În jur de 13.000 de timișeni au luat credite prin „Prima Casă”....

În jur de 13.000 de timișeni au luat credite prin „Prima Casă”. De ce au scăzut fondurile alocate programului

0
DISTRIBUIȚI

Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă care a avut loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, că fondurile alocate programului „Prima Casă” sunt în scădere, iar acesta va mai funcționa câțiva ani, fiind lansat cu scopul deblocării creditelor pentru achiziția de locuințe.

„Programul Prima Casă are o predictibilitate clară. Am avut în 2017, 2,5 miliarde de lei alocare, în 2016, aproape trei miliarde de lei, în anul 2018 avem două miliarde de lei, la fel și în 2019 și 2020, iar în anul 2021 va fi o alocare de 1,5 miliarde de lei. Programul este unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale postdecembriste. Au fost, la nivel țării, din anul 2009 până în prezent, peste 240.000 de scrisori de garantare”, a afirmat Alexandru Petrescu.

În ceea ce privește Regiunea 5 Vest, din 2009 până în prezent au fost emise peste 20.000 de scrisori de garantare pentru programul Prima Casă. Județul Timiș ocupă primul loc în vestul țării, cu peste 13.000 de scrisori de garantare, în valoare medie de 42.000 de euro. În total, Regiunea V Vest a avut alocări de 740 de milioane de euro, adică aproape 7% din totalul fondurilor alocate.

De asemenea, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a mai precizat că programul „Prima Casă” se află într-o strategie de reducere a alocării, pentru că a fost lansat cu scopul deblocării creditelor pentru sistemul imobiliar.

„Programul este într-o strategie de reducere a alocării, pentru că a fost lansat într-un moment în care exista un blocaj din perspectiva creditării bancare pentru achiziția de imobiliare.


Nu se acordau credite pentru achiziția de apartamente sau case, iar programul a venit în întâmpinarea băncilor, să le încurajeze să crediteze. În 2018 există o activitate efervescentă de creditare, în agențiile bancare puteți vedea că există pachete de creditare în afara programului Prima Casă, cu termeni și condiții oarecum similare. Era evidentă o plus-valoare prin programul Prima Casă, că doar 5% din avans era necesar. La nivelul datelor pe care le avem, oamenii preferă să plătească și mai mult de 5%, avem o medie a avansului de circa 7-8%. Chiar dacă pot 5%, preferă să plătească și mai mult pentru a avea rate mai mici. Dacă intri în agenții bancare, observi că există pachete de creditare autonome ale băncii, în afara programului Prima Casă, care au termeni și condiții asemănătoare. Asta înseamnă că efectiv programul și-a atins scopul și urmează existența lui încă câțiva ani pentru a fi siguri că există o sustenabilitate a acestei dinamici, dar evident că nu poți spune că această strategie, la un moment dat, un Guvern nu o poate schimba”, a declarat Alexandru Petrescu.

Totodată, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a mai precizat că programul Prima Casă va demara din a doua jumătate a lunii februarie și va veni cu elemente de noutate.

„Programul va demara din a doua jumătate a lunii februarie. Deja am făcut, zilele trecute, alocarea celor două miliarde de lei către toate băncile partenere. Ca un element de noutate, urmează să facem o alocare intermediară la jumătatea anului. Deci, nu în totalitate cele două miliarde de lei au fost alocate către cele 30 de bănci. Au fost puțin peste trei sferturi, urmând ca în funcție de performanța lor, primele trei bănci care trec de pragul de 80% epuizare a fondului să primească ca și recunoaștere de buni performeri și restul alocării care ne-a rămas în sold, urmând ca la sfârșitul anului, noiembrie – decembrie 2018, să analizăm nivelul de performanță, să luăm din alocările băncilor care nu au performat așa cum sperau ele sau credeam noi că vor performa și să le dăm în continuare tot performărilor. Scopul este ca ultima zi din anul 2018 să ne prindă cu zero lei din ceea ce înseamnă cele două miliarde de lei alocate”, a conchis Alexandru Petrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.