Start Up Nation 2017 lansează primii antreprenori aflați la început de drum....

Start Up Nation 2017 lansează primii antreprenori aflați la început de drum. Care va fi soarta programului în 2018 VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Nu au fost puțini cei care au îndrăznit să se înscrie în programul Start Up Nation, dedicat antreprenorilor aflați la început de drum, tinerilor care doresc să înceapă o afacere, și au reușit contractarea, deși previziunile erau mult mai sumbre. Anul 2017 a fost cel în care Guvernul a demarat ambițiosul program dedicat firmelor noi.

Startul greu a fost recunoscut și de șeful Agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii, atragerea investițiilor și promovarea expoturilor Timișoara, Adrian Pășcuță, invitat al emisiunii PRESSALERT LIVE. „S-au vehiculat multe informații ireale. Aproape fiecare etapă a programului foarte generos a generat dispute vii, speriind foarte mulți potențiali beneficiari”, a spus Adrian Pășcuță.

Dintre cele aproape 800 de contracte semnate în zona de vest, cei mai mulți antreprenori sunt din Timiș, urmat de Arad, Hunedoara, iar mai apoi Caraș-Severin. „La nivelul agenției s-a făcut deja plata pentru 45 de firme, care și-au primit anul trecut banii integral. Nu avem nicio firmă care și-a depus dosarul și s-a respins finanțarea. Printre cei care au primit deja banii, sunt firme cu achiziții puține, patroni care nu au nevoie de credit pentru a lua echipamentele și care s-au mișcat foarte repede. Achiziția a fost conformă, astfel că banii s-au primit”, a prezentat Adrian Pășcuță.

Așadar, Start Up Nation 2017 urmează să-i servească pe cei care au avut curaj să pornească pe drumul antreprenoriatului. „Cele mai multe finanțări s-au îndreptat către producție și industria IT, către industriile creative, domenii pe care statul le încurajează. Toate firmele cu punctaj mare au primit finanțare. Selecția a fost descrescătoare, începând de la punctajul cel mai mare. Colegii verifică acuratețea achizițiilor, băncile partenere fac vizita în teren și observă existența fizică a echipamentelor, iar dacă tot e în regulă, vin banii, care sunt în conturile băncilor partenere”, a specificat Adrian Pășcuță, șeful Agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii, atragerea investițiilor și promovarea expoturilor Timișoara.

Este foarte posibil ca și în anul curent să existe o nouă sesiune de Start Up Nation, pentru cei care îndrăznesc să facă pasul înspre antreprenoriat.


„Mulți antreprenori m-au întrebat dacă va mai exista o sesiune. Da, pentru că intențiile Guvernului sunt clare. Mâine vom avea o întâlnire la București, unde vom discuta despre lansarea ediției 2018. Se vor înființa și comitete consultative pentru antreprenoriat la nivel regional”, a declarat Pășcuță.

Organizațiile patronale și sindicale, universitățile, consiliile județene sau reprezentanți din alte diverse asociații pot face parte din comitetele consultative. „Intenția este de a genera programe adaptate la specificul local. Consiliul va face diagnoza situației, a problemelor din regiunea noastră și va genera propuneri către Guvern, care la rându-i gestionează programele ce trebuie să răspundă cerințelor locale”, a explicat Adrian Pășcuță.

Aflat în fază de discuție, Start Up Nation 2018 va urma să-și stabilească data în care va demara, una greu de prevăzut. „Toți cei de pe Start Up Nation 2017 sunt eligibili pentru alte programe, iar pe măsură ce trece timpul, vor putea aplica ca să-și consolideze și dezvolte afacerile deja demarate. Vom analiza dacă un antreprenor care a aplicat în 2017, o mai poate face și în 2018, însă pe alt domeniu. Nu ne dorim să facem abonamente. Ideea e să mărim plaja, să vină alții, sprijinul de la UE să fie doar punctual”, și-a exprimat punctul de vedere invitatul PRESSALERT LIVE.

În întâmpinarea antreprenorilor există programe multianuale ce pot fi accesate imediat după ce se decide cu exactitate care sunt acestea. „Există programul de microindustrializare pentru cei ce fac producție, care pot primi 450.000 de lei, însă trebuie să aibă cel puțin 10 angajați. Există programul pentru firme cu activități comerciale, ce pot beneficia de 250.000 de lei, minimum de angajți fiin de trei. Există program prin care se dorește stimularea și încurajarea firmelor ce fac export. Încă nu s-au stabilit bugetele pe programe”, a spus Adrian Pășcuță.

Deși anul 2017 a fost unul intens, Adrian Pășcuță prevede că în 2018 va exista o concurență mult mai mare a antreprenorilor, care vor prinde curaj după reușita din urmă cu un an. „Dintre cei care au câștigat, mulți vor intra în contact cu prieteni, cu alții care-și vor dori. Una dintre problemele cu care ne confruntăm este comerțul de proiecte. Spiritul este să îi încurajăm pe cei care au idei de afaceri și vor să le aplice”, a conchis Adrian Pășcuță.

1 COMENTARIU

  1. De ce nu va interesati inainte de a sustine acest gen de program? Acest program este o mascarada. Acest program nu a adus aceea sustinere a unor tineri, a unor ideei, ci dimpotriva a ingropat si acei putini care se incumetau. A ingropat prin promisiuni aproape 8000 de tineri. Oamenii astia au luat bani de la banca, si statul a promis dar in final nu le-a oferit nimic. Tzeapa de marca! Din pacate pressalert te faci de rusine sustinand acest fel de programe si sustinanad prin interviu oameni de carpa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.