O nouă ediție a Festivalul internaţional de chitară din Timişoara, cu nume...

O nouă ediție a Festivalul internaţional de chitară din Timişoara, cu nume grele din domeniu

0
DISTRIBUIȚI

După două ediţii încununate de succes, Festivalul Internaţional de Chitară Timişoara, eveniment mult așteptat de publicul meloman, revine în perioada 10 – 16 martie, cu o serie de evenimente care vor aduce şi de această dată în oraşul nostru artişti de renume internaţional.

Printre evenimentele incluse în cadrul manifestării aflate la cea de-a treia ediţe se numără un recital de chitară susţinut de Ioana Gandrabur. Născută în București, Ioana Gandrabur a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. La doisprezece ani a descoperit chitara și, simțind o conexiune imediată acest instrument, a început să studieze cu Liviu Georgescu și Petre Fartatescu. După numai doi ani a câștigat Concursul Național de Chitară din România, devenind cel mai tânăr laureat până în prezent.

La vârsta de 16 ani, Ioana Gandrabur a emigrat în Canada. Ea a continuat studiile la Conservatorul de Musique de Montréal, sub conducerea lui Jean Vallières, și a absolvit cu onoruri. Apoi, primind bursă completă de la Serviciul pentru Schimburi Academice din Germania, a călătorit în Germania pentru studii postuniversitare cu Hubert Käppel la Musikhochschule din Köln (Germania), cu Oscar Ghiglia la Musikakademie din Basel (Elveția) și cu Joaquin Clerch la Musikhochschule din Düsseldorf (Germania), obținând diplome de la fiecare dintre aceste școli.

Ioana Gandrabur este câștigătoarea mai multor concursuri internaționale de chitară, cum ar fi René Bartoli (Franța), Frechen (Germania) și Havana (Cuba). În prezent, trăiește în Montreal și călătorește în întreaga lume susținând concerte sau ca profesor invitat și membru în juriu la diverse festivaluri internaționale. Muzica sa a fost auzită în Europa, SUA, Canada, Mexic și Maroc.

Un alt eveniment inclus în festivalul din acest an este un dublu recital cameral susţinut de Amadeus Guitar Duo şi Gruber & Maklar Guitar Duo.

Amadeus Guitar Duo se numără printre duo-urile de chitară internaționale de primă clasă, primind recenzii entuziaste din întreaga lume.


Dale Kavanagh, originară din Canada, împreună cu partenerul ei german Thomas Kirchhoff au alcătuit Amadeus Guitar Duo începând din 1991. Secretul succesului lor, documentat în mod regulat de cele peste 70 de concerte pe an, este devotamentul total al celor doi artiști față de chitarele lor. Prin urmare, nu s-au limitat să interpreteze doar ca duo, ci au început să se concentreze asupra repertoriului pentru chitară și orchestră. Datorită angajamentului lor, acest gen a fost în curând capabil să iasă din nișă. În mai mult de 100 de orașe, ei au interpretat recitalul „Night of the Spanish”, cu concerte pentru una, două și patru chitare și orchestră de Joaquin Rodrigo și celebrul naist Gheorghe Zamfir și sunt considerați specialiști ai lucrărilor pentru chitară și orchestră. În 1992, au fondat Simpozionul Internațional de Guitară de la Iserlohn – Germania, unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa, cu peste 300 de participanți din peste 50 de țări, concerte cu chitariști de prim rang, cursuri, conferințe, expoziții și multe alte activități legate de chitară.

Christian Gruber și Peter Maklar trăiesc în Bavaria, Germania și colaborează ca duo de chitare încă din 1985. Duo-ul Gruber & Maklar a susținut numeroase concerte în aproape toate țările Europei, precum și în Mexico, Chile, Martinique, Canada, USA, Rusia și Japonia. Măiestria artei lor interpretative a răsunat în săli renumite de concert precum “Manhattan School of Music” din New York, “Tschaikowsky Philharmonic Orchestra Hall” din Moscova, “Gendai Guitar Hall” din Tokyo și “Concertgebouw” din Amsterdam.

Un alt invitat de seamă al festivalului din acest an este Johannes Möller, care a captivat audiența de-a lungul întregii lumi cu interpretările sale carismatice și pline de spirit. In 2010 a câștigat premiul întâi la prestigioasa competiție GFA Concert Artist, considerat de mulți ca fiind cea mai prestigioasă competiție chitaristică din lume. În calitate de interpret, arta lui Johannes a ajuns mult peste cercul obișnuit de chitară. Acest lucru a fost confirmat în martie 2008, când a câștigat concursul olandez Vriendenkrans Concours în timp ce concura împotriva interpreților din toate categoriile instrumentale. Ca parte a acestui premiu, numele său a fost gravat pe o placă metalică care poate fi văzută în Concertgebouw din Amsterdam. De asemenea, a devenit primul chitarist care a câștigat vreodată concursul Ljunggrenska (Suedia) în 2007. În 2005, a devenit primul chitarist care a câștigat The Bromsgrove Festival International Young Musicians Platform (Anglia).

Programul complet al celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Chitară din Timişoara va fi anunţat în curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.