Salamul preparat de slovacii din Nădlac, premiat cu aur la un festival...

Salamul preparat de slovacii din Nădlac, premiat cu aur la un festival internațional

0
DISTRIBUIȚI

Localitatea sârbească Bački Petrovac, aflată nu departe de Novi Sad, a devenit cunoscută pentru turismul rural pe care-l practică, promovând mai ales bucătăria specifică a comunităţii slovace, cea mai importantă din Voivodina, care s-a stabilit aici încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Bački Petrovac a avut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului internaţional al cârnaţiului şi salamului slovac din Ţinuturile de Jos, la care au participat 39 de echipe din Slovacia, Croaţia, România şi Serbia. România a fost reprezentată de o echipă din Nădlac, unde slovacii produc celebrul salam tradiţional, care poartă numele oraşului, acesta fiind, de altfel, înfrăţit cu localitatea sârbească.

Singura echipă participantă din România a câştigat medalia de aur cu salamul preparat după reţeta locului.


„A fost un concurs de preparare al cârnaţiului crud. Noi am avut o echipă de câteva persoane, din care au făcut parte un măcelar, secretarul primăriei, Alexandru Gros, un reprezentant al bisericii evanghelice, reprezentanţi ai asociaţiei grădinarilor. Carnea a fost asigurată de administraţia locală, dar fiecare echipă s-a prezentat cu ingrediente proprii” a declarat, pentru PRESSALERT.ro, primarul oraşului Nădlac, Ioan Radu Mărginean.

Măcelarii care cunosc secretele salamului de Nădlac spun că unul dintre acestea este folosirea ingredientelor din gospodăriile proprii. Felul în care este tocată carnea, ingreientele şi cantităţile folosite, fac diferenţa în privinţa gustului salamului. Carnea de porc se condimentează cu sare, multă boia de casă care îi dă gustul picant şi inconfundabil, piper, chimion şi puţin usturoi iar amestecul este pus în maţe de vită. Salamul este afumat şi apoi se lasă la uscat. Salamul de Nădlac nu are nici un fel de aditivi, consevarea făcându-se numai în mod natural. Reţeta, atestată încă din secolul al XVI-lea, a fost îmbunătăţită de slovacii din Nădlac, iar în prezent, salamul este înregistrat ca produs tradiţional românesc şi se aşteaptă omologarea lui.

Surse foto: panacomp.net, newsar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.