Anchetă pentru execuția soților Ceaușescu, după demersurile de 29 de ani ale...

Anchetă pentru execuția soților Ceaușescu, după demersurile de 29 de ani ale unui fost judecător din vestul țării. Ion Iliescu și Virgil Măgureanu ar putea ajunge în fața procurorilor

1
DISTRIBUIȚI
Foto: adevarul.ro

Execuția soților Ceaușescu, din 25 decembrie 1989, este obiectul unei cercetări penale, începând din luna ianuarie a acestui an, după aproape 29 de ani. Este rezultatul demersurilor , întinse pe parcursul a 25 de ani, ale unui arădean, fost judecător, care, prin Asociația ”Erori Judiciare”, a încercat anchetarea împrejurărilor în care dictatorul comunist și soția sa au fost executați.  Astfel, în 9 ianuarie, secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis plângerea formulată de Asociaţia „Erori Judiciare” şi a desființat ordonanţa procurorului militar care a decis să nu ancheteze uciderea celor doi Ceauşeşti, scrie aradon.ro.

Gheorghe Bozgan, fost judecător la Judecătoria Arad, reprezintă Asociația ”Erori Judiciare”, cu sediul în Arad, și din 1993 încearcă, spune el, să îi aducă în fața justiției pe cei care au orchestrat execuția lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. A început, în urmă cu 25 de ani, cu o plângere la Parchetul Militar. „În Decretul – Lege al CFSN de constituire a Tribunalului Militar Extraordinar pentru judecarea celor doi, se preciza expres că judecata se va face cu respectarea dispoziţiilor codului de procedură penală şi cod penal în vigoare.


Dar judecata lor s-a făcut prin încălcarea tuturor principiilor fundamentale ale procesului penal, fără urmărire penală cu administrare de probe, fără o judecată care să readministreze probele din urmărirea penală, cu eventuale administrări de probe noi, fără respectarea termenului legal de recurs, fără măcar a se respecta cutuma milenară a ultimei dorinţe, în cazul lor aceea de a nu fi legaţi la mâini”, a povestit Bozgan pentru sursa citată.

Deși a mai făcut încercări și în 2007 de a redeschide cazul, reprezentanții Parchetului Militar nu au dat curs solicitărilor arădeanului. Între timp, Bozgan a fost exclus din magistratură, fapt care, spune el, a fost cauzat de demersurile sale repetate de a cerceta celebra execuție.

După 29 de ani însă, încercările sale au primit un răspuns. În data de 9 ianuarie 2018, secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis plângerea formulată de Asociaţia „Erori Judiciare” şi a desființat ordonanţa procurorului militar care a decis să nu ancheteze uciderea celor doi Ceauşeşti. „Admite plângerea formulată de petenta Asociaţia <Erori Judiciare> împotriva ordonanţei nr. 1/P/2017 din 7 aprilie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. Desfiinţează ordonanţa atacată şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, în vederea începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tratamente neomenoase prevăzute de articolul. 358, Cod penal din 1968”, se arată în decizia instanţei supreme. Tot Înalta Curte a decis şi faptul că intimaţii în acest proces sunt Ion Iliescu, Ioan Nistor, Corneliu Sorescu, Ion Zamfir şi Dan Voinea. „În acest moment, lucrurile sunt delicate pentru Iliescu, Măgureanu, Voican Voiculescu, fostul procuror militar Dan Voinea, asesorii populari din acel moment şi chiar subofiţerii care au tras efectiv, aceştia riscând să fie arestaţi preventiv imediat după prima lor audiere. Şi asta pentru că infracţiunea pentru care a început urmărirea penală este una extrem de gravă, fiind pedepsită chiar şi cu detenţia pe viaţă”, a mai spus Gheorghe Bozgan.

 

1 COMENTARIU

  1. CAUTA PE NET LISTA LUI PANTEA AMBROZIE SA VEZI CAM CINE A TRAS IN DECEMBRIE 1989 PE STRAZILE TIMISOAREI ,UNII DINTRE ACESTIA FIE AU MURIT FIE TRAIESC BINE MERSI CU PENSII NESIMTITE CA FOSTE CADRE MAI SAU TRECUTI DE LA SECURITATE SI MILITIE IN CADRUL NOILOR STRUCTURI CONSTITUITE DUPA 1989 SAU MA ROG PROSPERI OAMENI DE AFACERI .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.