Avort în loc de anticoncepționale. Ce spun medicii ginecologi despre un fenomen...

Avort în loc de anticoncepționale. Ce spun medicii ginecologi despre un fenomen care e încă o modă în România. Cum a ajuns o femeie să facă 11 întreruperi de sarcină

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

România este codașă în ceea ce privește educația sexuală și consilierea femeilor înainte și după un avort. Chiuretajul rămâne în continuare o practică foarte răspândită.

„După anul 1990, când s-au legalizat avorturile, femeile din județul Timiș veneau la spital să facă întreruperi de sarcină ca la coafor. Mă întâlneam cu o femeie acum în spital și peste cinci, șase luni iar o vedeam că vine să facă avort. «S-a întâmplat iar, ce să fac?», am primit răspuns”, ne povestește Doina Bold, coordonatorul cabinetelor de planificare familială din județul Timiș.

Medicul timișorean lucrează în acest domeniu de peste 20 de ani, încă din momentul înființării primelor astfel de centre în județul nostru. Pe lângă faptul că cei interesați sunt informați despre ce metode contraceptive pot să folosească, pragul centrului de planificare familială de la Maternitatea „Bega” a Spitalului Județean Timișoara, de exemplu, este trecut și de femei care au făcut o întrerupere de sarcină.

„Noi nu le judecăm pe aceste femei, ci mergem pe ideea că asta e, ai rămas gravidă, ai făcut avort, hai să facem ca acest lucru să nu se mai întâmple. De aceea, femeile care fac avort sunt trimise apoi la noi de către medici, pentru a le informa despre cum pot să se protejeze pentru a nu mai ajunge într-o astfel de situație”, explică Doina Bold.

Din păcate, de cel puțin trei ani, Ministerul Sănătății a sistat programul național de contraceptive gratuite, astfel că în cabinetele de planificare familială pot fi oferite pilule sau prezervative doar pe bani. Este drept, la prețul cumpărat de la producători. Astfel, cea mai ieftină cutie de anticoncepționale costă 6 lei, iar un prezervativ – 0,20 de bani. „Pentru unii elevi care sunt de la sate sau provin din familii modeste, chiar și aceste sume contează, este mult pentru ei”, consideră Izabella Petre, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Femei cu 12 avorturi

Deși au trecut 28 de ani de la legalizarea avorturilor, în România se face prea puțină educație sexuală. Astfel, medicii de la Maternitatea „Bega” întâlnesc chiar și în prezent femei care au făcut peste zece avorturi sau minore cu trei copii până la vârsta de 18 ani. Iar reprezentanții unității medicale atrag atenția că nu este vorba de femei de la sate sau minore de etnie romă, ci din toate categoriile sociale.

„De la școală ar trebui făcută educație sexuală. Avem fete care nasc la 13, 14 ani. Doar în ultimii doi ani, la noi în spital au fost 500 de nașteri la minore. Nu e vorba doar de fete de la sate care ajung într-o astfel de situație, am avut și fată de 14 ani, iar mama, profesor universitar, nu și-a dat seama că fata ei este gravidă decât pe la șase luni. Ce să-i mai faci? Am avut o tânără care a avut trei nașteri până la 18 ani, în decembrie a născut ultima dată. Am o pacientă de 40 de ani internată cu 12 sarcini: 11 avorturi, iar ultima sarcină s-a gândit să o păstreze, doar că s-a oprit din evoluție. Mi-a spus că a făcut avorturile pentru că a fost în Spania, a venit, și-a lăsat soțul și a luat altul, unele sarcini le-a avut în tinerețe și nu le-a vrut”, ne-a declarat medicul Izabella Petre.

Potrivit ginecologului timișorean, nu puține sunt tinerele care se documentează de pe Internet despre anticoncepționale, vorbesc cu prietenele, iar apoi merg și își cumpără anticoncepționale din farmacii fără să consulte un medic înainte. Iar dacă încep să se îngrașe, renunțe la ele, pe motiv că „nu sunt bune”.

„Orice hormon luat aiurea poate avea consecințe neașteptate, trebuie să iei aceste anticoncepționale pe profilul tău. Între estrogen și progesteron trebuie să existe o balanță. Dacă am estrogen mai mult și progesteron mai puțin și iau pilule cu estrogen mult, mă fac cât ușa. Îmi spun tinere: «a luat o prietenă și ei i-au fost bune, dar eu m-am îngrășat».


Și normal că te-ai îngrășat. Ar trebui să se facă profilul hormonal înainte, printr-o analiză de sânge. La noi, anticoncepționalele sunt la liber, oricine poate să le cumpere. În Ungaria, de exemplu, nu se dau anticoncepționale fără rețetă de la ginecolog”, explică medicul ginecolog Izabella Petre.

Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanții Maternității „Bega” a Spitalului Județean Timișoara, doar în ultimul an, au fost realizate 623 de avorturi, dintre care 205 la cerere. Femeile care doresc să facă o întrerupere de sarcină trebuie să scoată din buzunar 150 de lei.

La nivelul întregului județ, Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță că, anul trecut, au fost efectuate 493 de avorturi la cerere în spitalele de stat, mai puține cu 107 față de anul precedent. Însă, specialiștii atrag atenția că cifrele nu sunt reale, în condițiile în care chiuretajele realizate în cabinetele private nu sunt raportate.

Consilierea înainte de avort, opțională

România se numără printre puținele țări din Uniunea Europeană în care nu există obligativitatea consilierii psihologice înainte și după o întrerupere de sarcină. Dacă în alte state nu se realizează avorturi fără o astfel de consiliere, la Timișoara, medicii reușesc să vorbească cu femeile voluntar, în funcție de timpul disponibil. Printre cei care își rup câteva clipe pentru a sta de vorbă cu femeile decise să facă o întrerupe de sarcină se numără și Cristina Valea, de la Maternitatea „Bega”.

Medicul a înființat și o fundație în urmă cu peste 20 de ani, „Pro Vita Medica”, iar până în prezent a consiliat peste 12.000 de femei cu sarcină nedorită. Pe o mie dintre acestea le-a convins să nu facă avort, mămicile fiind pregătite pentru naștere și sprijinite în creșterea copilului.

„În străinătate, consilierea psihologică e obligatorie înainte de o întrerupere de sarcină. Noi facem aici această consiliere că așa vrem. Cam trei, cinci minute stau de vorbă cu o pacientă și pe unele femei reușesc să le conving să nu facă avort chiar într-un timp atât de scurt. Printre principalele motive invocate de cele care doresc să facă o întrerupere de sarcină se numără situația materială, spun că nu au cu ce să crească copilul, sunt unele femei care spun că nu sunt pregătite să facă un copil, chiar dacă au și peste 30 de ani, că nu sunt căsătorite, iar cele de la sat spun că ar fi rușinea satului să aducă pe lume un copil fără să fie măritate”, ne-a declarat Cristina Valea.

Medicul timișorean consideră că, în prezent, avortul reprezintă o opțiune ușoară pentru o femeie, care se realizează foarte repede, însă consecințele fizice și psihice ale unei întreruperi de sarcină pot fi uriașe. „Le explic care sunt riscurile chiuretajului. Nu le spun că sunt criminale dacă fac avort sau le arăt fotografii cu copii avortați. Le zic că în lumea aceasta, orice ai pierde poate fi recuperat, dar o sarcină nu, este unică și fiecare ia o decizie cum consideră. Din păcate, eu cred că această societate nu este făcută pentru copii, în sensul că femeile singure nu sunt sprijinite. O femeie care nu lucrează nu poate să primească indemnizația de creștere a copilului. Cu ce să-l crească?”, a explicat Cristina Valea.

Lecții despre sex în școli și fabrici

Doina Bold, coordonatorul celor șase centre de planificare familială din județul Timiș, povestește că, în fiecare an, doar la cabinetul de la Maternitatea „Bega” sunt oferite în jur de 3.500 de consultații gratuit. Un aflux mare de persoane este înregistrat după o campanie de informare despre contracepție.

„Vin persoane din exterior și din interiorul spitalului – cupluri, tineri, pentru că mergem noi periodic pentru a-i informa despre existența acestor cabinete și despre contracepție pe la școli, cămine, fabrici și uzine, ca să spun așa. În continuate, profesorilor le este jenă să le vorbească despre sex elevilor. După o campanie de informare, crește adresabilitatea. Când vedem că e în scădere, iar începem să ne promovăm. Vin la cabinet inclusiv persoane de etnie romă, pe cele minore le prindem mai degrabă când vin să nască și le consiliem. La un moment dat, a venit și «peștele» unor femei care practicau prostituția, care aveau anumite afecțiuni sau aveau nevoie de pilule contraceptive”, povestește Doina Bold.

Credincioși de diferite confesiuni organizează, pentru al doilea an consecutiv, un protest față de avorturi care se desfășoară pe parcursul a 40 de zile, în fața Maternității „Odobescu” a Spitalului Municipal Timișoara. Acțiunea are loc în perioada 14 februarie – 25 martie și este organizată în cadrul campaniei „40 de Zile Pentru Viață”, care se desfășoară simultan și în alte 741 de orașe din 47 de țări din întreaga lume.

Conform Centrului de Calcul, Statistică Sanitară și Documentare a Ministerului Sănătății, se estimează că din 1958 până în 2008, în România au fost avortați peste 22 de milioane de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.