Experiment artistic pentru malurile ”industriale” ale râului Bega, în contextul Timișoara Capitală...

Experiment artistic pentru malurile ”industriale” ale râului Bega, în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

0
DISTRIBUIȚI

Studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara organizează, cu sprijinul filialei locale a Ordinului Arhitecţilor din România, o expoziţie de proiecte intitulată „Malurile Begăi – strategii pentru 2021”, care va fi vernisată la Centrul Multifuncţional Bastion în 15 februarie, ora 18.00.

Expoziţia cuprinde proiecte realizate de studenţii din ultimii doi ani de studiu, iar una din temele abordate a fost principalul proiect din bid book-ul Timişoara Capitală Culturală Europeană „Multiplexity 2021, Centru Artă-Tehnologie-Experimentare”, ce se doreşte a fi un spaţiu de experimentare prin tehnologie şi artă.

Întregul proiect, în valoare de 12.000.000 euro, va fi finanţat din bugetul local şi fonduri europene, şi ar trebui finalizat în anul 2020.


Deoarece nu s-a ales încă un amplasament pentru acest proiect, studenţii au realizat propuneri de soluţii pe un sit ipotetic, respectiv fosta zonă industrială unde se afla moara Prohaska de pe malul canalului Bega, un spaţiu cu o încărcătură istorică şi patrimonială deosebit de importantă. Proiectele prezentate reprezintă diferite abordări personale legate de conceptul de funcţionare „Multiplexity”, cât şi de intervenţia pe un obiect de patrimoniu a cărui stare de conservare lasă mult de dorit.

O altă temă abordată vizează reconfigurarea spaţiului public de-a lungul malurilor Begăi în cartierul Fabric, unde, în urma analizei cartierului istoric, s-au identificate metode alternative de intervenţie asupra malurilor canalului, în scopul de a reactiva întreaga zonă. Tema propune o dezbatere privind intervenţiile punctuale asupra spaţiului public din vechiul cartier istoric, în raport cu speculaţiile de pe piaţa imobiliară care ignoră o strategie coerentă de punere în valoare a potenţialului canalului Bega în Timişoara.

Vernisajul va fi urmat de o discuţie legată de proiectele de infrastructură culturală propuse în contectul strategiei pentru Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, a căror valoare este de 55 milioane de euro şi au termene de finalizare în anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.