575 de ani de la nașterea lui Matia Corvin, regele maghiar care...

575 de ani de la nașterea lui Matia Corvin, regele maghiar care și-a lăsat amprenta asupra vestului României FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Sufrageria Bethlen, aflată în castelul Corvinilor din Hunedoara va găzdui miercuri, 14 februarie, de la ora 12.00, un dublu eveniment, organizat de municipalitate, Castelul Corvinilor şi Muzeul de Arheologie, Istorie, Etnografie Hunedoara. Ziua de 14 februarie marchează împlinirea a 560 de ani de la înscăunarea lui Matia Corvin pe tronul Ungariei, iar în 23 februarie se împlinesc 575 de ani de la naşterea sa.

Fiul cel mic al lui Ioan de Hunedoara şi al Elisabetei Szilágyi, Matia, s-a născut la Cluj, oraş în care şi-a petrecut copilăria. Numele de Corvin provine de la blazonul familiei, pe care, iniţial, era reprezentat un corb cu un inel în cioc, şi pe care, ulterior, s-a adăugat un leu care ţine o coroană de aur, în semn de preţuire din partea regelui Ladislau al V-lea Postumul pentru faptele de vitejie şi serviciile aduse de Ioan de Hunedoara regatului maghiar. Matia a devenit rege al Ungariei în 1458, la vârsta de doar 15 ani, dar era deprins încă de copil, după uzanţele vremii, cu mânuirea armelor. A fost, deopotrivă, atras spre studiu, a avut parte de o educaţie în spirit renascentist şi vorbea şase limbi în mod fluent.

După ce a fost victima unor intrigi de la curte care l-au aruncat în închisoare, a dobândit sprijinul unei părţi considerabile a nobilimii maghiare, care l-a înscăunat pe tronul Ungariei, dar în cele din urmă se pare că a fost victima unor puternice familii de aristocraţi care nu-l doreau pe tron şi au pus la cale otrăvirea lui lentă. Matia Corvin s-a stins din viaţă în 1490, la doar 47 de ani, după o domnie de 32 de ani.

Pe lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara, familia deţinea şi castelul Huniazilor din Timişoara, primit de Ioan de Hunedoara în 1455, printr-un act de danie al regelui Ungariei, şi a rămas în posesia familiei până la moartea lui Matia Corvin.


În timpul domniei sale, castelul din cetatea Timişoarei a cunoscut una din cele mai înfloritoare perioade din existenţa sa. Matia Corvin a fost, de asemenea, protectorul lui Pavel Chinezu, comite de Timiş şi comandant suprem al armatelor regale, care l-a slujit cu credinţă întreaga sa viaţă.

La Castelul Corvinilor vor fi susţinute miercuri mai multe prelegeri şi va fi dezvelit un portret al lui Matia Corvin, unul din cei mai străluciţi regi al Ungariei medievale, contemporan cu Vlad Ţepeş şi cu Ştefan cel Mare.

Surse foto: hunedoaralibera.ro, wikipedia.org, cronicaromana.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.