Semnal de alarmă: „Există riscul să plece firme din județul Timiș din...

Semnal de alarmă: „Există riscul să plece firme din județul Timiș din cauza lipsei forței de muncă”. Ce soluții sunt

2
DISTRIBUIȚI

Semnal de alarmă tras de reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. În viitor, există posibilitatea ca mari companii să plece din județul nostru pentru că nu găsesc suficient personal. Doar în acest an, trei mari firme, două din Germania și una din Italia, au anunțat că își vor muta activitatea în alte țări.

“Există riscul să plece firme din județul Timiș din cauza lipsei forței de muncă, și pentru asta ne zbatem noi, Camera de Comerț Timiș, să găsim soluții. Există două firme germane și una italiană care doresc să își desfășoarea activitatea în altă parte, în sensul că nu închid fabricile din județul Timiș, dar își deschid și în alte țări. Ar fi vrut la noi, dar nu pot din cauza lipsei forței de muncă”, a declarat, astăzi, Florica Chiriță, directorul general al CCIA Timiș.

Reprezentanții CCIA Timiș s-au întâlnit, astăzi, la sediul instituției, cu ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, cu care au discutat despre problemele cu care se confruntă firmele italiene din vestul țării.

“Cred că firmele italiene au o prezenţă importantă în Regiunea Vest, regiunea aceasta este importantă pentru noi, iar o prezenţă bună înseamnă şi avantaje, dar şi responsabilităţi.


Una dintre problemele majore ale acestor companii este lipsa de personal, şomajul este aproape inexistent în județul Timiș, ceea ce afectează firmele noastre, care activează mai ales în domeniul producţiei. Desigur, nici ambasada, nici camera de comerţ nu pot găsi soluţii definitive în domeniu, dar există modalităţi de cooperare pentru a putea îmbunătăţi disponibilitatea forţei de muncă. Am decis să realizăm împreună un plan de lucru, o serie de studii cu ajutorul consulatului”, a afirmat Marco Giungi.

De asemenea, Florica Chiriță a precizat că în urma discuțiilor cu ambasadorul Italiei în România, au fost identificate mai multe soluții pentru criza forței de muncă. Una dintre acestea se referă la automatizarea firmelor italiene din domeniul producției, în special.

“Împreună cu domnul ambasador am identificat mai multe soluții pentru criza forței de muncă, printre care transferul persoanelor disponibilizate din alte zone ale țării și atragerea lor în județul nostru. Apoi învățământul dual este o soluție, punerea în practică a claselor unde să fie specializați elevi pentru a fi apoi angajați în firmele italiene, metodă practicată și de firme din Germania. De asemenea, s-a venit cu o altă propunere care deja se practică în Italia. Și anume, o retehnologizare, o automatizare în special în cadrul firmelor din domeniul producției”, a afirmat Florica Chiriță.

2 COMENTARII

  1. cand au inceput sa vina romanii din judetele invecinate judetului Timis, au sarit RASISTII CU GURA MARE ca ne invadează sudiștii !
    DEZBINAREA NU FOLOSESTE NIMANUI .

  2. Pai da sunt din vestul tari am lucrat calificat13 si 6 luni in tot timpul accesta firmele auc avut personal pana ce au inceput sa isi bata joc de oameni iar acum se plang ca duc lipsa de personal aceste firme sunt mere in cautare de forta ieftina de munca alearga dupa profit caci altfel ar fi stat in tara lor dar acolo ii obliga legea sa dea salari iar la noi in special italieni au o reputatie proasta pentru plata salarilor cu alte cuvinte oameni oclesc firme italiene

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.