IMM-urile reușesc cu greu să obțină un credit de la bancă, iar motivul este rata de neplată foarte mare, care se ridică la 16-17%. Cel puțin asta susține Alexandru Petrescu, directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care a prezentat, la Timișoara, noile programe derulate de Guvern.
“Băncile preferă creditarea către entitățile guvernamentale, unde au 0% rata de neplată. Alocarea banilor merge și către finanțarea persoanelor fizice, rata de neplată fiind de 6-7%. IMM-urile ridică un risc mai mare, cu o rată de neplată de 16-17%, și asta reflectă un apetit moderat al băncilor de a finanța IMM-urile, Totuși, IMM-urile reprezintă 98% din firmele înregistrate în România. Din această cifră, alte 98% sunt IMM-uri cu până la nouă angajați. Deci, vorbim, în general, de multe întreprinderi mici. Dacă nu ajutăm aceste IMM-uri, nu ne putem aștepta la o economie sustenabilă”, a afirmat Alexandru Petrescu.
Directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a mai precizat că unul dintre programele noi este “IMM Invest România”, care oferă posibilitatea antreprenorilor de a obține scrisori de garanție de până la zece milioane de lei pentru capitalul de investiții, pe 120 de luni.
De asemenea, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri are un parteneriat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), astfel că sunt emise scrisori de garanție pentru comunitățile locale, precum unități administrativ-teritoriale și grupuri de acțiune locală.
“Doar în anul 2017, au fost emise 1.079 de scrisori de garanție la nivel național, pentru obținerea avansului de la AFIR.
Asta înseamnă că tot atâtea comunități locale au obținut un credit de la AFIR să construiască ceva non-agricol. Au luat bani de la AFIR pentru a construi, a moderniza ceva la nivel local. Anul trecut, pentru Regiunea Vest au fost emise 239 de scrisori de garanție, în valoare de 90 de milioane de euro, dintre care 73 pe județul Timiș”, a explicat Alexandru Petrescu.
Directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri susține că, în acest an, parteneriatul cu AFIR va fi îmbunătățit, astfel că se va oferi și o “garantare a economiei rurale (GER)”.
“Este vorba de un pachet total de garantare pentru unitățile administrativ-teritoriale și grupurile de acțiune locală, care le va permite doar prin asistența oferită de noi să garantăm 100% avansul de la AFIR, dar vom oferi și scrisori de garanție 100% pentru contractarea celei de-a doua părți a creditului. Am pornit această evanghelizare a produselor noi oferite în Regiunea 5 Vest, la Timișoara, vom merge și în celelalte regiuni de dezvoltare, pentru că ne dorim să venim mai mult în sprijinul IMM-urilor și administrațiilor locale”, a conchis Alexandru Petrescu.