Arhitectul Vlad Gaivoronschi despre atacurile la adresa Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană:...

Arhitectul Vlad Gaivoronschi despre atacurile la adresa Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană: „Mi se pare că lucrurile sunt ușor artificiale” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Activitatea de până acum a asociației care a adus Timișoarei titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 a trezit reacții negative din partea oamenilor din mediul cultural. Conducătorul Primăriei Timișoara, membră a asociației, a anunțat măsuri categorice, precum înființarea unei comisii de etică sau al unui consiliu de coordonare.

Implicarea lui Victor Neumann, soțul Simonei Neumann, care este directorului executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, a stârnit reacțiile adverse. „Primăria poate să facă multe lucruri, inclusiv acea comisie. Dar eu mă întreb în ce măsură are asociație probleme de etică?! Eu, cu domnul Neumann, nu am fost remunerați și am mers din 2011-2012, în timpul nostru liber, de la ora 16.00, la întâlniri. Chiar am avut luni o întâlnire cu arhitecții pe care am discutat despre conflictele de interese. E destul de complexă discuția”, a spus arhitectul Vlad Gaivoronschi, membru în board-ul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, aflat în studioul HDV, la PRESSALERT LIVE. Cât despre înființarea unui consiliu de coordonare, invitatul a specificat că „nu știu dacă au rost astea. Există un format în care se desfășoară proiectele. Există adunare generală, se pot discuta lucrurile și corecta”.

Filiala Timiș al Ordinului Arhitecților din România a emis și o scrisoare deschisă prin care a apărat asociația și a condamnat atacurile la care a fost supusă. „S-au întârâtat spiritele și există risc de a se face pași înapoi, pe motivul că anul trecut nu a fost nimic productiv. Când începi un proiect, apar probleme, pericole. Nu demolăm, nu dăm înapoi, ci construim. Ducem lucrurile la bun sfârșit, de aia am trimis acea scrisoare, nu din motive politice de vreun fel.


Suntem apolitici. Vrem să meargă lucrurile bine. Tonul și agitația din ultima perioadă nu mi s-au părut benefice. Criticăm circul suedez (n.r. – Cirkus Cirkor), dar facem unul și mai mare aici”, a subliniat Vlad Gaivoronschi, Președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș. Lipsa de interes a guvernului pentru un astfel de proiect cu impact național a fost unul dintre punctele sensibile atinse. „Am pus degetul pe rană când am vorbit de relația cu guvernul. Au trecut un an și câteva luni de când orașul a fost desemnat câștigător, dar noi nu simțim niciun interes. Celebrăm 100 de ani de la Marea Unire, ar trebui să intereseze guvernul”, a adăugat Vlad Gaivoronschi.

Ca la alte multe capitole, infrastructura culturală a rămas în urmă în Timișoara. „Toate au nevoie de timp. Eu cu colegii mei, încă din 2012-2013, când am intrat în această poveste, am atras atenția că proiectele pe infrastructură culturală au fost începute cu mulți ani înainte. Când spunem infrastructură culturală vorbim despre acel centru de inovare tehnologică și avangardă artistică, Muzeul Revoluției, pentru care am înțeles că s-au alocat bani din partea consiliului județean. E vorba de Turnul de apă, iar concursul trebuie să fie rapid și eficient. Mi-ar fi plăcut ca primăria să fie mai dinamică, să poată cumpăra cazarma”, a explicat Vlad Gaivoronschi, invitat la PRESSALERT LIVE.

Despre atacurile a căror țintă a fost Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Vlad Gaivoronschi a fost de părere că „s-au uitat foarte repede acei ani de efort. M-a frapat nu doar primarul, ci și alți oameni de cultură. Poți foarte ușor să linșezi mediatic, să ataci niște oameni, să îi faci de doi bani. E o boală națională, e foarte trist. Mi se pare că chestiunea e ușor artificială. Cât despre directorul artistic, cu noi, chiar dacă a fost neîncrezător, ne-am înțeles până la urmă. Nu mi s-a părut că e infatuat. Nu înțeleg unde s-a produs scurtcircuitul”.

În ciuda situației de acum, membru în board-ul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Vlad Gaivoronschi, își mențină atitudinea pozitivă. „Sper ca lumea să se întoarcă la masa tratativelor. Sper că Timișoara va reuși în 2021. Nu îmi place să fiu defetist, să văd partea goală a paharului”, a conchis invitatul PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.