Tabere pentru situații de urgență în zonele de risc din Banat. Vor...

Tabere pentru situații de urgență în zonele de risc din Banat. Vor găzdui și migranți

0
DISTRIBUIȚI

România va beneficia, printr-o finanţare europeană, de 36 de tabere de sinistraţi, destinate atât pentru acoperirea nevoilor interne, în cazul producerii unor dezastre, dar şi pentru acoperirea necesităţii în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor, a declarat astăzi, la Alba-Iulia, prim-adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Cristian Radu, citat de Agerpres.

„Taberele de sinistraţi sunt facilităţi containerizate care asigură atât cazarea persoanelor sinistrate, cât şi facilităţi de asigurare a hrănirii pe o perioadă de ordinul săptămânilor pentru minimum 200 de persoane. Acesta este un concept pe care noi l-am pus la punct relativ recent şi care face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană. România va beneficia de 36 de astfel de facilităţi la nivel naţional. Ele sunt destinate atât pentru acoperirea nevoilor pe plan naţional, în cazul producerii unor dezastre, dar şi pentru acoperirea nevoilor naţionale în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor”, a declarat colonel Cristian Radu, prezent la şedinţa de bilanţ a activităţii ISU Alba în anul 2017.

El a menţionat că, până în 2020, România trebuie să asigure capacitatea de a gestiona mişcări necontrolate ale populaţiei de ordinul miilor de persoane.

„Vom asigura această capacitate prin dotarea cu tabere de sinstraţi”, a adăugat colonel Cristisan Radu.

Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a precizat că nu există, în prezent, informaţii privind iminenţa producerii unor astfel de evenimente, riscul fiind „unul moderat”, dar că nu se poate neglija un eventual aflux masiv care să facă obiectul tranzitării teritoriului naţional, o pregătire în acest sens fiind „absolut necesară”.

„Taberele vor fi distribuite pe întreg teritoriul, dar ne vom concentra pe punctele de intrare majoră pe care le avem în vedere, respectiv zona Banatului – Timiş, Caraş, deci zona de pătrundere dinspre Serbia, respectiv zona Constanţa, Tulcea, care reprezintă, la fel, un risc major, o poartă de acces pentru aceşti migranţi”, a mai menţionat colonel Cristian Radu.

El a subliniat că aceste tabere vor avea dublă utilizare, inclusiv în cazul persoanelor sinistrate de la nivel naţional.


„De aceea le vom distribui pe întreg teritoriul naţional”, a conchis reprezentantul IGSU.

În plus, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va derula un proiect în valoare de 40 de milioane de euro dedicat atât acumulării de competenţe pentru personalul operativ, dar şi înfiinţării unei reţele de centre regionale de pregătire specializată, în Iaşi, Suceava, Timiş, Hunedoara, Dolj, Constanţa, Mureş şi Bucureşti.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.