Schimbarea Timișoarei: cine vine, cine pleacă. Capitala Banatului, pe loc fruntaș în...

Schimbarea Timișoarei: cine vine, cine pleacă. Capitala Banatului, pe loc fruntaș în topul orașelor în care se mută românii

1
DISTRIBUIȚI

Timișoara este orașul secundar din România în care s-au mutat cei mai mulți oameni în perioada 2001 – 2011, fiind urmat de Cluj-Napoca, Iași și Constanța. De altfel, și înainte de 1989, capitala Banatului era cel mai atractiv oraș din țară.

Marius Cristea, expert senior pe dezvoltare urbană în cadrul Băncii Mondiale, a prezentat, la Timișoara, un studiu interesant despre modul în care orașul s-a dezvoltat în ultimii ani. Astfel, aflăm că, în general, oamenii vin la studii la Timișoara, important centru universitar, și nu puțini sunt cei care iau decizia de a se muta în oraș. În acest moment, aproape jumătate dintre persoanele care locuiesc în Timișoara nu sunt de aici.

“Pe vremea lui Ceaușescu, se mutau mai ales oameni de la sate la orașe, acum se mută oameni din orașele mici în orașele mari.


În general, oamenii vin la studii la Timișoara. De exemplu, te naști în Reșița, vii la studii la Timișoara, le termini și urmează să decizi ce faci. Datele ne arată că 46% din populația actuală a Timișoarei vine din altă parte”, a explicat Marius Cristea.

Altfel de migrație

Astfel, potrivit studiului realizat de Banca Mondială, în fiecare an, 8.000 de oameni se mută în Timișoara, care ajută mult la dezvoltarea economiei locale. Principalele zone din care aceste persoane vin sunt Drobeta Turnu-Severin, Reșița, Lugoj și Arad.

“Cele 8.000 de persoane care se mută anual în Timișoara reprezintă un bazin foarte important, majoritatea venind din orașe mai mici decât Timișoara, în general fiind vorba de studenți”, detaliază Marius Cristea.

De asemenea, studiul Băncii Mondiale mai arată că, în fiecare an, 1.800 de timișoreni se mută la periferie sau în comunele apropiate, cum sunt Giroc, Dumbrăvița, Moșnița sau Sânmihai.

“Este o cifră imensă. În general, se mută oameni care au un venit peste medie. Asta înseamnă o serie de probleme cu infrastructura, o presiune majoră asupra urbanismului din comunele învecinate”, consideră expertul pe dezvoltare urbană.

 

1 COMENTARIU

  1. Pai vin sa studieze la Timisoara ca sa dus vestea-n Tara si nu numai ca la Universitatea de vest se pot cumpara studiile si chiar Doctoratele, exemplu fiind Kovesi, si chiar Rectoru {fostu}Partea !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.