Spectacolele lunii ianuarie în teatrele din Timișoara

Spectacolele lunii ianuarie în teatrele din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

 


Opera timișoreană va deschide noul an în 5 ianuarie, cu musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock, iar cei care au ratat opereta „Liliacul” de Johann Strauss, oferită publicului în mod tradițional în ultima zi a anului, o pot vedea în 7 ianuarie. Tot în această lună, iubitorii de operă mai pot vedea opera „Tosca” de Giacomo Puccini, baletul-rock „Dancing Queen” pe muzică din repertoriul formației Queen, musicalul „Disney: Beauty and the Beast” de Alan Menken, spectacol realizat în colaborare cu teatrul național, opera „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini, baletul „Șeherezada” de Nikolai Rimski-Korsakov, opereta „Văduva veselă” de Franz Lehar și operele „Bal mascat” și „Traviata” de Giuseppe Verdi.

Tot în 5 ianuarie sunt reluate și spectacolele teatrului național, la Sala 2, cu „Billy mincinosul” de Keith Waterhouse și Willis Hall, urmat de „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman și două reprezentații cu „Povestea de iarnă” de W. Shakespeare. La sala „Uțu Strugari” vor avea loc câte două reprezentații cu spectacolele „M-am hotărât să devin prost” de Martin Page, „Un Romeo și o Julieta – un scandal urban”, după W. Shakespeare, iar în 14 și 15 ianuarie, trei reprezentații cu „Eminul meu iubit”, în regia lui Sabin Popescu.

Sala va mai găzdui în această lună spectacolele „Oxigen” de Ivan Viripaev, „God is a Gangster” de Nick Mancuso, „Terminal” de Ștefan Caraman, „În afara jocului” de Sergi Belbel și „Avioane de hârtie” de Elise Wilk. În sala mare a teatrului sunt programate două reprezentații „Disney: Beauty and the Beast”, iar în 15 ianuarie, un spectacol „Eminescu”, dedicat Zilei Culturii Naționale. „Gaițele” de Al. Kirițescu, „De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu, „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale și „Cenușăreasa” sunt alte spectacole care vor fi jucate în sala mare a teatrului în prima lună a anului.

Premii pentru cultură

Anul 2017 a adus angajaților teatrului maghiar mai multe premii. Laureați la ediția din acest an a premiiilor „Pro Cultura Timisiensis” au fost Kertész Éva, regizor tehnic, responsabil cu buna desfășurare a spectacolelor, care a fost premiată la categoria „Seniori”, iar actorul Molnár Bence, o tânără speranță care joacă la teatrul maghiar din anul 2014, a fost propus de teatrul maghiar pentru premiul la categoria „Certitudini”.

Nominalizările teatrului maghiar la Gala Excelenței au fost Fall Ilona, care a primit Diploma de Excelență 2017 pentru cariera îndelungată la teatrul ”Csiky Gergely” și pentru implicarea în viața culturală a comunității maghiare din Banat, Szász Enikö, pentru cariera sa de actor și promovarea culturii maghiare și actorul și regizorul Kocsárdi Levente, pentru creativitatea cu care abordează rolurile interpretate în spectacolele teatrului, entuziasmul inițiativelor și originalitatea regizorală.

„Rabenthal”, un text de Jörg Graser, pus în scenă în premieră în România de regizorul Radu Afrim la teatrul maghiar, a fost spectacolul care a încheiat anul 2017.


Scenografia acestuia a fost creată de Irina Moscu, un colaborator constant al lui Radu Afrim, iar distribuția reunește mai mulți actori îndrăgiți ai teatrului. După premiera care a avut loc în luna decembrie, alte două reprezentații sunt programate în zilele de 6 și 7 ianuarie. Din această lună, teatrul anunță și o scumpire modică a biletelor, atât pentru spectacolele puse în scenă de teatrul timișorean, cât și pentru cele invitate.

Sala mare va mai găzdui în luna ianuarie spectacolele „Forbidden Books”, scris și regizat de Szymon Adamczak, o coproducție a festivalului TESZT din Timișoara cu festivalul Temps d`Images din Cluj-Napoca și Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, și „Dysphoria Show”, a cărui regie și coregrafie este semnată de Florin Fieroiu. În sala Studio a teatrului vor avea loc reprezentații cu piesele „Avalanșa” de Tuncer Cucenoglu, „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, comedia neagră „Wiener Walzer” de Görgey Gábor, „Guppi”, o adaptare după textul lui Vasili Sigariev, „Marchiza O.” după Heinrich von Kleist – o coproducție cu Trupa Trojka din Budapesta – și „Scufița Roșie”, un spectacol non-verbal pentru copii.

Și la teatrul german, anul 2017 s-a încheiat cu mai multe premii. Actrița Isa Berger, angajată a teatrului din anul 2013, a fost distinsă la cea de-a XVI-a ediție a premiilor „Pro Cultura Timisiensis”, fiind laureată la categoria „Certitudini”, atât pentru rolurile interpretate în mai multe piese de succes, cât și pentru meritele dobândite în cultivarea teatrului școlar de expresie germană și pentru activitatea desfășurată în cadrul atelierelor de teatru.

Actorul Radu Brănici a fost premiat în cadrul Galei Premiilor pentru Excelență organizată de municipalitate, eveniment anual dedicat timișorenilor care au obținut rezultate deosebite în domeniile lor de activitate, și a fost nominalizat la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), la categoria „Debut”.

Teatrul german începe anul cu un turneu la Teatrul Național Luxemburg, unde va avea trei reprezentații cu spectacolul „Antigona” de Bertolt Brecht, o coproducție realizată de teatrul timișorean cu teatrul din Luxemburg, teatrul Heidelberg, Ruhrfestspiele Recklinghausen și TART Produktion Stuttgart. Primul spectacol din luna ianuarie pe scena timișoreană va fi „Nepal” de Urs Widmer, în 18 ianuarie, urmat de spectacolele „Electra” după Euripide și Eschil și „Urâtul” de Marius von Mayenburg. În ultima zi a lunii, spectacolul „Antigona” va putea fi văzut la Teatrul de Stat din Heidelberg.

Etichete: Timișoara, spectacole, teatre, opera, premii, premieră, turneu, colaborări

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.