Există viață după alcool, și e frumoasă. Ce câștigăm dacă refuzăm un...

Există viață după alcool, și e frumoasă. Ce câștigăm dacă refuzăm un păhărel în plus

0
DISTRIBUIȚI
Foto: avantaje.ro

România ocupă numărul cinci la nivel mondial într-un top privind consumul excesiv de alcool. Fie că beau acasă, în baruri sau la diverse evenimente sociale, un lucru este cert: românii nu se dau la o parte de la a consuma un păhărel, chiar două sau trei. Însă atunci când vorbim de consumul de alcool, cheia este moderaţia. Efectele nocive ale excesului în acest caz nu se resimt numai asupra organismului celor afectaţi de alcoolism, ci şi asupra familiilor acestora. Cele mai multe decese cauzate de bătăi, la nivel naţional, au loc pe fondul consumului excesiv de alcool.

Licorile preferate de români au efecte nocive demonstrate medical: alcoolul contribuie la producerea a aproximativ 60 de boli şi favorizează aparitia altor 200 foarte grave, între care unele cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale şi numeroase cancere. În vreme ce consumul moderat de alcool de calitate, cum este vinul, poate avea beneficii asupra sănătăţii, medicii atenţionează că totuşi este recomandat să consumăm cât mai rar băuturi alcoolice. Conform recomandărilor specialiştilor, bărbaţii nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de 3-4 unitati de alcool, iar femeile 2-3 ( o unitate de alcool reprezentand 10 ml de alcool pur).

Mai jos vă prezentăm câteva din efectele benefice de care organimul nostru poate avea parte prin reducerea consumului de alcool.

Scăderea în greutate

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că alcoolul este plin de calorii. În general, băuturile alcoolice conţin aproximativ şapte calorii pe gram.


Astfel, o bere sau două consumate zi de zi pot creşte numărul de calorii pe care le introducem în organism. Studiile realizate de cercetătorii americani au demonstrat că, în general, oamenii care consumă alcool în exces cel puţin o dată pe săptămână înregistrează creşteri în greutate.

Un somn mai odihnitor

Deşi de multe ori cei care consumă alcool o fac pentru a reduce nivelul de stres la care sunt supuşi zilnic, consumul excesiv de alcool poate scădea calitatea somnului. Organismul nostru are nevoie de aproximativ şapte sau opt ore de somn în fiecare noapte pentru a se putea reface după efortul de peste zi. Însă consumul de alcool duce la scăderea calităţii somnului, organismul devenind mai agitat.

Îmbunătăţirea sistemului imunitar

Alcoolul poate afecta funcţionarea sistemului imunitar încetinind reacţiile organismului în lupta cu diverse boli. Studiile legate de consumul excesiv de alcool au demonstrat că organismul este slăbit de un aport crescut de alcool şi că pâna şi lupta cu diverse infecţii devine mai grea. Astfel, cei care beau des sunt, spre exemplu, mai predispuşi la a răci sau a suferi de alte afecţiuni minore care creează o stare de disconfort.

Pielea, un aspect mai tânăr

Alcoolul are o acţiune diuretică, favorizând astfel pierderea lichidelor din organism. Deshidratarea, proces care este accelerat de consumul de alcool, duce la urâţirea aspectului pielii. Studiile legate de consumul de alcool au demonstrat că oamenii care nu beau reţin mai mulţi nutrienţi din mâncare, organismele lor fiind astfel mai bine hrănite. Unul din efectele beneficie ale renunţării la alcool este faptul că, graţie hidratării, pielea noastră are un aspect mai sănătos şi mai tânăr.

Mai multă încredere

Consumul de alcool este nu de puţine ori o chestiune de socializare. O ieşire în oraş cu prietenii devine pretextul perfect pentru a depăşi limita. Consumul de alcool îi face pe oameni să fie mai relaxaţi şi îi ajută să poată comunica mai lejer cu cei din jur. Pe de altă parte, consumul de alcool ca parte a procesului de socializare poate creşte şi riscul de a deveni alcoolic sau de a simţi obligaţia de a face unele lucruri pe care nu dorim să le facem. Studii realizate de cercetătorii amerciani, citate de Health.com, au demonstrat că oamenii care s-au abţinut de la consumul de alcool vreme de o lună au mai multă încredere în sine şi nu se tem să spună ”nu”atunci când nu doresc să ia parte la o activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.