Scrisoare de susținere pentru directorul liceului din Jimbolia, care și-a dat demisia...

Scrisoare de susținere pentru directorul liceului din Jimbolia, care și-a dat demisia după ce a distribuit mesaje cu texte obscene pe Facebook

2
DISTRIBUIȚI

O scrisoare de susținere a lui Adrian Petruț, directorul Liceului Tehnologic “Mihai Eminescu” din Jimbolia, care și-a dat demisia, vineri, după ce a fost chemat la Inspectoratul Școlar Timiș pentru a da explicații cu privire la postări cu mesaje obscene distribuite pe Facebook, a fost făcută publică, ieri.

Aceasta este semnată de Adrian Popa, din Jimbolia, directorul societății de caritate Blythswood Banat, fiind distribuită pe Facebook, până luni dimineața, de aproape 250 de ori. Scrisoarea deschisă este adresată Aurei Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, în speranța că, astăzi, va refuza sau anula cererea de demisie pe care Adrian Petruț a înaintat-o vineri.

“Să încep prin a invoca un incident petrecut în 2010 și arhicunoscut publicului, în care senatorul Marius Nicoară urmărea nestingherit, în timpul exercitării înaltei sale funcții publice, un material video pentru adulți. După știința mea, domnul Nicoară a candidat apoi în 2012 la șefia Clujului (pierzând-o) și este în continuare membru în Parlamentul României. Între cele două momente și personaje există asemănări, precum și deosebiri. Ambii protagoniști au deținut, în momentul la care ne raportăm, funcții publice; unul chiar în Parlament. Ambii au greșit încălcând ceea ce pentru cei mai mulți dintre noi sunt norme de decență publică. Dar cam aici asemănările se sfârșesc. Marius Nicoară a făcut gestul respectiv în timpul exercitării funcției publice; Adrian Petruț nu. Nici un inspector cu care a colaborat ori cadru didactic/părinte/elev nu l-au auzit, în timpul exercitării funcției de director de instituție publică, exprimându-se vulgar.


Distribuirea postării pe Facebook, oricât de neinspirată am considera-o, s-a întâmplat în afara și fără nici o legătură cu funcția publică a acestuia”, consideră Adrian Popa.

De asemenea, directorul societății de caritate o întreabă pe Aura Danielescu cum de Adrian Petruț a ajuns să piardă funcția de director, din moment ce consideră că, în ciuda postărilor vulgare de pe Facebook, nu “prezintă un pericol educațional pentru elevii de liceu”.

“Credeți că este în folosul instituției pe care o administrați și al orașului Jimbolia ca Adrian Petruț să facă pasul îndărăt? Vă provoc să luați o mostră de opinie în rândul elevilor, colegilor, șefilor de instituții publice, etc. Vă asigur că reputația lui Adrian Petruț e una foarte bună. Permiteți-mi să vorbesc și într-o altă calitate: da, eu sunt celălalt angajator al lui Adrian Petruț. De șase ani, director fiind, Adrian Petruț lucrează (cu contract de muncă) cu copii care provin din familii în dificultate. Dacă aș avea (sau aș fi avut vreodată) cea mai mică îndoială de probitate morală în privința lui, aș fi fost primul care i-ar fi cerut demisia. Nu a fost cazul. Au contraire. Și vă mai întreb la final un lucru: ce se întâmplă, până la urmă, cu libertatea de expresie/opinie (câtă vreme nu inciți la ură) dacă ajungi să-ți pierzi slujba din cauza prezenței online? Câți oameni cu funcții de conducere în instituții publice nu repostează pe paginile personale de Facebook materiale de propagandă rusești, fel de fel de conspirații, mesaje antivaccin sau antieuropene — și care, după părerea mea fac mult mai mult rău cititorilor decât o glumă cu iz vulgar? Îi veți demite pe toți? Unde veți trage linia (și de ce)?”, conchide Adrian Popa.

Pe de altă parte, directorul Liceului Tehnologic din Jimbolia a postat, vineri, după ce și-a dat demisia, un mesaj pe Facebook în care își cere scuze pentru “conținutul nepotrivit al unora dintre postări”.

“Când există o suspiciune asupra ta, mi se pare firesc să te dai la o parte. Nu este cazul ca liceul să își piardă credibilitatea datorită mie. Liceul este aceeași instituție pe care cineva cu „cazierul” curat îl va conduce mai bine decât mine fiindcă, iată, se pare că micile mele escapade online au fost considerate nepotrivite. Vreau, de asemenea, să îmi prezint scuzele în mod public pentru conținutul nepotrivit al unora dintre postări. Spun asta sincer. Mă gândesc că sunt, poate, părinți care le-au văzut și au considerat că nu sunt un om de încredere pentru copiii lor, elevi ai liceului. Și doar pentru atât, a meritat să îmi dau demisia”, a scris Adrian Petruț, pe contul său de Facebook.

2 COMENTARII

  1. Sper ca Inspectoratul școlar va tine cont de aceasta scrisoare deschisa, care de altfel vine sa exprime nu numai susținerea directorului Adrian Petrut din partea inițiatorului, ci sustinerea acestuia din partea intregii comunitați din orașul Jimbolia. Locuitorîi Jimboliei apreciază probitatea morala și manageriala a directorului și nu vor demiterea acestuia ca urmare a unei greșeli de a posta anunite glume, care intradevar poate nu sunt potrivite tinând cont de funcția acestuia, dar sunt convins ca acesta și.a insusit și asunat greșeală, cerându-și în acest sens scuze în mod public.

  2. Eu nu inteleg de ce cuvântul p..a este obscen si cuvântul penis nu . Este definit acelasi organ, atentie nu doar sexual , de loc rusinos al corpului uman . Obscen inseamna a expune organele sexuale în public nu a pomeni cuvinte ! Nu il cunosc pe domnul director dar nu cred ca trebuia forțat sa isi dea demisia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.