Schimbări mari la Muntele Mic. Ce noutăți pentru turiști au apărut în...

Schimbări mari la Muntele Mic. Ce noutăți pentru turiști au apărut în stațiunea din Banat

0
DISTRIBUIȚI

Noi investiții s-au făcut într-una dintre cele mai importante stațiuni montane din vestul țării, care atrage tot mai mulți turiști. La mijlocul lunii ianuarie, a fost inaugurată o nouă pârtie de schi și un nou telescaun – Isai, pe Muntele Mic, din județul Caraș-Severin. Cele două noi atracții au fost realizate de un om de afaceri.

Telescaunul Isai are o lungime de aproximativ 1.400 de metri. Lucrările au fost finalizate în urmă cu câteva săptămâni, însă de abia în luna ianuarie a acestui an a fost obținută autorizația de funcționare de la ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat).

Noua pârtie de schi din Muntele Mic – Isai, este dotată și cu instalații de producere a zăpezii artificiale. “În weekend-ul 19 – 21 ianuarie este inaugurat oficial telescaunul Isai, dar și pârtia cu același nume, pe Muntele Mic”, ne-a declarat Gheorghe Măran, șeful instalațiilor transport cablu din stațiunea montană Muntele Mic. Astfel, turiștii care au venit să se bucure de zăpadă pe noua pârtie din Banatul Montan au avut parte și de o surpriză: ei au avut ocazia să folosească telescaunul gratuit, timp de trei zile. Turiștii pot să urce din zona cabanelor și să coboare spre stațiunea Muntele Mic.

Omul de afaceri care a realizat pârtia și telescaunul Isai are și alte planuri de investiții, în stațiunea montană Muntele Mic. În acest moment, se lucrează la construcția unui hotel de lux, cu cinci etaje, în apropierea telescaunului Isai. Hotelul este construit în proporție de 80% și va fi realizat ca o copie a unui imobil de acest gen din Tirol, Austria.

Muntele Mic, magnet pentru turiști

Muntele Mic din județul Caraș-Severin este una dintre stațiunile montale din vestul țării care atrage printre cei mai mulți turiști pasionați ai sporturilor de iarnă, și nu numai.


Prima sâmbătă din luna ianuarie a fost cea mai aglomerată zi din istoria stațiunii Muntele Mic. Nu mai puțin de 2.500 de turiști s-au bucurat de zăpadă în stațiunea din Banatul Montan, fiind staționate pe drum și în parcare aproximativ 900 de mașini.
De asemenea, administratorii paginii de Facebook “Muntele Mic Online” estimează că numărul turiștilor va fi din ce în ce mai mare. Asta pentru că, din sezonul de schi următor, va crește capacitatea de transport, numărul locurilor de parcare și vor apărea încă trei apres-schiuri.

La Muntele Mic, iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziție șapte pârtii de schi, inclusiv pârtia Isai, care a fost inaugurată în luna ianuarie a acestui an, patru fiind dotate cu teleschi. Este vorba de Borlova I și Borlova II – 1.000 metri lungime fiecare, Pârtia sub telescaun – 2.500 metri lungime, Pârtia Nordica – 1.200 metri, Pârtia “Valea soarelui” – 1.400 metri și Pârtia Mâloasa, care reprezintă, de fapt, drumul schiabil până la telescaun, ce are o lungime de 12 kilometri.

La stațiunea montană Muntele Mic se poate ajunge de la Caransebeş, apoi prin Zerveşti şi Borlova, până la Valea Craiu, de unde există o linie cu telescaun către staţiunea Muntele Mic, aflată la altitudinea de 1.525 de metri. Cu o lungime de 3,5 kilometri şi o diferenţă de nivel de 799 metri, este cel mai lung traseu de acest tip din ţară. Există şi un drum pietruit, de 13 kilometri, care poate fi străbătut doar cu maşini de teren.

Ascensiunea spre staţiune este relativ uşoară, iar priveliştea panoramică oferită iubitorilor de peisaje alpine stâncoase, cu numeroasele lacuri glaciare din văi, este deosebit de pitorească, această zonă fiind recunoscută ca una dintre cele mai frumoase din ţară.
Turismul pe Muntele Mic a început prin anii ’30 ai secolului trecut, când s-au construit primele vile pentru cazare, care totalizau aproximativ 200 de locuri. Începând cu anii ’60, s-au construit noi hoteluri, s-a dat în folosinţă un teleschi, iar mai târziu telescaunul care face legătura cu Valea Craiu. În prezent, posibilităţi de cazare există doar la cabane şi pensiuni private.

Muntele Mic este o staţiune atractivă din punct de vedere turistic mai ales iarna, când pantele muntelui se transformă în pârtii de schi cu diferite grade de dificultate. Zăpada are aici o grosime medie de un metru, iar anotimpul rece durează uneori din noiembrie până în mai.

Foto: Facebook Muntele Mic Online

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.