Gregory Porter şi The Cinematic Orchestra, printre primii artişti anunţaţi pentru festivalul...

Gregory Porter şi The Cinematic Orchestra, printre primii artişti anunţaţi pentru festivalul Jazz TM 2018 VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a şasea ediţie a festivalului Jazz TM se va desfăşura la Timişoara în perioada 29 iunie – 1 iulie 2018 în Piața Victoriei, Parcul Castelului, Parcul Civic și în zone ce urmeazăa fi anunțate ulterior. Primii artişti anunţaţi pentru ediţia din acest an sunt The Cinematic Orchestra, Gregory Porter, Kurt Rosenwinkel s Caipi, Bariș Demirel, The Jam Community, Sorin Zlat Trio, Krisper B.A.U. şi Trompetre.

Pionierii nujazz-ului, The Cinematic Orchestra a fost formată de Jason Swinscoe în 1999 și a devenit una dintre cele mai respectate trupe britanice din ultimii 19 ani. Cu o gravitate emoțională care transcende genuri muzicale, TCO a avut “sold-out” la Royal Albert Hall (de două ori), precum și la Opera din Sydney și a participat la nenumărate festivaluri peste tot în lume. Cea mai cunoascută piesă, „To Build A Home”, a fost difuzată de peste 60 de milioane de ori, iar „Arrival of the Birds” a curs pe genericul de final al filmului câștigător de Oscar, „Theory of Everything”.

“Gregory Porter are majoritatea atuurilor pe care ți le-ai dori de la un interpret de jazz și probabil încă una sau două calități pe care nu știai că le cauți”, spune The New York Times. Un artist a cărei muzică este atât atemporală, cât și incredibil de actuală, Gregory Porter are în față o carieră remarcabilă după debutul senzațional la casa de discuri Blue Note cu albumul “Liquid Spirit” (2013) care a devenit rapid un fenomen global și cel mai ascultat album de jazz în mediul online din toate timpurile, cu peste 20 de milioane de accesări. Albumul a primit discul de platină în Marea Britanie și Germania iar în Franța, Olanda și Austria a primit discul de aur. În Statele Unite, atât Esquire cât și NPR Music l-au declarat “Următoarea mare voce de jazz din America”. În acest moment, Gregory Porter are 2 premii Grammy câștigate în 2014 și 2017, 3 nominalizări și un premiu MOBO (2017) pentru “Contribuții extraordinare aduse muzicii”.

“Rosenwinkel este un geniu, chiar este, iar CAIPI este o muzică ce vindecă sufletul”, spune Eric Clapton. Kurt Rosenwinkel este născut în 1970 şi are la activ numeroase colaborări cu artiști precum Brad Mehldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter dar și legende ale jazz-ului precum Joe Henderson, Paul Motian și Gary Burton, Kurt Rosenwinkel este unul dintre cei mai influenți chitariști ai generației sale. Cel mai recent material discografic, intitulat “CAIPI”, este un proiect ambițios și profund personal cu influențe majore ale muzicii braziliene a cărei producție a durat zece ani.


Deși Rosenwinkel a interpretat singur toate piesele instrumentale ale înregistrării, a avut alături și soliști renumiți ca și Amanda Brecker, Mark Turner și Eric Clapton.

Promovând noul sunet al Instanbulului, muzica lui Barış Demirel poartă urechile și sufletele întro călătorie spre dimensiuni diferite. Pe lângă afecțiunea lui pentru Makam, un sistem de melodii folosit în muzica tradițională din Orientul Mijlociu și muzica turcă, Barış Demirel este puternic influențat de sunetele provenite din jazz, ambient, rock, shoegaze, avant-garde și gainsbarre.

Începând cu muzică africană, trecând prin jazz, blues, soul, funk, rock, dub, disco, hip hop, și ajungând la drum & bass, nu jazz și nu soul, sau orice alte muzici cu aceeași substanță, fie ele și neingropate încă în clișeul și presetul universal din care doar se pare că e greu de găsit o cale de scăpare, The Jam Community nu refuză nici o sursă de inspirație; orice pretext pentru a interacționa neîngrădit, în căutarea unui drum spre împărtășirea unei experiențe a realului și a găsirii unei voci comune, a unui sistem de gândire eliberator, fiind bine venit.

De-a lungul timpului, Sorin Zlat Trio a cântat pe aceeași scenă alături de nume mari ale jazzului: Lee Ritenour, Ravi Coltrane, Brandford Marsallis, Joey Calderazzo, Tito Puente și Jeff Ballard. În data de 28 mai 2017, Sorin a fost invitat ca headliner la festivalul din S.U.A „Jacksonville Jazz Festival” să concerteze în aceeași seară și pe aceeași scena alături de Chick Corea Trio, Joey Alexander Trio și The Commodores.

Una dintre cele mai recente formule de jazz fusion din țara noastră, Krisper, a apărut de la nevoia membrilor Arcuș Trio de a explora noi posibilități de structurare a muzicii și de a ajunge la un sunet mai agresiv care combină straturile de jazz, rock și pop.

B.A.U. (Brigada Artistică Urbană) este un colectiv deschis care creează muzică de dans improvizată. Formată în jurul unui grup de prieteni din Timișoara, B.A.U. cântă împreună din 1995: Uțu Pascu (bas, samplers, efecte), Vlad Trif (clape), Alin Mărgărit (chitară, clape), Tavi Scurtu (tobe), alături de MC Tina.

Trompetist, muzician și producător, Petre Ionuțescu este membru fondator al formațiilor Funky Growl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society. Începând din 1995 și până în prezent desfășoară o prolifică activitate concertistică pe scena națională și internațională. A colaborat cu nume importante de pe scena românească precum Alexandrina, Thy Veils, Subcarpați sau Negura Bunget.
Pe scena JazzTM Petre Ionuțescu (trompetă, pian, flaut, caval) va urca alături de Gabriel Almași (chitară, electronice), Sergiu Cătană (percuție, shakuhachi) și Anghel Mailat (synth).

La cele cinci ediții de până acum, JAZZ™ a adus la Timişoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright,
Al Jarreau, The Cat Empire, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, The Ruff Pack, Marcus Miller, DeeDee Bridgewater, Dhafer Youssef, Imany, Jacob Collier, BadBadNotGood, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, o parte dintre aceştia în premieră în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.