Una din cinci femei de la sat merge la medic doar atunci...

Una din cinci femei de la sat merge la medic doar atunci când naște. Cum vor medicii timișoreni să scadă numărul de decese la bebeluși

0
DISTRIBUIȚI

Statistici alarmante făcute publice de medicii timișoreni. Una din cinci femei din mediul rural nu este văzută deloc de medic în timpul sarcinii, ci doar atunci când naște. În aceste condiții, cresc șansele ca bebelușul să se nască cu o malformație, prematur sau cu o afecțiune gravă.

Cu scopul scăderii numărului de decese la copii cu vârste sub un an, medicii de la Maternitatea “Odobescu” a Spitalului Municipal Timișoara au reușit să câștige un proiect european în valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro. Aproape 400 de medici și asistente din domeniile obstetrică-ginecologie și neonatologie din spitalul timișorean, spitalele de urgență din Cluj-Napoca și Oradea, precum și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, partenere în proiect, vor participa la diferite conferințe cu scopul de a afla mai multe informații despre cum pot preveni și combate mortalitatea infantilă.

“Rata mortalității infantile, adică câți copii mor în primul an de viață raportat la mia de născuți vii, în țara noastră se află la cel mai ridicat nivel din cadrul statelor Uniunii Europene. Este mai mult decât dublă față de media Uniunii Europene, cauzele fiind prematuritatea, malformațiile, infecțiile. Ne propunem, printr-o serie de schimburi de cunoștințe, să contribuim la îmbunătățirea acestui indicator, cu precizarea că nu totul depinde de competența noastră profesională.


Mortalitatea infantilă este și un indicator al nivelului de dezvoltare socio-economică al unei țări, adică al sărăciei, și nu putem vorbi despre prevenție, pe de o parte, dacă femeia însărcinată încă nu vine la medic decât în momentul nașterii. În mediul rural, una din cinci femei se prezintă doar în momentul nașterii, nu putem să depistăm malformațiile, nu putem să prevenim prematuritatea pe cât se poate”, a explicat medicul Daniela Chiriac, managerul de proiect.

Potrivit medicului timișorean, la conferințe sunt așteptate să participe chiar și mămici, pentru a înțelege cât de important este să se prezinte la medic pe parcursul sarcinii. De asemenea, în cadrul proiectului, Maternitatea “Odobescu” va primi un fetoscop – un aparat cu ajutorul căruia se poate privi în interiorul cavității uterine, unde se găsește copilul, pentru a vizualiza anumite malformații, precum și o masă de reanimare neonatală, extrem de utilă în cazul nou-născuților critici sau prematuri.

Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal Timișoara, a declarat că în cadrul proiectului vor fi organizate și patru întâlniri la spitalul din Szeged, Ungaria, țară în care femeile sunt obligate să meargă la controale periodice în timpul sarcinii.

“Vom avea patru întâlniri la Szeged, vom face un schimb de experiență în ceea ce privește îngrijirea femeilor gravide înainte de naștere, deoarece știm că în Ungaria există anumite protocoale care obligă femeile gravide să-și facă controale medicale periodice”, a precizat Olimpia Oprea.

Proiectul “Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile” are o valoare totală de 6,4 milioane de lei, din care cofinanțarea UE este de 5,4 milioane de lei, și are o durată de trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.