Timişoara Gospel Project, aventura muzicală în slujba binelui. Cum s-a născut corul...

Timişoara Gospel Project, aventura muzicală în slujba binelui. Cum s-a născut corul de amatori, sub bagheta unui consilier politic VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Timişoara Gospel Project este un proiect coral ieșit din tipare, o aventură muzicală pusă în slujba unui scop caritabil, care adună amatori de toate vârstele şi ocupaţiile, de orice etnie și confesiune sau fără apartenență religioasă, dar având cu toţii în comun “muzica în sânge şi un strop de nebunie” și dorința de a susține o cauză bună.

Iniţiat ca proiect informal în 2005 de dirijorul german Dominic Samuel Fritz, Timişoara Gospel Project a evoluat de la un workshop de week-end și un mic concert într-o biserică, cu zece coriști și un pian, la spectacole grandioase şi la lansarea unui material discografic inedit, Songs of Deliverance. Concertul prin care a fost lansat acest album cu compoziţii proprii a avut loc la sfârşitul anului trecut, la filarmonica Banatul, în faţa unui public numeros, care a umplut până la refuz această locaţie.

Materialul discografic produs şi mixat de Cornel Olar reuneşte un band rock eclectic, cinci muzicieni profesionişti excepţionali, Eduard Bogdan (pian, clape), Johnny Kui (chitări), Daniel Kui (chitară bass), Emi Kui (tobe), Petre Ionuţescu (trompetă). Inima albumului este un cor de 80 de corişti amatori de un entuziasm debordant şi molipsitor. Din rândul corului sunt şi solistele albumului – “toate cu voci de vedete internaţionale”, cum s-a mândrit dirijorul: Alexandra Şari, Vera Ciocan, Ana Kui, Mona Şianţiu, Amalia Iordache şi Cornelia Sărăcuţi.

Cine e “tatăl” Timișoara Gospel Project

Dominic Samuel Fritz s-a născut în 1983 în Germania şi trăieşte la Berlin. Nu este muzician de profesie, a studiat științe politice la Konstanz și Paris și este consilier politic la o agenție guvernamentală germană pentru cooperare internatională. Legătura sa cu Timișoara datează din 2003, când a fost voluntar din partea organizației „Jesuit European Volunteers” la o casă de copii a Federaţiei Caritas a Diecezei Timişoara.

Din copilărie a studiat pianul şi violoncelul, ulterior a cântat în diferite orchestre şi ansambluri camerale, coruri semi-profesioniste, a dirijat mai multe ansambluri, compune muzică corală și i-au apărut două CD-uri cu compoziții proprii în Germania.

La nici 22 de ani împliniţi, a iniţiat Timişoara Gospel Project, o premieră muzicală pentru oraşul nostru.

Organizatorul Timişoara Gospel Project a fost în primii ani chiar dirijorul, sprjinit începând din 2009 de echipe formate din participanţi, iar din 2013 organizarea a fost preluată de Asociaţia Culturală TGP.


Ediția jubiliară “Gospel meets Symphony” a fost organizată în parteneriat cu Filarmonica “Banatul”, deschizând noi porţi culturale pentru comunitate și reunind, pentru o cauză bună, muzicieni profesionişti si amatori. Concertul “Oh Happy Day!” a făcut sală plină două seri consecutiv, în 21 și 22 iunie 2014, și a ridicat publicul în picioare. Pasiunea și entuziasmul celor 120 de coriști s-au întâlnit în mod fericit cu profesionalismul de înaltă clasă al orchestrei Filarmonicii “Banatul” și al band-ului rock, oferind timișorenilor un regal de muzică gospel, spre încântarea publicului. Timișoara Gospel Project a ajuns, în al zecelea an de existență, un fenomen cultural şi social recunoscut ca atare de Primăria Municipiului Timişoara, care a acordat o Diplomă de Excelenţă inițiatorului și dirijorului Dominic Samuel Fritz, preşedintele Asociaţiei Culturale TGP, la premiera concertului “Oh Happy Day!”

Cum a început totul

Conceptul inițial al proiectului a fost un week-end de muzică gospel cu o singură zi de repetiţii şi trei concerte, dintre care unul deschis pentru publicul larg, iar celelalte dedicate unui public special, persoane  instituţionalizate, marginalizate sau cu risc de excluziune socială. Prima ediţie, “Azil, Penitenciar, Palat” s-a desfăşurat la Azilul de Noapte “Pater Jordan” şi Penitenciarul Timişoara, cu concertul public la Sala Barocă a Muzeului de Artă. Cea de-a doua ediţie a avut loc la Satul de Copii “Rudolf Walter”, Spitalul Judeţean şi Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”.  La cea de-a treia ediţie coriştii au avut o nouă întâlnire muzicală cu oamenii fără adăpost de la Azilul de Noapte, s-au deplasat la Centrul Medical “Cristian Şerban” din Buziaş pentru a cânta tinerilor pacienţi, iar la concertul public de la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” au strâns donaţii băneşti de la spectatori pentru Fundaţia “Cristian Şerban”.

După o pauză de un an, în 2015 Asociația a relansat proiectul într-un format nou, depășind încă o barieră prin atragerea în proiect în calitate de coriști a unor elevi cu cerințe educative speciale și a unor seniori, pentru a da un concert public împreună.

„Coriştii noştri sunt elevi, studenţi şi pensionari, medici şi profesori, muncitori şi mame casnice. Unii au crescut în instituţii, alţii au trecut prin experienţa de a fi fără adăpost sau prin depresie. Limbile noastre materne includ româna, maghiara, bulgara, germana, sârba, italiana sau slovaca. Suntem mândri de diversitatea provenienţei noastre religioase. Nu există nici audiţii, nici preselecţii, nici taxe. Toată lumea este binevenită. Mulţi n-au mai cântat niciodată înainte. Şi cum nu suntem un cor permanent, ci lansăm un apel de înscriere pentru fiecare proiect, reuşim mereu să transformăm un grup divers de 80-120 de persoane într-o comunitate. Credem că un cor care reflectă atât ţesătura socială complexă a unei societăţi cât şi amploarea experienţei umane sună de fapt mai bine. Credem că diversitatea este o putere şi încercăm să ducem această idee atât la marginile cât şi în mijlocul societăţii“, spun cei de la Timişoara Gospel Project.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.