Artiști din vestul țării, nominalizați la Premiile UNITER 2018

Artiști din vestul țării, nominalizați la Premiile UNITER 2018

0
DISTRIBUIȚI
Rambuku

Spectacolul „Rambuku” de Jon Fosse, pus în scenă de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, a fost nominalizat de un juriu alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari şi Alina Epîngeac, pentru „Cel mai bun spectacol” la ediţia din acest an a Galei premiilor UNITER.

Jon Fosse este cel mai tradus dramaturg norvegian contemporan, ale cărui piese sunt printre cele mai jucate în ultimii ani. Fascinanta piesă pusă în scenă de teatrul timişorean are în centrul său omul, care receptează şi depozitează emoţiile, abordează modurile în care dragostea supravieţuieşte istoriei, materiei şi vieţii înseşi.

Regizorul Mihai Măniuţiu şi-a propus, împreună cu actorii Claudia Ieremia şi Ion Rizea, să dea o formă fizică şi să verbalizeze cele mai profunde emoţii, senzaţii, sentimente şi chiar spaţii, iar Andrea Gavriliu, în dubla sa ipostază de coregraf şi interpret, traduce în gest şi mişcare o întreagă lume perceptibilă dincolo de cuvinte. Anca Măniuţiu semnează scenariul spectacolului, scenograful Adrian Damian este realizatorul decorurilor, iar Luiza Enescu, a costumelor. Muzica spectacolului aparţine lui Mihai Dobre, fondator al trupei Şuie Paparude, iar distribuţia reuneşte un mare număr de tineri actori ai teatrului.

Şi Teatrul de Stat German din Timişoara a obţinut, în acest an, trei nominalizări la cea de-a XXVI-a ediţie a Galei premiilor UNITER. Actriţa Olga Török a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal” pentru rolul Eréndira din spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky.

Erendira

Printre nominalizaţii la categoria „Cea mai bună scenografie” se numără Helmut Stürmer pentru decoruri şi scenografa teatrului, Ioana Popescu, pentru costume şi desenele în nisip live şi regizotul Yuri Kordonaki la categoria „Cea mai bună regie”, pentru acelaşi spectacol.


Punerea în scenă a magicei povestiri, în care realitatea şi imaginarul se întrepătrund în maniera unică a operei lui Márquez, a avut premiera în septermbrie 2017 şi reuneşte o numeroasă trupă de actori ai teatrului.

Şi teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad a primit o nominalizare la categoria „Cel mai bun spectacol”, pentru „Oraşul Nostru”, pus în scenă de regizorul Cristian Ban.

Scenograful arădean Doru Păcurar, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia scenografie şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, a fost răsplătit cu un premiu pentru întreaga activitate, în cei 40 de ani de carieră, fiind autorul scenografiei a peste 70 de spectacole puse în scenă de teatrul arădean.

Gala premiilor UNITER 2018 se va desfăşura în 7 mai, la Alba Iulia.

Orașul nostru

Surse foto: Adrian Pîclişan, newsar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.