Scapă de ele ca să scapi de stres: iată alimentelele cărora trebuie...

Scapă de ele ca să scapi de stres: iată alimentelele cărora trebuie să le spui ”nu”

0
DISTRIBUIȚI
Foto: lifehacker.com.eu

Stresul este, fără doar şi poate, boala omului modern. Zi de zi, cu toţii ne confruntăm cu diverse situaţii care ne cauzează stări de agitaţie. Fie că este vorba de un termen limită la muncă, de aglomeraţia din trafic sau din mijloacele de transport în comun, de diverse probleme familiale sau de stări emoţionale pe care le traversăm, cu toţii resimţim, zi de zi, stări de panică şi de agitaţie. Confruntaţi cu astfel de situaţii, alegem tot felul modalităţi de alinare rapidă, care au efecte diametral opuse celor căutate.

Atunci când sunt stresaţi, mulţi oameni recurg la consumul de cafea, de ţigări sau chiar la ronţăiala unor alimente nesănătoase. Deşi astfel de obiceiuri par să ne calmeze pe moment, acestea ne afectează serios sănătatea şi ne dezechilibrează organismul. Numărul celor care se îngraşă sau care dezvoltă diverse afecţiuni din cauza stresului este tot mai mare pe zi ce trece. Pentru a face faţă stresului cotidian e nevoie să dormim suficient, să ne alimentăm corespunzător şi să facem, cât mai des posibil, mişcare în aer liber.

Odată îndeplinite aceste condiţii, vom reuşi să depăşim mult mai uşor diversele situaţii complicate cu care, inevitabil, ne confruntăm. Nutriţioniştii explică faptul că există o serie de alimente care induc corpului o stare suplimentară de agitaţie. Consumul lor ne privează de somn, dar şi de starea naturală de relaxare pe care ne-o conferă o dietă sănătoasă. Vă prezentăm o listă de alimente pe care ar trebui să le evitaţi pentru a reduce numărul stărilor de agitaţie de care aveţi parte zi de zi.

Băuturile energizante

Consumate din ce în ce mai des pentru gust şi infuzia de energie pe care ne-o conferă, băuturile energizante au un conţinut ridicat de coferină şi zahăr, sporindu-ne astfel starea de stres.


Deşi graţie gustului dulce şi aromat băuturile energizante ne par mai degrabă nişte sucuri, este bine să ştiţi că o singură doză de energizant conţine catitatea de cofeină pe care o regăsim în trei ceşti de cafea.

Mâncarea condimentată

Nu de puţine ori oamenii care sunt extrem de stresaţi acuză dureri de stomac. Deşi acestea pot apărea ca o consecinţă a stresului, de multe ori ele pot fi cauzate şi de mâncarea pe care o consumăm. Produsele extrem de condimentate ne pot afecta starea de sănătate şi ne pot crea disconfort. În general, stresul afectează capacitatea organismului uman de a digera diverse produse alimentare. Pe lista cu alimente nerecomandate oamenilor stresaţi se află, aşadar, mâncărurile condimentate care sporesc starea de disconfort de la nivelul organismului.

Alcoolul

O bere sau un pahar de vin după o zi de muncă sunt relaxare pură. În teorie, planul sună extrem de bine. Însă obiceiul de a consuma alcool pentru a ne relaxa se dovedeşte a fi unul extrem de nociv. Alcoolul stimulează producţia de cortizol, hormon care este eliberat de organism ca răspuns la stres. Astfel, specialiştii atrag atenţia că este bine să ne debarasăm de obiceiul de a consuma alcool pentru a diminua stările de stres, căci prin efectele lui asupra organismului, acesta ne oferă exact rezultatul de care dorim să scăpăm.

Băuturile cofeinizate

Cafeaua, frappe-ul sau alte specialităţi pe care le servim dimineaţa pentru a avea energia necesară să facem faţă unei zile stresante ne pot spori stările de agitaţie. Graţie efectului energizant pe care îl are asupra organismului, cafeaua ne face inima să bată mai tare şi ne face să resimţim mult mai acut stările de panică. De altfel, toţi cei care caută ajutor de specialitate atunci când se confruntă cu atacuri de panică sunt sfătuiţi să renunţe la consumul de cafea.

Alimentele procesate

Nu mai este un secret pentru nimeni că în zilele noastre cu toţii mâncăm în grabă şi de puţine ori opţiunile noastre alimentare nu sunt cele mai sănătoase. Produsele de patiserie, conservele sau produsele semipreparate sunt alimente pe care ar trebui să le evităm pe cât posibil. Fiind bogate în sodiu, aditivi artificiali şi grăsimi, alimentele procesate nu doar că nu ne oferă nutrienţii necesari unei stări optime de sănătate, dar ne şi agită în mod inutil organismul, favorizând instalarea stărilor de panică şi agitaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.