seama ,nu de alta dar multi sunt pe langa meserie ,altii sunt dezinteresati si din pacate cred ca marea majoritate sunt spagari.Sa te fereasca Dumnezeu sa incapi pe mana astora ca dracu-i al tau.Eu unul as prefera sa ma trateze Mengele.