Primele spectacole ale primăverii în teatrele timișorene. Programul lunii martie FOTO

Primele spectacole ale primăverii în teatrele timișorene. Programul lunii martie FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Imagine din spectacolul de operă ”Cavaleria rusticană”

În prima zi de primăvară calendaristică, de mărţişor, opera timişoreană îşi aşteaptă spectatorii la musicalul „Disney: Beauty and the Beast” (Frumoasa şi Bestia) de Alan Menken, realizat în colaborare cu teatrul naţional şi interpretat în limba română, care va fi jucat şi de 8 martie. În repertoriul acestei luni mai sunt cuprinse spectacolele de operă „Nabucco” de Giuseppe Verdi, „Cavalleria Rusticana”, cântate în limba italiană şi titrate în română, „Carmen” de Georges Bizet şi „Faust,” de Charles Gounod, cântate în limba franceză şi titrate în limba română, musicalul „My Fair Lady”, de Frederick Loewe, şi două reprezentaţii cu musicalul pentru copii „Micuţa Dorothy”, de Marius Ţeicu, cântate în limba română, baletul rock „Dancing Queen”, pe muzica formaţiei Queen, spectacolul de balet „Paiaţe”, de Ruggiero Leoncavallo şi opereta „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán, interpretată în limba română.

Teatrul naţional începe luna martie cu musicalul „Disney: Beauty and the Beast”, realizat împreună cu opera timişoreană, care va avea două reprezentaţii şi se va desfăşura în sala mare a teatrului, aceeaşi în care mai sunt programate spectacolele „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, „Nopţi albe”, o adaptare după F.N. Dostoievski, „Albă ca Zăpada” după Fraţii Grimm şi „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu.

În sala „Uţu Strugari” vor avea loc spectacolele „Canicula” de Antoaneta Zaharia, „Avioane de hârtie” de Elise Wilk, câte două reprezentaţii cu piesele „M-am hotărât să devin prost” după Martin Page şi „Cloaca” de Maria Goos, „Ce vine după” de Mihai Ignat, „Un Romeo şi o Julieta – un scandal urban” după W. Shakespeare, „Daddy” de Anne Habermehl şi „Dawn Way” de Oleg Bogaev. În sala 2, spectacolele lunii martie sunt câte două reprezentaţii cu „Push up” de Roland Schimmelpfennig şi „Fraţi” de Dave Williams, „Cele trei graţii” de Valentin Krasnogorov, „Căpcăunii sacri” după Pascal Bruckner, „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman şi „Vorbeşte cu mine””, un spectacol de Ion-Ardeal Ieremia.

Teatrul maghiar începe luna cu o premieră, „Dansând în noapte”, un muzical inspirat din filmul regizorului danez Lars von Trier, care va vedea luminile rampei în 2 martie şi va fi jucat pentru a doua oară în 4 martie.


Spectacolul este o dramă care urmăreşte destinul Selmei, o femeie îndrăgostită de musical, aproape oarbă, care îşi creşte singură fiul, dar în urma unor nefericite întâmplări, este arestată şi condamnată la moarte. Pus în scenă de Kocsárdi Levente, spectacolul are în distribuţie actori din Ungaria care vor juca alături de cei ai teatrului timişorean.

Timişorenii vor mai putea vedea în luna martie în sălile teatrului maghiar spectacolele „Guppi” de Vasili Sigariev, „Oraşul nostru” de Simon Grabovac – spectacol invitat din Novi Sad, care încearcă să ofere o imagine a mentalităţii locale, a felului în care cei veniţi din afara oraşului sunt primiţi de localnici şi cum te poţi acomoda în oraş – totul privit prin ochii a doi tineri stabiliţi de puţină vreme în oraş, serata muzicală cu muzică maghiară „Zi-i”, „Avalanşa” de Tuncer Cucenoglu, „Incendii” de Wajdi Mouawad, montat în premieră naţională la teatrul timişorean şi interzis copiilor sub 14 ani, „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind, „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, de asemenea un spectacol invitat din Novi sad, care reprezintă examenul de an terminal al studenţilor de la secţia maghiară a Universitatăţii de Arte din oraşul sârbesc şi „Răsturnare” după Petöfi Sándor, un one-man show de Molnár Bence, care va avea loc în săptămâna Şcoala Altfel, pentru elevii maghiari.

În luna martie, actorii teatrului maghiar vor fi prezenţi la Subotica cu spectacolul „Maghiar” – o coproducţie a celor două teatre, la festivalul Holnapután din Oradea unde vor juca „Deşteptarea primăverii” şi la teatrul Szkéné din Budapesta, unde vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolul „Avalanşa”.

Coproducţia „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello, pusă în scenă de Teatrul Naţional Croat din Rijeka, Teatrul Sloven de Repertoriu din Trieste, Teatrul „Kosztolányi Dezsö” din Subotica şi Teatrul Albanez din Skopje, care are în distribuţie şi actorii teatrului german timişorean Richard Hladik şi Silvia Török, va avea premiera în 2 martie. La Rijeka, reprezentaţii cu această coproducţie vor mai avea loc în 3, 6, 7 şi 8 martie.

Spectacolul va fi jucat în premieră în 10 martie la Teatrul Sloven de Repertoriu din Trieste, o a doua reprezentaţie fiind programată în ziua următoare. Spectacolul multilingv doreşte să pună în evidenţă participarea minorităţilor naţionale la construirea unei identităţi a Europei contemporane, ultima piesă, neterminată, a lui Pirandello dorindu-se a fi o metaforă a continentului lumii de astăzi. La teatrul german din Timişoara, premiera va avea loc în data de 15 aprilie. În 16 şi 17 martie, spectacolul de mare succes „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind va fi jucat la Théâtre Municipal de la ville d’Esch-sur-Alzette, iar la Timişoara va putea fi văzut în 27 martie, veniturile obţinute din vânzarea biletelor urmând a fi direcţionate către campania naţională „Artiştii pentru artişti”, pentru a veni în sprijinul seniorilor scenei româneşti.

În 7 martie, sala teatrului german va găzdui spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez, iar în 11 martie, două reprezentaţii ale spectacolului „Hänsel şi Gretel”, după Fraţii Grimm. În 24 şi 25 martie este programată drama în spaţii virtuale şi reale „De fapt e frumos” de Volker Schmidt, iar luna se încheie cu Weekend-ul de teatru de tineret NiL, spectacole prezentate de trupele de teatru de tineret NiL-Junior şi NiL în 30 şi 31 martie, între orele 17.00 şi 21.00, în sala teatrului german.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.