Jumătate din medicii oncologi din România, la Timișoara pentru a afla mai...

Jumătate din medicii oncologi din România, la Timișoara pentru a afla mai multe despre tratamentele inovative în cancer

0
DISTRIBUIȚI

Un curs în premieră în capitala Banatului are loc în aceste zile. Asociația OncoHelp, care deține cel mai mare spital pentru bolnavii oncologici din vestul țării, organizează un curs despre imunologie și imunoterapie – un tratament inovativ care constă în folosirea sistemului imun pentru tratarea cancerului. Evenimentul este adresat medicilor oncologi din întreaga țară, iar interesul pentru această temă a fost foarte mare. Astfel, la curs participă aproape 250 de persoane, adică jumătate din medicii oncologi din România.

“Tema principală a acestui curs este imunologia fundamentală, încercăm să facem un curs de imunologie de bază pentru oncologi. Majoritatea celor prezenți sunt oncologi care au pregătire limitată în imunologie sau au făcut imunologie doar în perioada facultății, iar acum, cu noile terapii imune, ei nu înțeleg exact cum funcționează aceste terapii, care nu sunt ca citostaticele clasice. Circa jumătate din oncologii din România participă la curs, ceea ce arată că sunt interesați și că există cerere mare pentru acest gen de evenimente.


Nu este vorba că nu știu aceste terapii, dar le este mai greu să conceptualizeze mecanismul de acțiune al acestor terapii, pentru că vorbim de un domeniu nou. Dacă noi, până nu demult, ne numeam chimioterapeuți, ulterior au apărut terapii țintite și imunoterapii care ne-au transformat în medici oncologi medicali, iar încet, încet devenim imunoterapeuți. Doar că, de multe ori, pregătirea noastră de bază este deficitară și avem nevoie de astfel de cursuri”, ne-a declarat medicul oncolog Șerban Negru, fondatorul Asociației OncoHelp din Timișoara.

Astăzi, în cea de-a doua zi de curs, medicii oncologi vor afla mai multe informații și despre activitatea Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului, realizat lângă Spitalul Județean Timișoara, în care se încearcă găsirea unui leac pentru această boală cruntă.

“Pentru pacienți, ultimele terapii în cancer apar mereu sub forma anticorpilor monoclonali, care acționează nu asupra tumorii direct, ci asupra sistemului imun și reușesc să activeze sistemul imun așa încât acesta să recunoască și să distrugă tumora, așa cum ar trebui să facă în mod natural. Noi, la Oncogen, acoperim o felie îngustă care se referă la vaccinuri antitumorale. Noi am sperat anul acesta să avem primele rezultate, nu știu dacă o să reușim, pentru că lucrurile la spital merg mai greu decât am sperat noi, dar sper ca în doi ani să putem trata, vaccina primii pacienți”, ne-a declarat medicul Virgil Păunescu, directorul Centrului Oncogen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.