Răspunsurile Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021 la criticile apărute după spectacolul de...

Răspunsurile Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021 la criticile apărute după spectacolul de circ contemporan VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 nu a fost deloc ferită de critici în ultimul timp. Nu a făcut-o doar primarul Nicolae Robu, ci și alte personaje culturale ale urbei, precum criticul literar Bazil Popovici, fost ambasador și consul al României, care a spus despre reprezentațiile Circus Cirkor, primul proiect de anvergură, că au fost un simplu spectacol de divertisment, nefiind cultură.

„Circul nu a fost primul proiect, am avut foarte multe, dar de mai mică anvergură, unele chiar vizând înalta cultură sau cea de elită, așa cum îi place domnului Popovici”, a specificat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației, aseară, la PRESSALERT LIVE. Aceasta a explicat ce înseamnă, de fapt, cele cinci reprezentații care au umplut sala „Constantin Jude” la sfârșitul anului trecut. „Au venit 5000 de oameni. Nu am absolut nicio îndoială că am ales Circus Cirkor. Tema, spectacolul, a vizat tematica migrației, una de foarte mare actualitate. Ne spuneau tinerii, oamenii mai în vârstă, că empatizează în mod diferit acum, că au văzut acest spectacol cu migranții. Aș spune că trebuie să fim mai atenți când aruncăm judecăți în spațiul public.


Da, e și divertisment, dar e un gen al artelor performative, mai ales circul contemporan. Artele performative reprezintă lumea și personaje cu funcție simbolică. A fost o preocupare a marilor oameni de cultură”, a justificat Simona Neumann alegerea.

Invitată, în 24 ianuarie, la PRESSALERT LIVE, Ada Hausvater, directorul Teatrului Național Timișoara, spunea că asociația are probleme la nivelul comunicării și că se așteaptă niște răspunsuri de ceva timp, legate de raportul venit de la Uniunea Europeană. „Răspunsul elaborat este gata. Acest e-mail a venit în 4 decembrie, înaintea board-ului. Pentru că întrebările au fost luate din raportul de monitorizare al juriului, am putut să răspundem la toate, mai puțin una, în cadrul board-ului din după-amiaza zilei în care ne-au fost adresate întrebările. Teatrul e reprezentat în board de secretarul literar al său. Răspunsul a existat, iar în scris îl vom da cu ocazia board-ului următor. Este unul de 20 de pagini”, a declarat Simona Neumann.

Directorul executiv al asociației crede că nici nu se pune problema de lipsă de comunicare. „Avem o comunicare zilnică cu cei mai mulți membri ai asociației, dar și colaborăm cu ei. Am colaborat cu 112 entități culturale din Timișoara. Acum suntem pe punctul de a face un proiect cu Teatrul Național Timișoara, cu care am comunicat intens în ultimele luni”, a specificat Simona Neumann, invitată la PRESSALERT LIVE.

Întrebată dacă crede că cei care lansează acuzații sunt nepregătiți din punct de vedere cultural cei ce lansează acuzații, Simona Neumann a dat un răspuns general. „Cred că lucrurile nu sunt văzute în ansamblu. Contextul este de capitală a culturiii, are specificitatea lui. Înseamnă să creezi într-o comunitate o masă critică de oameni pe care să-i aduci înspre cultură. Trebuie să vizezi oameni ce nu participă la actul cultural, să încerci să vii cu genuri mai facile, chiar în stradă, în cartiere, astfel ca ei să fie pregătiți pentru 2021, cu tot ce înseamnă. Vom avea spectacole care vizează cultura înaltă, elitistă”, a conchis Simona Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.