Profesorul care a părăsit clasa în care a fost bătut elevul de...

Profesorul care a părăsit clasa în care a fost bătut elevul de la Sânmihaiu Român, cercetat disciplinar. Cum este apărat de sindicat VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Violențele din învățământul românesc au ținut prima pagină a publicațiilor săptămâna trecută și au deschis jurnalele de știri ale televiziunilor. Unul dintre cazurile care au șocat opinia publică este incidentul de la Sânmihaiu Român, acolo unde un părinte a intrat într-o clasă lăsată nesupravegheată de profesor și a lovit un elev.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, spune că problemele care implică violența fizică există dintotdeauna, însă admite că este și mai grav când violența vine din exterior. „Am avea grad de naivitate crescut dacă am zice că nu au existat în trecut. Astfel de fenomene sunt mai mult sau mai puțin mascate. În ultimul timp se întâmplă mai des să avem probleme în sistemul de educație. E greu să supraveghem un număr mare de copii. Sunt școli mari, cu număr mare de copii. Dar și școli mici, ca la Sânmihaiu Român, unde problemele pot să apară. E și mai grav când vine din exterior această violență, când străini reușesc să intre în școli”, a declarat Aura Danielescu, aflată în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Situația este încă departe de a fi lămurită în cazul de la Sânmihaiu Român. „Nici inspectoratul nu știe foarte bine de ce a ieșit profesorul din clasă. La început s-a spus că a mers către cancelarie, ulterior că a avut necesitate fiziologică ce l-a determinat să părăsească clasa. Nu inspectoratul trebuie să stabilească.


S-a constituit o comisie de cercetare disciplinară. Despre acest caz sindicatul a spus că nu necesită o astfel de măsură. E greu de știut de ce a ieșit din clasă, cât a durat absența lui. Comisia își va desfășura activitatea”, a specificat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Bărbatul care a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști, apoi eliberat sub control judiciar, a intrat în clasă chiar în momentul când profesorul a părăsit încăperea. „Pare ciudat cum de părintele a știut. A trecut de intrarea în școală foarte ușor. Nu avem portar niciunde, nu are sens să ne ascundem, pentru că renunțăm la ei în mediul urban, dar mai ales în cel rural. Ar fi trebuit să existe o formă de securitate la ușă, o închidere centralizată, simplă, și o femeie de servici care să dea drumul sau nu unei persoane străine. Sunt încă elemente care nu se leagă. Putea să fie mult mai rău”, a explicat Aura Danielescu.

O decizie urmează să fie luată în viitorul apropiat. „A durat până s-a constituit comisia, până se fac niște audieri prealabile. În mod sigur se va ajunge la un verdict. Consiliul de administrație, în urma raportului, trebuie să aplice sau nu pentru colegul nostru o sancțiune. E obligatoriu”, a spus Aura Danielescu.

Nu este exclus ca elevii din acea clasă să beneficieze de consiliere psihologică pentru a trece cu o mai mare ușurință peste neplăcutul eveniment. „Un psiholog, un consilier, poate să meargă o perioadă de timp acolo. Sunt probleme, pentru că noi nu avem psiholog în toate unitățile de învățământ. Sunt suficient de rare la nivel de județ, la cel de țară”, a mai spus Danielescu.

Întrebată dacă există vreo concluzie momentană la nivelul inspectoratului, Aura Danielescu a menționat că: „în dialog cu noi directorul ne-a adus la cunoștință faptul că cei de la sindicat, care apără cadrele didactice, au spus că nu este firesc ca pentru ceea ce s-a întâmplat să se meargă pe cercetare disciplinară prealabilă. Faptul că nu a fost nicio piedică și s-a putut intra așa ușor ne determină să aflăm ceea ce s-a întâmplat”, a concluzionat Aura Danielescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.