Unul din cei mai longevivi primari din România trebuie să renunțe la...

Unul din cei mai longevivi primari din România trebuie să renunțe la funcție, din motiv de incompatibilitate. Cum vrea să se apere

1
DISTRIBUIȚI

Gheorghe-Petru Feieș, longevivul primar al orașului arădean Sebiș, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care stabilise că în perioada 17 iunie 2008-22 aprilie 2013, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece a deținut funcția de administrator al unei societăți comerciale simultan cu cea de primar. Decizia ANI a fost atacată de primar la Curtea de Apel Timișoara, care i-a respins acțiunea, iar recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiția a fost de asemenea respins, hotărârea fiind definitivă și irevocabilă.

În această situație, prefectura trebuie să constate încetarea mandatului lui Gheorghe Feieș, și timp de trei ani de la destituirea din funcție, acesta nu mai poate exercita o funcție sau o demnitate publică. Interimatul va fi asigurat de viceprimar, până când guvernul va stabili data organizării alegerilor anticipate. Primarul Gheorghe Feieș intenționează să se consulte cu avocații săi pentru a vedea dacă mai există vreo posibilitate de a-și păstra funcția. „Există un articol în legea ANI potrivit căruia, dacă fapta de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea ANI, fapta se prescrie.


Ei invocă perioada 2008-2013, dar sesizarea a fost făcută abia în 2014”, a declarat primarul Feieș pentru PRESSALERT.ro, deși recunoaște că nu a invocat acest articol în instanță. „Din 2000, după ce am pierdut alegerile, am avut un ziar, <<Realitatea de Arad>>, iar din 2004, când am fost reales, am avut un alt administrator, cu acte în regulă, care urma să se înregistreze la Registrul Comerțului, dar n-a făcut-o. În 2008 nici nu mai avea activitate, iar în 2010 am și suspendat activitatea, dar hotărârea n-a fost operată la Registrul Comerțului”, susține primarul Sebișului.

Carieră de primar

Gheorghe Feieș a fost primar al Sebișului din august 1989 până în iunie 2000, câștigând alegerile de după 1989 ca independent. După ce a pierdut alegerile din 2000, s-a înscris în PRM și a fost șeful biroului senatorial al senatorului de Arad Dorel Onaca, iar în 2004 a revenit la conduceea orașului Sebiș, candidând din partea aceluiași partid. În 2006 s-a înscris în PD, devenit ulterior PDL, iar acum este membru PNL. A câștigat alegerile din 2016 cu 76,72% din voturile celor prezenți la urne și, în urmă cu mai bine de trei ani, s-a numărat printre cei care au contestat inițiativa legislativă privind limitarea numărului de mandate ale primarilor, pe motiv că „un primar ales își pierde profesia și renunță la toate celelalte activități” iar în timpul mandatelor acumulează o experiență folositoare comunității. Înainte de 1989, Gheorghe Feieș a fost strungar la Întreprinderea de Strunguri Arad și a absolvit Facultatea de Științe Economice din Timișoara, secția Finanțe Contabilitate, la fără frecvență.

Anul trecut, primarul Sebișului, totodată vicepreședinte al PNL Arad, a atacat vehement decizia Curții de Onoare și Arbitraj a PNL care a dat câștig de cauză celor care au contestat modul în care au fost organizate alegerile pentru conducerea PNL Arad și au anulat hotărârea comisiei de arbitraj Arad, hotărâre la rândul ei invalidată în urma recursului formulat de echipa Falcă.

Foto: specialarad.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.