Primarul Robu povestește cum au vrut chinezii să construiască gratis metrou la...

Primarul Robu povestește cum au vrut chinezii să construiască gratis metrou la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara alocă, pentru a doua oară în trei ani, bani pentru un studiu de prefezabilitate pentru construcția unei linii de metrou. Din bugetul pentru anul 2018, 145.000 de lei au fost alocați pentru studiile necesare unui proiect pentru care primăria nu are bani. Primarul Timișoarei Nicolae Robu a explicat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că orice primar responsabil ar trebui să procedeze la fel.

„Noi trebuie să fim vizionari și să demarăm lucrurile. Nu am adus broșura Timișoara Viziune 2030 să vedeți că acolo este dovada, pe pagina a doua am constatat că am apărut eu cu poze. Eu am inițiat acel proiect ca voluntar, ca om preocupat de soarta acestui oraș, fără să am la acea vreme în minte că voi fi cândva primarul orașului. Râdeam la o asemenea idee, că nu mă preocupa de niciun fel. (…) Ar trebui să înțelegem că este un lucru firesc și normal ca un primar – dacă nu ar fi așa nu ar avea ce să caute în funcția de primar – să fie pe de o parte făptuitor, să pună în operă idei și proiecte, dar pe de altă parte, să fie vizionar, să își asume lansarea de idei pentru viitorul îndepărtat”.

Robu despre sursa de finanțare: Timișoara nu e sub pedeapsă divină

Totuși, administrația Robu nu a identificat o sursă de bani pentru proiectul extrem de îndrăzneț.


Edilul spune însă că Timișoara poate accesa fonduri „de unde au făcut toate orașele care au metrou. Ba dintr-un loc, ba din altul. Cum au făcut altele. Ce, Timișoara este cumva sub o pedeapsă divină să nu aibă șansa să acceadă la o sursă de finanțare? Va apărea o oportunitate de finanțare la un moment dat, nu știu când este acel moment. Dar ca să poți discuta cu un finanțator potențial, eu vreau să înțelegeți asta, că nu aveți experiență în domeniu, și nu vă spun cu sens critic, aveți altă profesie, nu te finanțează nimeni dacă te duci și stai de vorbă, oricât de frumos ai vorbi despre un obiectiv. Aș vrea să fac un metrou în Timișoara. Nu îmi dați niște bani? Niciodată nu o să fii luat în seamă, o să fii considerat neserios. Poți obține bani, și asta este o condiție esențială, nu înseamnă că se și întâmplă, dacă ai minim un studiu de fezabilitate făcut de specialiști”.

Robu promite: chinezii vor să construiască gratis metrou la Timișoara

Întrebat de un orizont de timp în care ar putea fi implementat proiectul, primarul a spus că e vorba „de circa zece ani. Asta e părerea mea. Pot să fie, de exemplu, programe europene care să finanțeze modernizarea orașelor Europei din categoria din care face parte și Timișoara. Pot să apară la un moment dat. Poate să apară o altă sursă de finanțare. La un moment dat, am avut o vizită a unei firme a statului chinez, care nefocalizată doar pe profit, ba chiar nu are ca țintă realizarea de profit, dacă îl face e foarte bine, ci promovarea forței Chinei în lume și acea firmă era interesată să ducă liniile de tren în subteran. Acum vreo doi ani. Pentru că evident că la ambasade se urmărește ce apare în presă și s-a consemnat că la Timișoara se vrea așa ceva și în raportul întocmit de către reprezentanța economică s-a menționat că ar fi o oportunitate. Așa presupun că s-a întâmplat și ar fi fost acea discuție. Evident că eu le-am explicat cum stau lucrurle și i-am îndrumat spre Ministerul Transporturilor”.

1 COMENTARIU

  1. Cum sa construiasca gratis in orasul lui Robu? Asa, fara spaga, fara comisioane? Chiar asa? Pai cum?
    Ia sa decarteze baietii, si atunci gasim loc si pentru parcari sub si supraterane, si de trenuri suspendate, etc. Pentru moment am putea suspenda doar primatul, dar de gat! Si asta, fara spaga! Ca doar multimile ma doreste! NU?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.