Timişoara, orașul care dă tonul în toate: de la primul felinar electric...

Timişoara, orașul care dă tonul în toate: de la primul felinar electric până la pionierat în… poker (P)

0
DISTRIBUIȚI
Sursa PokerNews

De-a lungul secolelor, Banatul a fost campionul premierelor în România, Timişoara fiind probabil cel mai inovativ oraş din ţară şi unul dintre oraşele ai cărui locuitori au avut mereu curajul și spiritul vizionar să fie primii în tot ce înseamnă progres.

Să ne amintim că Timişoara a fost primul oraş european iluminat electric, “minunea” fiind consemnată în analele istoriei acum aproape 134 de ani, în anul 1884. Tot în Timişoara s-a deschis cea mai veche fabrică de bere din România în anul 1718, an în care a fost deschisă şi prima şcoală primară de pe teritoriul ţării noastre tot în acest oraş. În anul 1745, în oraşul de pe malul Begăi se deschide primul spital din România, cu 24 de ani înainte ca Viena să o facă şi cu 34 de ani înaintea Budapestei. În 1771, timişorenii asistă la un nou moment istoric: publicarea primului ziar din România şi totodată a primului ziar nemţesc din Europa de Sud-Est. În anul 1818 în Timişoara se administrează pentru prima dată vaccinul anti-variolă din Europa de Est, iar în 1847 are loc primul concert al lui Johann Strauss fiul altundeva decât în Viena.


În 1895 Timişoara devine primul oraş cu străzi pavate, iar 4 ani mai târziu aici se înfiinţează primul tramvai electric. În anul 1989, timişorenii sunt portavocea întregii naţiuni, aici creându-se efectul domino care a propulsat România în rândul țărilor europene civilizate.

Ei bine, pentru a respecta această tradiție a nonconformismului și îndrăznelii de a păși în domenii noi, Timișoara are una din cele mai vechi și bine închegate comunități ale jucătorilor de poker. Acest joc e departe de a fi o preocupare a lumii rău famate, cum până nu de curând se credea. Pokerul este considerat astăzi cel mai complex joc creat de om și are în jurul său o întreagă industrie: cazinouri dedicate pokerului, site-uri online de poker, propriile campionate și propriile showuri televizate, are vedete și fani, trofee si faimă și o istorie de aproape 200 de ani.

Timișoara are și aici un cuvânt greu de spus când e vorba de pokerul românesc. O comunitate puternică a înflorit chiar după 1989, dând nume de temut în pokerul românesc si internațional.

Unul din idolii timpurii ai jucătorilor de turnee online este faimosul timișorean Ramon Cserei cunoscut în pokerul pe internet sub nickname-ul „ramondemon77”, iar primul timişorean cu un rezultat fabulos în acest joc este Bogdan Petraşcu „Petinvest7”, care în anul 2010 reuşea să câştige peste $500.000 într-un turneu online de referință cunoscut sub numele de Sunday Million. Jucători precum Andrei Șimon sau Silviu Nemeş, astăzi patroni ai primului club de poker din Timişoara – Gentlemen’s Poker Club, sunt jucători din elita pokerului românesc. În ultimii ani, un alt jucător timişorean s-a făcut de-asemenea remarcat pe internet, Adrian Ionescu „politm69” care a reușit să termine 4 ani la rând, între 2014 şi 2017, în top 20 cei mai profitabili jucători de poker români pe platforma PokerStars.

Și culmea, tot în Timișoara a avut loc primul festival românesc de poker din toate timpurile. În concluzie, Timișoara a fost și va rămâne un oraș de prestigiu, reprezentat de cuvântul ‘pionierat’.