Squash-ul, încă puțin cunoscut pe teritoriul României, poate fi privit din multe perspective: un ”cuptor” pentru calorii, o alternativă pentru cei care nu-și doresc să „hiberneze” în sezonul rece sau, de ce nu, ca un mod amuzant și antrenant de petrecere a timpului liber alături de un bun prieten. Deși văzut ca un derivat al tenisului de câmp, squash-ul a apărut înaintea sa, în anul 1830, însă nu a căpătat popularitatea celorlalte sporturi ce implică o minge, rachetă, dexteritate și agilitate. Medicii spun că squash-ul este unul dintre cele mai sănătoase modalități pentru a depune activitate fizică, însă celebra revistă „Forbes” a fost categorică atunci când s-a pronunțat asupra sa ca fiind cel mai solicitant sport.
La Timișoara, comunitatea celor care practică squash-ul este cea mai mare din România, cu peste 50 de participanți la competițiile locale. Și este un grup de sportivi închegat, pentru că, indiferent de nivelul de joc, în fiecare săptămână se organizează întreceri derulate sub egida SquashTM, în zilele de marți la Helios Sport Club (str. Iosif Buluca), iar miercuri la The Squashers (Torontalului), celelalte două locații unde se poate juca squash fiind Squash Sport Arena (calea Aradului), respectiv DAF Junior (Giroc). 20 dintre squash-iștii timișoreni reprezintă, la nivel național, cele două echipe locale, afiliate la Federația Română de Squash, ACS SquashTM și Helios.
Lucian Prodan, în vârstă de 35 de ani, se numără printre timișorenii naturalizați după anii studenției, fiind originar din Simeria. Acesta a dus pasiunea pentru squash la un alt nivel. Membru al echipei ACS SquashTM, Lucian Prodan a fost desemnat în anul 2016 jucătorul sezonului pe plan local.
Pentru că nu oricine rezistă în acest sport extrem de solicitant, putem presupune că anii de pregătire fizică l-au ajutat pe Lucian Prodan să devină unul dintre cei mai buni jucători de squash din Timișoara. Lucian a început cu fotbalul, în copilărie, fiind portar la CFR Simeria și la Corvinul, însă nu a stat departe nici de ping-pong sau tenis de câmp. A terminat Colegiul Național „Decebal” Deva, înainte de a sosi la Timișoara, unde a absolvit Facultatea de Științe Economice din cadrul UVT.
„Trebuia să mă spăl pe dinți și să pun ștampila cu ambele mâini”
Își aduce aminte cu exactitate data în care a avut primul contact direct cu squash-ul, 2 noiembrie 2013, când a participat la un concurs în Timișoara. „E cu rachetă, cu minge… Nu poate fi greu, m-am gândit, astfel că am mers la concurs”, povestește Lucian Prodan. Cum se întâmplă în dese cazuri, pasiunea naște și dureri, nu doar satisfacții. „Am alergat ca un nebun și am câștigat câteva puncte. Toată săptămâna următoare am avut o febră musculară atât de mare încât mă spălam pe dinți cu ambele mâini, iar la job puneam ștampila tot cu ambele mâini”, își aduce aminte, cu vizibilă satisfacție, Lucian Prodan.
La nici un an, se înființa și Federația Română de Squash, astfel că începeau să fie organizate competiții oficiale pe plan național. Îndrăgostit imuabil de squash, Lucian Prodan a făcut pasul către cei care se întreceau la nivel oficial, iar la doar opt luni de când a participat prima dată la turneul din Timișoara, s-a clasat pe primul loc într-o competiție națională organizată la București, Divizia „C”. Venit din postura de sparring partner, Lucian era un necunoscut înaintea performanței din capitală, însă și-a atras renumele de „nebunul fără plămâni”, fiind lăudat de site-urile de specialitate. „Nu aveam un stil de joc anume. Nu loveam mingile bine, nu aveam mișcări corecte, însă alergam foarte mult”, povestește membrul echipei ACS SquashTM.
În România, competițiile naționale sunt împărțite pe trei categorii, A, B și C, ordonate valoric conform alfabetului.
Oricine se încumetă poate participa la cel mai înalt nivel, însă primii 24 cei mai bine clasați nu pot juca în Divizia „C”. În fiecare lună, în orașele mari din țară, se organizează turnee naționale. Cele mai importante competiții sunt Campionatul Național, Cupa României și Romanian Open Squash, gradate la veterani, seniori, juniori și pe echipe.
După performanța de la București traiectoria sa a cunoscut un trend ascendent. Un alt prim loc tot la Divizia „C”, într-un turneu disputat la Ploiești, apoi o poziționare pe a doua treaptă a podiumului într-o întrecere din Divizia „B”, la Oradea și un loc 4, după o competiție ce a avut loc la Brașov.
„Lucifer”
Cu toate reușitele, pentru Lucian Prodan squash-ul a rămas la nivel de pasiune, de petrecere benefică a timpului liber, fapt ce contribuie la diferența dintre evoluțiile sale și a celor care se antrenează permanent, zi de zi. „Am un job care îmi place foarte mult și nu cred că ar fi fost posibilă realizarea ambelor activități”, s-a destăinuit Lucian. Director la o firmă care se ocupă cu producția și comercializarea cartușelor pentru imprimantă, cel care în timpul liber este jucător de squash are în subordinea sa aproximativ 20 de persoane. „Parcă e mai mare satisfacția când, fără antrenamente, câștigi împotriva unor jucători ce se antrenează”, a spus membrul echipei ACS SquashTM, care a jucat în Divizia „A” timp de două sezoane, cea mai bună clasare fiind locul 15 național, la capătul sezonului 2015-2016.
A urmat o pauză de jumătate de an, pricinuită de probleme de sănătate, însă revenirea a fost în forță. În ultimele trei luni, Lucian Prodan a câștigat fiecare turneu național de Divizia „C”, inclusiv cel mai mediatizat, în „acvariul” de la Iulius Mall Cluj-Napoca. Acum, cel căruia prietenii din comunitatea de squash îi spun „Lucifer” își pregătește revenirea în Divizia „A”, nu înainte de o ultimă participare la categoria „C”, în cadrul Campionatului Național de la București, din februarie.
Întrebat de unde i se trage „alintul”, Lucian a recunoscut că, pe suprafața de joc, este un tip temperamental, vulcanic și exploziv, iar într-un timp obișnuia să fie cel mai bun prieten al vânzătorilor de rachete de squash. „Rupeam câte două, trei pe lună. A fost și o perioadă în care mă descărcam poate prea tare și violent, iar uneori apelez poate prea des la niște trick-uri, care în squash le numim mizerii”, a spune, zâmbind, Lucian Prodan.
Lucian Prodan s-a înfipt bine în lumea squash-ului. Din 2015 este și arbitru licențiat, împărțind dreptatea la Campionatul European pe echipe și la Balcaniadă, ambele organizate în 2016, la București, respectiv la Timișoara. „Sunt mândru că fac parte din comunitatea jucătorilor de squash. În turnee nu e doar competiție, e multă socializare, suntem oameni din diverse domenii, majoritatea cu joburi de birou, însă printre jucători se află și vedete”, a admis Lucian Prodan.
De unde vine squash-ul
Plictisiți și apăsați, probabil, de vremea bacoviană, englezii au devenit predispuși să scormonească activități de petrecere a timpului liber, furnizoare de dopamină și serotonină: rugby, fotbal, cricket, tenis de câmp și, apoi, squash. Școala Harrow a fost locul unde luat naștere squash-ul, atunci când elevii au văzut că o minge de racquets (un alt sport născocit de britanici) găurită se deformează la impactul cu peretele și creează posibilitatea unei game mult mai mari de lovituri, iar în același timp îi obligă pe jucători să depună mai mult efort fizic. Răspândit pe parcursul a două secole în toată lumea, squash-ul nu a devenit încă sport olimpic, iar în România federația s-a înființat de abia în 2014, după 188 de ani de la apariția din Albion.
Foto: Virgil Simonescu