Începe luna francofoniei, cu lansarea unei cărți despre criticul literar Roland Barthes

Începe luna francofoniei, cu lansarea unei cărți despre criticul literar Roland Barthes

0
DISTRIBUIȚI

Luna francofoniei începe la Institutul Francez cu o lansare de carte despre criticul literar, eseistul şi filosoful francez Roland Barthes şi legăturile sale cu România, care va fi prezentată joi, 1 martie, începând cu ora 18.30, la sediul institutului din bdul C.D. Loga. Cartea, intitulată „Roland Barthes, mitologii româneşti”, este semnată de Alexandru Matei, care va fi prezent la lansarea ei, iar criticii literari Adriana Babeţi şi Vasile Popovici sunt invitaţi să o prezinte publicului.

Licenţiat în filologie clasică la Sorbona, tânărul Roland Barthes a fost, în anii interbelici, bibliotecar la Institutul Francez din Bucureşti, iar apoi ataşat cultural al ambasadei Franţei în România.


Cartea lui Alexandru Matei tratează mai puţin perioada de timp petrecută în România, analizând, mai degrabă, influenţa pe care aceasta a avut-o asupra gândirii sale ulterioare, dar şi modul în care eseistul francez a fost prezentat în România în anii comunismului, realizând astfel o radiografie a mediului cultural românesc din acea perioadă.

Eseul a fost foarte apreciat de Tiphaine Samoyault, cel mai important specialist contemporan al operei lui Roland Barthes, care menţionează că lucrarea „relatează un episod pasionant al relaţiilor dintre Franţa şi România şi oferă, în acelaşi timp, un eseu remarcabil despre Roland Barthes”. Alexandru Matei este, de altfel, un cercetător recunoscut pe plan internaţional al personalităţii şi operei lui Roland Barthes, remarcându-se prin contribuţiile sale la volumul dedicat centenarului Barthes, publicat în 2015.

După întâlnirea de la Institutul Francez, cartea va putea fi achiziţionată, cu autograf, la librăria Cartea de nisip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.