Imagini rare în Valea Streiului. A fost fotografiat un animal care cu...

Imagini rare în Valea Streiului. A fost fotografiat un animal care cu greu se lasă observat de om în sălbătice FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Turiștii care-și propun să viziteze Valea Streiului, din județul Hunedoara, una dintre cele mai frumoase și sălbatice zone din vestul țării, ar putea avea ocazia să se întâlnească cu un animal discret și foarte atent, astfel că este greu de observat.
Recent, o pisică sălbatică a fost fotografiată chiar în apropierea drumului forestier din Valea Streiului. Imaginile au fost realizate de un angajat la Administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în care se află Valea Streiului, iar fotografiile au fost postate pe Facebook.

„Până acum am văzut doar urme ale pisicii sălbatice în parcul natural, acum avem și dovada că acest animal trăiește în zonă. Pisica sălbatică este protejată, dar nu este rară, doar că este greu să te întâlnești cu animalele sălbatice, pentru că sunt foarte atente”, ne-a explicat Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, din cadrul Romsilva.
Potrivit reprezentanților parcului natural din județul Hunedoara, nu poate fi estimat un număr al efectivelor de pisică sălbatică din zonă, pentru că se lucrează la planul de monitorizare al acestui animal, în acest moment.

„Este greu să estimăm efectivele, neavând nici monitorizare, acum lucrăm la planul de monitorizare al pisicii sălbatice și nu avem date exacte despre animalele sălbatice, nici despre urs, nici despre lup. Toate animalele din arii naturale sunt protejate, dar carnivorele mari sunt excluse de la cotele de recoltă acum la vânătoare. Putem spune că pisica sălbatică este mai protejată decât alte specii”, a mai precizat Alin Alimpesc.

Turiștii au șanse să se întâlnească cu pisica sălbatică nu doar pe Valea Streiului, din județul Hunedoara, sau în parcurile naturale, ci în alte zone cu pădure din țară. Asta pentru că habitatul preferat al pisicii sălbatice este format, în special, din păduri întinse. Este un animal nocturn, astfel că pe timpul zilei se retrage în vizuini, scorburi sau pe ramurile copacilor. Pisica sălbatică este un animal protejat în România, care se poate vâna doar în baza unei autorizații speciale, emisă în urma unei analize a densității populației în zonă.

Potrivit planului de management al Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, fauna este bogată în zonă. Astfel, pe lângă pisica sălbatică, în parcul din județul Hunedoara mai trăiesc animale precum urși, lupi, râși, cerbul carpatin, căpriorul sau bursucul.

Frumusețile din parcul natural

Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor. Parcul are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Parcul este situat în vestul țării, în zona Munților Șureanu, și cuprinde şase dintre cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din judeţul Hunedoara.


Şi anume, Peştera Bolii, Cheile Crivadiei, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Locul fosilifer Ohaba-Ponor şi Complexul carstic Ponorici – Cioclovina.

În cuprinsul parcului se găsesc numeroase puncte de atracție pentru turiști. Cea mai importantă dintre acestea este Sarmizegetusa Regia – „Inima civilizației dacice”, cetatea de scaun a regilor daci, înconjurată de cetățile Costești, Blidaru, Fețele Albe, Vârful lui Hulpe, Piatra Roșie și Bănița. De asemenea, în zonă se găsesc numeroase peșteri și fenomene carstice, printre care Dealul și Peștera Bolii, situate în apropiere de orașul Petroșani. Nu trebuie uitate nici tradițiile culturale și ritualurile arhaice, precum Jocul Călușarilor sau aspectele etnografice ale platoului Luncanilor.

În ceea ce privește Valea Streiului, din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în această zonă sălbatică se poate ajunge din comuna Baru-Mare. De aici se face o cărare spre Munții Șureanu, care duce spre izvoarele Streiului, considerat și râul Dacilor. Pe un traseu de 37 de kilometri, turiștii de abia întâlnesc țipenie de om pe “Poteca Dacilor”, așa cum mai este numită Valea Streiului.

Oficial, există un singur traseu care poate fi parcurs pentru ca turiștii să admire frumusețile peisajului de pe Valea Streiului, și anume Baru – Valea Streiului – Vf. Lola – Vf. Bulzului – Vf. Porumbelu Mare. În realitate, localnicii din satele din apropierea văii spun că există numeroase poteci ascunse care îi pot duce pe turiștii pasionați de speologie la peșteri fermecătoare, precum peștera Pălăriei, Cascadei, Gaura Boului sau Cezar Manea.

Sursa foto: Facebook / Parcul Natural Grădiștea Muncelui – Cioclovina

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.