Colecție impresionantă de îmbrăcăminte populară românească, în expoziție la Timișoara

Colecție impresionantă de îmbrăcăminte populară românească, în expoziție la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş va fi marţi, 20 februarie, începând cu ora 14.00, gazda unui dublu eveniment, organizat la sediul de pe strada E. Ungureanu în cadrul programului „Celebrăm România 100”, care se va derula pe parcursul întregului an. Este vorba de vernisajul expoziţiei etnografice Marius Matei „Tezaur etnografic. Costumul naţional românesc din Banat” şi lansarea unui album de grafică a artistului plastic Gabriel Kelemen.

Costumele populare expuse aparţin muzeografului Marius Matei, deţinătorul, la Giroc, a unei impresionante colecţiii de peste o mie de piese de îmbrăcăminte şi accesorii, care alcătuiesc 150 de ansambluri de vestimentaţie tradiţională românească din secolele XIX-XX din Banatul de câmpie – din zonele Timişoara, Lugoj, Buziaş şi Ciacova – caracterizate printr-un port foarte divers.


Tânărul colecţionar le-a adunat timp de mai mulţi ani, după ce mai multe lucruri păstrate în casă de generaţii l-au făcut să conştientizeze că ele reprezintă adevărate comori ale civilizaţiei rurale, care riscă să se piardă într-o lume în care influenţele urbane sunt tot mai răspândite. Obiectele colecţionate de Marius Matei scot în evidenţă particularităţile costumului bănăţean, dar şi multiculturalitatea specifică zonei.

Apărut la editura Datagroup, albumul lui Gabriel Kelemen cuprinde „desene elaborate, cu explicaţii ale fenomenelor morfodinamice naturale, completate cu fotografii originale, ce surprind şi captează fenomenul de metamorfoză a fluidelor atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi din punct de vedere estetic, corelate cu dinamica viului la nivelul biosferei într-un limbaj estetic contemporan”, după cum autorul însuşi precizează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.