ANALIZĂ Oraș mare, caut parcări

ANALIZĂ Oraș mare, caut parcări

1
DISTRIBUIȚI

Timișoara se „mândrește” cu o lipsă acută a parcărilor de mari dimensiuni, în zone centrale sau în cartiere, iar autoritățile locale par să fi ales cel mai lung drum pentru rezolvarea acestei probleme.

Cinci parcări de mari dimensiuni, asta le promitea Nicolae Robu timişorenilor în 2012, atunci când candida pentru primul mandat de edil al urbei de pe Bega. La şase ani distanţă, administraţia Robu nu a reuşit să finalizeze nici măcar o parcare. Explicaţia este una simplă: lipsa unui spaţiu adecvat.

Locații posibile

Primăria avea la dispoziţie două mari locaţii situate în zona centrală: parcarea din spatele magazinului Bega sau terenul deţinut de Universitatea de Vest pe strada Oituz. Prima este momentan subiect de litigiu, după ce Primăria Timişoara a cerut în instanţă ca terenul care a revenit fraţilor Cristescu în baza unei legi ce le-a permis să cumpere terenul învecinat magazinului pe care îl deţin să fie cedat municipalității. Deocamdată, în această speţă nu există o sentinţă definitivă, astfel că primăria nu poate amenaja acolo o parcare.

Cât priveşte un schimb de terenuri cu UVT, acesta ar trebui aprobat de Ministerul Educaţiei care deţine terenul de pe Oituz. Procedurile s-au împotmolit însă și nu s-a mai întâmplat nimic de mai bine de un an, iar singura locaţie acceptată de UVT la schimb este Primăria Veche, care nu a fost aprobată de Primăria Timişoara.

Primarul Robu spune că totuşi este posibil ca în acest an la Timişoara să se construiască o mare parcare în zona centrală. „Este posibil. Nu vă pot spune încă. Avem nişte variante în studiu şi o să trecem la realizare chiar dacă nu pe formula ideală pe care mi-am dorit-o atât de mult, colţ Popa Şapcă cu Oituz. Aici era varianta ideală, dar văd că nu funcţionează”, a declarat Robu.

Consiliul Judeţean Timiş deţine un teren în zona centrală pe care s-ar putea construi o parcare de mari dimensiuni. Este vorba de parcarea situată peste drum de Hotel Timişoara.


De ani buni însă ideea de a ridica acolo o parcare supraetajată nu evoluează de la stadiul de proiect. Actuala conducere a CJ Timiş ezită să ia o decizie în acest sens, întrucât chiar şi fără investiţii parcarea aduce venituri în conturile CJ Timiş.

„S-a făcut studiul de oportunitate şi necesitate pentru a vedea care sunt variantele prin care trebuie să continuăm proiectul respectiv. Anul acesta vom lucra la documentaţie şi sper să dăm drumul şi la execuţie. Deocamdată, aparatul tehnic are tema de a găsi cea mai benefică variantă pentru consiliul judeţean. Există varianta să concesionăm terenul, să vină o firmă privată care să facă investiţia şi să ne plătească terenul sau există varianta să facem noi investiţia şi banii să vină la consiliul judeţean”, ne-a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Faza pe cartiere

Situaţia locurilor de parcare nu este mai bună nici în marile cartiere din Timişoara. În Calea Şagului, în zona Lipovei sau în Calea Girocului găsirea unui loc de parcare seara, după ora 17.00, devine o adevărată aventură. La finele săptămânii trecute, primarul Nicolae Robu anunţa că în Timişoara se va construi o primă parcare supraetajată. Deocamdată, administraţia Robu nu a ales şi o locaţie pentru investiţia promisă.

Până la ridicarea de astfel de zone în toate cartierele, numărul cetăţenilor care cer ca locurile de parcare dintre blocuri să fie închiriate pe bani creşte de la o la alta. Primarul Nicolae Robu nu se grăbește să instituie o astfel de procedură însă. „Cei care cer acest lucru o fac pentru că nu există destule locuri de parcare și ei spun că atunci când ajung seara acasă, nu găsesc loc, chiar dacă am amenajat parcări. Alții sunt în alte zone unde nu am făcut amenajări. Sigur că nu ai ce să închiriezi acolo. Dar acolo unde sunt parcări amenajate și sunt mii de locuri pe care le-am creat în cartiere, în parcări dintre blocuri, acolo un astfel de sistem s-ar putea introduce. Teama mea este că se va ajunge la certuri între oameni. Este posibil ca un loc să fie liber mult timp și cineva va veni și îl va ocupa și, în timp ce mașina lui este acolo, e posibil să apară cel ce a plătit pentru acel loc și să se supere și să se ajungă la conflict între oameni”, a explicat edilul.

Foto: Virgil Simonescu

1 COMENTARIU

  1. În Blascovici plin de praf , noroi ,gunoaie și parcări pe spațiul verde str.Cosmonautilor și str.Dunarii
    Avem Timpark … plătim taxe și stăm în noroi . Pe Str.Ciobanului se circulă pe șosea ca la sat… La 5 min.de centrul orașului. Trăiască Timișoara capitala culturala europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.