Ștefan Kovács, antrenorul timișorean care a cucerit de două ori Cupa Campionilor....

Ștefan Kovács, antrenorul timișorean care a cucerit de două ori Cupa Campionilor. Cum a scris istorie la cârma marelui Ajax

0
DISTRIBUIȚI
Ștefan Kovacs (cu ochelari de soare), ținând trofeul CCE din 1973. Foto: Arhiva Națională a Olandei

Ștefan ”Piști” Kovács nu mai e printre noi, dar și-a lăsat puternic amprenta în fotbalul continental. Dovadă sunt fotografiile care-l înfățișează cu cel mai râvnit trofeu din Europa. De multe ori alături de el apare Johan Cruyff. Împreună cu starul olandez a câștigat tot ce era posibil în perioada 1971-73. Au fost anii în care antrenorul bănățean a făcut istorie cu marea echipă a lui Ajax Amsterdam.

O multitudine de mituri s-au croit în jurul sosirii și perioadei petrecute de Ștefan Kovacs la marele Ajax. Formația olandeză avea să câștige primul, dintre cele patru titluri continentale, sub comanda lui Rinus Michels, în 1971. Olandezul a ales pentru a doua parte a acelui an să i se alăture Barcelonei și e considerat părinte al ”Fotbalului Total”. O expresie devenită la modă după prestația Olandei la Campionatul Mondial din 1974. Există diverse variante despre cum a fost ales urmașul său pe banca ”lăncierilor”. Cert e că Ajax Amsterdam și-a atins apogeul în următorii doi ani. S-a vorbit de o listă de 15 nume iar românul Ștefan Kovacs era cea mai ieftină variantă. În țară s-a avansat ideea că un prieten evreu al timișoreanului i-ar fi facilitat ajungerea în topul preferințelor președintelui clubului batav. De notat că fotbalistul Kovacs evoluase și ”în zonă”, la Charleroi, în Belgia ce-i drept. Oricum ar fi a fost o mare surpriză. La vârsta de 50 de ani, în plin comunism, un antrenor cu performanțe doar în campionatul intern, la Steaua, ajungea la una dintre cele mai galonate echipe din Vest. Una în care strălucea Johan Cruyff.

Ștefan Kovacs, o personalitate surprinzătoare din Europa de Est. Foto: gahetna.nl

Născut Istvan Kovács, românului de etnie maghiară i-a fost schimbat numele de comuniști în Ștefan Covaci. Se spune că numirea sa la Ajax era atât de neașteptată încât timișoreanul și-a luat și bilet întors, din Amsterdam înapoi la București. Nici lui nu-i venea să creadă că e alesul campionilor europeni. La primul impact cu lotul plin de vedete al Ajaxului antrenorul, practic un necunoscut pentru ei, a fost testat de jucători. Un balon a fost șutat puternic spre el, la nivelul genunchiului, dar bănățeanul a reușit să-l preia fără probleme. Chiar Cruyff ar fi fost autorul gestului. Cei doi aveau să devină foarte apropiați. Jucătorii olandezi au simțit imediat diferența. Rinus Michels era un antrenor mult mai strict. Kovacs părea o fire mai blândă. ”Nu sunt frizer” a răspuns acesta când a fost întrebat de părul lung purtat de majoritatea elevilor săi. În sezonul 1971-72 Ajax s-a impus efectiv în toate competițiile. A câștigat campionatul și Cupa Olandei, Cupa Campionilor Europeni și Cupa Inercontinentală, precum și Super Cupa Europei, deși, în cel din urmă caz, trofeul a fost primit oficial în 1973. Specialiștii consideră că acela a fost cel mai bun sezon al marelui Ajax.

În conducerea clubului olandez mai erau însă sceptici ai stilului boem adus, culmea, de un tehnician din Blocul Estic. În mod absurd, după remiza cu Benfica din semifinalele Cupei Campionilor, care avea să ducă Ajaxul în finala din 1972, s-a vrut demiterea tehnicianului. 1-0 în două manșe cu deținătoarea titlului în Portugalia ar fi fost prea puțin deși în campionat ”lăncerii” tocmai zdrobiseră cu 5-1 rivala Feyenoord și erau lideri detașați. Antrenorul secund Han Grijzenhout era printre cei care acuzau lipsa disciplinei din cadrul lotului. Fotbaliștii, bucuroși de libertatea acordată de antrenor s-au revoltat iar Kovacs a fost păstrat. În finala CCE Ajax avea să o învingă pe Internazionale Milano cu 2-0. Cuyff a marcat ambele goluri.

În următorul sezon olandezii au câștigat din nou trofeul suprem al fotbalului de pe Bătrânul Continent. Echipa folosită de Ștefan Kovacs în finala din 30 mai 1973, scor 1-0, cu Juventus, arăta astfel: Stuy – Hulshoff – Suurbier, Blankenburg, Krol – Haan, Neeskens, Muhren – Rep, Cruyff, Keizer. Era un 4-3-3, cu libero, ”fotbalul total” învinsese din nou ”catenaccio”. Pentru Ajax era totodată al treilea an la rând de triumf în Cupa Campionilor, performanță reușită până atunci doar de Real Madrid. Bineînțeles că în piețele din capitala Olandei Kovacs și elevii săi se prezentaseră, în mod natural, și cu trofeul pentru campionatul intern, păstrat și în 1973. După acel sezon Kovacs a plecat pentru a pregăti naționala Franței. Ajaxul nu mai avea să fie la fel și nici antrenorul timișorean nu se va mai apropia de performanțe asemănătoare. Olandezii aveau să-l piardă curând și pe Cruyff, plecat la Barcelona.

Ștefan Kovacs, purtat pe brațe în Capitala Olandei. Foto: gahetna.nl

Controverse și ”Fotbal Total”

Există păreri diferite despre impactul lui Kovacs la Ajax. Pe de o parte timișoreanul e apreciat ca fiind omul care a adus libertatea în ”Fotbalul Total”, concept de joc introdus la Amsterdam de predecesorul său, Michels. Astfel, românul ar fi perfecționat echipa care evolua în celebrul sistem 4-3-3 în care jucătorii schimbă pozițiile între ei.


Părerile negative sunt legate chiar de abordarea mai relaxată a bănățeanului.

Contestatarii spun că Piști Kovacs a profitat de munca lui Rinus Michels și că efectele nocive s-au văzut la finele mandatului românului. ”Kovacs a fost un antrenor bun, dar poate a fost prea blând. Michels era mai profesionist. Era foarte strict, la același nivel cu toți. În primul an cu Kovacs am jucat chiar mai bine pentru că eram cu toții jucători buni cărora li s-a dat libertate. Dar când s-a terminat cu disciplina s-a încheiat cu totul. Nu mai aveam același spirit. Am fi putut fi campioni europeni pentru totdeauna dacă rămâneam împreună”, a spus Gerrie Muhren, fost mijlocaș al ”lăncierilor”. Alți jucători consideră că, dimpotrivă, cu Michels nu se mai putea continua. ”Jucătorii erau saturați de duritatea și disciplina lui Michels”, susține ”extrema” Johnny Rep. Jucătorii Ajaxului sunt citați de Jonathan Wilson, jurnalist la The Guardian. Într-una dintre cărțile sale, ”Inverting The Pyramid – Istoria tacticilor din fotbal”, englezul dezvăluie aspecte din relația lui Ștefan Kovacs cu jucătorii. În special cu Cruyff. Românul nu era însă intimidat sau prea impresionat de vedeta echipei. O dată, celebrul număr 14 acuza o accidentare iar Kovacs i-a aplicat un pansament cu o bacnotă de 1.000 de guldeni, jucătorul a zâmbit și a spus că se simte mult mai bine.

Într-o altă împrejurare tehnicianul și-a descoperit vedetele într-un compartiment de tren îmbâcsit de fum și jucând cărți pe bani. Reacția sa nu a fost una așteptată, s-a așezat lângă ei și a intrat în joc până când aceștia nu au mai dorit continuarea partidei… Antrenorul român îi lăsase fără credit. Cât despre ”Fotbalul Total” acesta ar putea avea predecesori mai vechi. Conform unor surse prima formație care ar fi practicat un joc de posesie asemănător a fost Austria în anii ’30. În zilele noastre se poate spune că Barcelona și naționala Spaniei sunt adepți ai stilului. În 1975 Ștefan Kovacs a publicat cartea ”Football Total”.

Ștefan Kovacs (stânga), alături de legendarul Johan Cruyff (dreapta). Foto: gahetna.nl

Carieră mai modestă ca jucător

Despre cariera de jucător a lui Ștefan Kovacs se știu mai puține lucruri. Perioada de vis de la Ajax reprezintă mai bine de 50% din moșternirea lăsată microbiștilor de fostul mare antrenor bănățean. El a început fotbalul la vârsta de 11 ani la CA Timișoara (CAT). Poziția sa în teren era cea de mijlocaș, dar nu s-a remarcat în mod deosebit. În 1934 a ajuns la CA Oradea (CAO), unde avea să debuteze ca senior alături de fratele său mai mare, Nicolae Kovacs. Dacă acesta din urmă a realizat un record, participând cu naționala României la primele trei turnee finale ale Cupei Mondiale, ”Piști” nu a prins selecții sub tricolor. În schimb, a evoluat între 1938-41 în Belgia, la Olympique Charleroi. Revenirea în țară s-a produs la Ripensia iar de aici s-a mutat destul de repede la CFR Tr. Severin, tot în 1941.

În ultimii ani ai carierei de fotbalist a îmbrăcat tricourile echipelor din Cluj (KAC, Ferar, CFR și Universitatea). A început practic munca de antrenor la juniorii lui CFR Cluj, după care a pregătit-o și pe CSM din localitate. Înainte de perioada Ajax le-a mai antrenat pe Univ. Cluj (1953-59) și Steaua (1967-70). Cu bucureștenii a cucerit un titlu național și trei cupe ale României. A mai fost de asemenea ”secund” și director tehnic la echipa națională.

Ștefan Kovacs a condus și naționala României, pe care a fost aproape să o ducă la CM 1982. Autoritățile comuniste l-au acuzat, în mod revoltător, că ar fi cedat Ungariei un meci în acea campanie de calificare. Ca tehnician la echipe de club s-a mai bucurat însă de două perioade de succes, pe banca lui Panathinaikos, alături de care a luat Cupa Greciei în 1983, și AS Monaco (1986-87). Ștefan Kovacs a decedat pe 12 mai 1995 la Cluj-Napoca. Rămâne singurul antrenor român care a cucerit de două ori titlul continental.

Foto: Arhiva Națională a Olandei (gahetna.nl)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.