Tăiere de arbori cu scandal la Sarmizegetusa Regia. Un ONG acuză că...

Tăiere de arbori cu scandal la Sarmizegetusa Regia. Un ONG acuză că au fost distruse ziduri ale cetății de pomi uriași doborâți la pământ. Ce spun autoritățile

0
DISTRIBUIȚI

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din județul Hunedoara, nu a putut fi vizitată timp de o lună, pe motiv că mai mulți arbori prezintă un pericol pentru monument și trebuie tăiați.
În total, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Hunedoara, la începutul acestui an, inginerii silvici au identificat 103 arbori „bolnavi”, care au fost marcați și propuși pentru tăiere, fiind obținute și autorizațiile necesare în acest sens. Astfel, la data de 22 ianuarie, situl arheologic a fost închis pentru turiști și au început operațiunile de tăiere a copacilor marcați.

Două săptămâni mai târziu, Fundația Dacica și Asociația Agent Green informau acuzau Regia Națională a Pădurilor – Romsilva că, de fapt, tăierea copacilor de la Sarmizegetusa Regia afectează situl arheologic. De asemenea, a fost făcut un apel la Ministerul Culturii, la Garda Forestieră și la Garda de Mediu de sistare a lucrărilor.

„Situl a fost închis publicului la 22 ianuarie în vederea defrişării, însă imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriaşe care au fost tăiaţi şi s-au prăbuşit peste zidurile cetăţii capitalei dacice, iar tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic şi a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic. Administraţia sitului nu are un plan de acţiune pe termen lung, iar reprezentantul său ne-a dat de înţeles că nu cunoaşte impactul defrişărilor asupra solului şi asupra nivelului apei freatice. Cu toate acestea, administraţia sitului a afirmat că intenţionează să defrişeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO”, a transmis Asociația Agent Green.

Pe de altă parte, Romsilva a reacționat la acuzațiile făcute de cele două ONG-uri, precizând că se respectă legea și că nu este vorba de defrișări la Sarmizegetusa Regia.


„Lucrările silvice efectuate în zona sitului Sarmizegetusa Regia, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO, au loc în zona de management durabil a Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, în care acestea sunt permise. Menţionăm că în UP IV Cetate nu are loc o «defrişare» a 18,3 hectare, ci lucrări de îndepărtare a mai multor arbori, cu un volum total de 306 metri cubi. Este regretabil că organizaţia Agent Green lansează, din nou, acuzaţii publice false, în lipsa documentării, a cunoştinţelor din domeniul silvic sau cu rea credinţă”, au subliniat reprezentanții Romsilva.

Potrivit Regiei Naționale a Pădurilor, au fost tăiați doar arbori cu vârsta de aproximativ 170 de ani, care „puneau în pericol viețile vizitatorilor și integritatea monumentului istoric”.

Ce spun autoritățile

Și Consiliul Județean Hunedoara a reacționat în urma acuzațiilor făcute de către cele două organizații. Astfel, reprezentanții instituției anunță că Sarmizegetusa Regia se redeschide pentru public la sfârșitul lunii, iar din momentul închiderii au fost tăiați 80 din cei 103 arbori propuși.

„Începând cu data de 22 ianuarie, s-au tăiat și s-au scos din incinta sitului 80 de arbori marcați (din care 20 doborâți deja la pământ de o furtună, în vara anului trecut). Consiliul Județean Hunedoara a făcut toate demersurile necesare pentru obținerea aprobărilor pentru tăiere, la fel și Romsilva, care deține amenajamentul silvic. Nu a fost vorba niciun moment de o defrișare a pădurii din incinta sitului, ci de tăierea a 103 arbori care prezentau risc de prăbușire, fiind bătrâni și bolnavi. Vremea prea caldă nu a permis continuarea lucrărilor, astfel că din totalul de 103 de arbori marcați au fost tăiați 80, iar restul au rămas în picioare. În sit, mai sunt circa 2.500 de fire de arbori cu vârsta de până la 200 de ani, care nu au făcut obiectul acestei operațiuni”, arată Consiliul Județean Hunedoara.

Reprezentanții instituției comunică faptul că tăierea arborilor s-a realizat sub supravegherea arheologilor și că niciun copac nu a căzut pe zidurile sitului arheologic, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

„Întrega operațiune de tăiere și scoatere a arborilor din sit s-a desfășurat sub stricta supraveghere a arheologilor autorizați. În urma acestei operațiuni, nu au fost doborâți arbori pe zidurile monumentului. Într-un singur caz, în urma tăierii unui arbore, pe zidul acoperit de zăpadă au ajuns resturi de crengi putrede, fără a afecta blocurile de piatră. De asemenea, TAF-ul cu ajutorul căruia au fost scoase trunchiurile a fost autorizat pentru astfel de lucrări. În cadrul operațiunii, crengile unuia dintre arborii tractați au ajuns lângă plinta templului mic de calcar, fără a aduce stricăciuni monumentului. De altfel, plinta este o replică montată în anii ‘80, nefiind vorba de o piesa originală. În niciun caz, TAF-ul nu a trecut cu roata peste plintă”, informează CJ Hunedoara.

Foto: Consiliul Județean Hunedoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.