La Timișoara se reiau operațiile de transplant renal

La Timișoara se reiau operațiile de transplant renal

0
DISTRIBUIȚI

urologie

După 12 ani de la sistarea transplanturilor de rinichi, în această primăvară, cu bani de la Consiliul Județean Timiș, la Spitalul Județean Timișoara vor începe lucrările de amenajare a compartimentului unde vor fi reluate aceste intervenții. Aproximativ 5,2 milioane de lei a alocat CJ Timiș pentru realizarea compartimentului de transplant renal, dar și pentru modernizarea Secției de Urologie.

Astăzi, la Spitalul Județean Timișoara a fost semnat contractul de începere a acestor lucrări, în prezența directorului unității medicale, a președintelui CJ Timiș și a reprezentanților firmei care vor executa lucrările.

Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara, a declarat că demersurile pentru reluarea transplantului renal au fost începute acum trei ani și jumătate, însă au existat mai multe blocaje. Între timp, tot cu bani de la Consiliul Județean Timiș, au fost modernizate cele patru săli de operație ale Secției de Urologie, dintre care două vor fi utilizate și pentru transplantul renal, valoarea investiției fiind de 600.000 de lei.

”La finalul lucrărilor, ne vom putea mândri cu cea mai modernă și competitivă Secție de Urologie din România. Datorită reluării transplantului renal, acei pacienți care au nevoie de această procedură medicală vor putea fi operați la Timișoara și transplantul va fi realizat aproape de casa lor.


Începem demersurile pentru obținerea acreditării începând de astăzi, partea de infrastructură este realizată cu bani de la Consiliul Județean Timiș, la standarde europene, iar la partea de resurse umane, șeful Secției de Urologie are datoria să realizeze toate demersurile pentru acreditarea din punct de vedere medical pentru transplantul renal”, a afirmat Marius Craina.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, ultimul transplant de rinichi a fost realizat în capitala Banatului în anul 2006, aceste intervenții fiind sistate pentru că unitatea medicală nu mai îndeplinea anumite condiții impuse de Uniunea Europeană. În acest moment, în județul Timiș sunt 400 de pacienți care fac dializă, dintre care 120 ar avea nevoie de un rinichi nou.

“Este unul dintre cele mai improtante proiecte pe care-l desfășoară spitalul județean cu fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș. Discutăm de un proiect cu o valoare de aproximativ 5,2 milioane de lei, cu TVA, un proiect foarte important prin prisma faptului că la momentul încheierii lucrărilor efective, vom putea să discutăm de reluarea transplantului renal”, a afirmat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Lucrările de amenajare a compartimentului de transplant renal ar trebui finalizate în cel mult doi ani. Între timp, Secția de Urologie va trebui să obțină acreditarea pentru a putea efectua astfel de proceduri, dar și să instruiască personalul medical.

“Noi avem un număr de 85 de paturi. Compartimentul de transplant renal va fi refăcut de la zero și va fi reabilitată secția. Compartimentul va avea saloane de ATI, unde pacientul stă în primele 24-48 de ore, iar sălile de operație sunt modernizate, avem patru săli, dintre care două vor fi utilizate și pentru transplant. Vom pune la punct un program de training al personalului medical, care să se suprapună cu lucrările de renovare. Acest proiect vizează renovarea celei mai mari secții de urologie din vestul țării. Avem în jur de 3.000 de internări în fiecare an și realizăm un număr mare de proceduri de vârf”, a precizat medicul Alin Cumpănaș, șeful Secției de Urologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.