Haideți să vă spun ce cred eu că înseamnă statul paralel. Statul paralel este atunci când interesul de partid devine prioritar în fața interesului public. Adică atunci când îți constrângi un membru să nu voteze bugetul instituției al cărei vicepreședinte este, la care a lucrat, doar ca să transmiți un mesaj politic. Cu alte cuvinte, trăiești într-o realitate paralelă cu cea a alegătorilor tăi. Deci, stai paralel.
Statul paralel este cel plătit din banii noștri, dar care nu a mai trecut pe la noi cam din 1900 toamna. Găitoare au fost câteva interviuri pe stradă, luate de reporterii unei televiziuni naționale unor oameni simpli, întrebându-i când și-au văzut ultima oară senatorul sau deputatul? Dar de vorbit, au mai vorbit? Oamenii de pe stradă au cam strâns din umeri la astfel de curiozități, unii chiar mirați că ar putea avea și o altă legătură cu alesul lor decât printr-o hârtie în cabina de vot, odată la patru ani.
Iată, fiecare cu drumul său, paralel, fără vreo șansă să se intersecteze.
Statul paralel este atunci când tu spui că vrei binele public, dar este evident pentru toată lumea că te preocupă doar binele tău, supraviețuirea ta. Atunci când ești gata să faci lovituri de stat, doar ca să nu înfunzi pușcăria, atunci când tu și băieții tăi lansați atacuri nemaivăzute la independența justiției și la bunul simț, în general.
Este interesant că cei care acuză că sunt victime ale așa-zisului stat paralel sunt creatorii acestuia, de fapt. Sunt singurii care știu cum arată pentru că ei acolo sunt. Stau în statul paralel. Sunt paraleli cu mine și cu tine, pentru că singura lor șansă de a sta de partea aerisită a gratiilor este să te convingă că există o conspirație împotriva lor. Iar în tot acest timp, salariul tău scade, creditul de la bancă crește, iar pânea și laptele te ard tot mai mult la buzunare. Prin statul lor circulă suspansul, chestii misterioase, totul capătă o aură hollywoodiană. În România mea și a ta, în schimb, în viața reală, ne mănâncă igrasia prin spitale și pui boii la mașină ca să ieși din mocirlă.