Când omul se întâlnește cu Dumnezeu. Prin grija Mitropoliei Banatului, persoane fără...

Când omul se întâlnește cu Dumnezeu. Prin grija Mitropoliei Banatului, persoane fără posibilități au parte de îngrijiri medicale FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Persoane care toată viața au locuit pe stradă, fără acte de identitate sau asigurare medicală, sunt consultate și tratate gratuit de medici în cadrul unei clinici cumpărate de Mitropolia Banatului, la Timișoara

Maria are puțin peste 18 ani. De ani buni își petrece viața pe stradă, astfel că a învățat să se drogheze cu aurolac, ca să atingă o stare euforică. Este slabă, iar semnele de pe abdomen arată că a adus pe lume și-un copil. Pe Maria am găsit-o într-o centrală termică de pe str. Învățătorului din Timișoara. Pe timpul iernii, spațiul este transformat în adăpost pentru oamenii străzii. Un miros greu de suportat, de spirt amestecat cu aurolac și alcool, se simte încă din ușa centralei termice. Zeci de saltele sunt înșirate în tot spațiul, pe care dorm bărbați și femei de toate vârstele, pentru care “acasă” nu există.

Maria este așezată pe un pat aflat în fundul încăperii, iar Maica Anastasia, care este și medic, îi face o ecografie, după ce a consultat-o și i-a recoltat sânge. “Mai lasă aurolacul, că vezi că nu-ți face bine”, îi spune cu o voce blândă Maica Anastasia tinerei, la finalul examinării.

Diagnosticați cu boli grave

O mână de specialiști de la Policlinica Profilaxis din Timișoara s-au mobilizat, în săptămâna trecută, și, încărcați cu aparatura medicală necesară, au mers la adăpostul de iarnă pentru oamenii străzii. Unii dintre cei care nu au un acoperiș deasupra capului nu au mai fost consultați de un medic de ani întregi, astfel că habar n-au de ce boli suferă sau de ce tratament ar avea nevoie. Într-o singură zi, personalul medical a depistat o suspiciune pulmonară la un om al străzii, motiv pentru care acesta va beneficia și de o consultație gratuită în cadrul policlinicii, pentru a i se pune un diagnostic precis.

„Încercăm să ajutăm cât mai multă lume. Este pentru prima dată când mergem efectiv și consultăm oamenii străzii în adăpost, le faceme ecografii, recoltăm sânge. Majoritatea dintre ei sunt neasigurați. Am decis să venim noi la ei pentru că altfel interacționăm, altfel vorbim, sunt în mediul lor, cât de cât. Cei care au nevoie de consult de specialitate sunt programați la medicii de la policlinică”, ne povestește Maica Anastasia.

Maica Anastasia, pe numele din buletin Ana-Maria Pah, are 35 de ani, a terminat facultatea de medicină, iar de anul trecut este medic specialist medicină internă în cadrul Policlinicii Profilaxis. “Am vrut să fac medicina pentru a ajuta oamenii aflați în nevoie”, ne spune Maica Anastasia, care, de aproape un an de zile, oferă o șansă în plus la viață unor oameni care ajung să fie consultați rar, pentru că nu au asigurare medicală.

Policlinica Profilaxis din Timișoara a fost cumpărată, anul trecut, de Mitropolia Banatului, tocmai cu scopul de a oferi servicii medicale și pentru persoanele din zone izolate, care locuiesc pe stradă, și nu numai, care nu sunt asigurate. Până în prezent, zeci de oameni nevoiași au beneficiat de servicii medicale gratuite în cadrul policlinicii care este administrată de Mitropolia Banatului.

Iar ajutorul dat oamenilor străzii este nesperat. “O parte dintre ei nu au buletine. Personalul din Direcția Socială a Primăriei Timișoara încearcă să le facă buletine, iar noi încercăm mai departe să-i înscriem la medicii de familie. Pentru cei care nu se reușește realizarea de buletine am cerut ajutorul Mitropoliei Banatului, să poată beneficia și ei de analize și consult gratuit. Avem deja cazuri depistate cu tuberculoză, care acum sunt în spital pentru tratament. Venind de pe stradă, este normal să fie și ne mai așteptăm la cazuri de acest gen”, explică Georgiana Mărculescu, medic generalist medicină de familie, care lucrează în cadrul Centrului Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei Timișoara.

Pentru că a fost o iarnă mai blândă, în acest an, oamenii străzii nu s-au înghesuit să vină pentru a dormi în adăpostul primăriei, cei mai mulți beneficiari fiind 39, la începutul lunii ianuarie. La adăpostul din centrala termică de pe str. Învățătorului oamenii străzii primesc și două mese pe zi, iar de două ori pe săptămână sunt “igienizați”.

“Acest adăpost pentru sezonul rece este deschis pentru a preveni decesul prin hipotermie. Aici vin persoane care în alte condiții nu doresc să fie ajutate de noi, fiind obișnuite să stea pe stradă, să nu aibă un program obligatoriu. După ce va trece frigul, ei se vor întoarce pe străzi. Este foarte important de știut că asistența socială se face doar cu acordul beneficiarului, noi nu avem cum să-i forțăm. Aici primesc două mese gratuite pe zi, primesc asistență socială, îngrijire medicală. De asemenea, prin colaborarea excelentă pe care o avem cu Mitropolia Banatului, au venit medici și le-au făcut analize, ecografii, servicii medicale pentru persoane care nu sunt asigurate și care în alte condiții nu ar beneficia de ele. Noi avem de două ori pe săptămână și un program de igienizare. La centrul de pe str. Telegrafului avem o structură care se numește Triaj, oamenii străzii sunt aduși cu microbuzul instituției, se spală, se îmbracă, îi dăm cu toate cremele pentru râie, pentru păduchi, dacă este cazul, și îi aducem înapoi”, povestește Marius Murariu, șeful Centrului Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei Timișoara.

“Nu-i primește nimeni dacă nu sunt asigurați”

Policlinica Profilaxis a fost cumpărată, în primăvara anului trecut, de către Mitropolia Banatului. Aceasta aparținea de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, care deține și un spital de zi, fiind un ONG care are ca principal obiectiv “îmbunătățirea stării de sănătate și oferirea de servicii medicale unor categorii defavorizate din populația județului Timiș”.

Medicul Virgil Musta, fondatorul organizației, ne-a declarat că, inițial, Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, intenționa să construiască un centru medical de la zero la Timișoara, în care să fie oferite servicii medicale gratuite persoanelor nevoiașe.

“Înaltpreasfinția Sa dorea, după ce a realizat școala ortodoxă, să ofere servicii medicale comunității prin intermediul bisericii. Acest lucru Policlinica Profilaxis îl făcea de câțiva ani prin intermediul unor preoți cu care colaboram, iar în anumite zile, ofeream consultații gratuite enoriașilor. Noi am constatat că există o serie de nevoi în comunitatea noastră pe care Mitropolia Banatului mai ușor le identifică, ei pot să încerce să însănătoșească sufletul, foarte mult legat de însănătoșirea fizică. Am auzit, la un moment dat, că mitropolia dorea să facă un centru medical, doar că este foarte dificil să faci un centru medical fără experiență, și atunci ne-am oferit serviciile noastre și am intrat în acest parteneriat”, a explicat medicul Virgil Musta.

Potrivit acestuia, în ultimul an, zeci de copii și adulți sărmani din Timișoara și din apropiere au beneficiat de consultații gratuite, în urma parteneriatului cu Mitropolia Banatului.

“În acest parteneriat cu mitropolia s-a stabilit că vom încerca să rezolvăm împreună cazurile din punct de vedere medical, să identificăm nevoile comunității noastre și din jurul Timișoarei, chiar poate și din județele limitrofe, fiind foarte multe. Parte din ele sunt identificate de noi, parte sunt identificate de mitropolie sau de către preoții aflați în diferite biserici din comunități izolate.


Am început deja să vedem copiii unui centru de zi din Timișoara, pe care mitropolia îl păstorește, care provind din familii nevoiașe și care primesc ajutor din partea bisericii. Am identificat mai multe zone izolate în județul Timiș, unde sunt persoane neasigurate și care nu accesează serviciile medicale. Nu au bani și nimeni nu-i primește, le sunt asigurate doar urgențele, potrivit legii. Ei ajung în urgențe de multe ori în stare critică și atunci trebuie să acționăm noi activ, preventiv, să depistăm aceste cazuri și dacă este nevoie, să asigurăm asistența medicală necesară”, a precizat medicul Virgil Musta.

Aceste consultații gratuite pot fi realizate de către personalul medical care este dispus și să meargă în comunitățile izolate din județul Timiș, la persoanele neasigurate. De asemenea, medicii de la Profilaxis acordă o atenție deosebită și oamenilor care locuiesc pe străzile Timișoarei, o parte dintre aceștia fiind luați în evidențe pentru a beneficia de investigații de specialitate.

“Marea problemă a comunității noastre este faptul că nivelul de educație sanitară și de prevenție este foarte scăzut. Din această cauză, îmbolnăvirile sunt mai frecvente decât în alte țări civilizate și pacienții ajung la spital în stare avansată, când de multe ori nu prea ai ce face. (…) După ce Policlinica Profilaxis a fost cumpărată de Mitropolia Banatului, personalul medical a rămas același, am angajat-o și pe Maica Anastasia, care tocmai terminase studiile, este internistă și este foarte bună. Comunică foarte bine cu oamenii. Câteodată, poți să fii cât de bun ca medic, dacă nu știi să comunici, omul pleacă nemulțumit. Ea are acest avantaj, că știe să comunice cu oamenii”, mai spune medicul Virgil Musta.

În urma parteneriatului dintre Fundația Profilaxis și Mitropolia Banatului, policlinca și spitalul ONG-ului vor fi dotate, în viitor, cu echipamente medicale performante, care vor fi cumpărate de mitropolie. Anul trecut, un ecograf de ultimă generație a fost achiziționat pentru spitalul fundației cu bani de la mitropolie.

Mitropolia Banatului a donat, anul trecut, aproape un milion de euro pentru desfășurarea unor programe sociale, fiind ajutate aproape 15.000 de persoane. Astfel, au fost sprijiniți oameni cu dizabilități, cu SIDA, bătrâni, familii cu risc social ridicat sau copii. De asemenea, au fost organizate activități în domeniul asistenței religioase din spitale, armată, penitenciar, case de copii și servicii rezidențiale pentru vârstnici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.