Viața, a doua șansă. Centrul de Toxicologie Pediatrică, locul în care sunt...

Viața, a doua șansă. Centrul de Toxicologie Pediatrică, locul în care sunt salvați copii cu supradoze de droguri sau care au încercat să se sinucidă

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Dezamăgirile în dragoste, notele mici la școală sau dorul de părinții plecați la muncă în străinătate sunt doar câteva dintre motivele pentru care zeci de copii din județul Timiș ajung la Centrul Regional de Toxicologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

“Unul din 20 de cazuri prezentate în urgențele pediatrice sunt din categoria supradozaj medicamentos, intoxicații voluntare sau involuntare și consum de etnobotanice”. Acesta este ”diagnosticul” pus de medicul Mihai Gafencu, care conduce, de aproximativ zece ani, Centrul Regional de Toxicologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

În toată această perioadă, pediatrul timișorean a intrat în contact cu sute de copii și adolescenți din vestul țării cu drame cumplite, care s-au zbătut între viață și moarte, la un moment dat. Unii, încă foarte mici, au ajuns să consume substanțe, medicamente sau alcool din greșeală, din neglijența părinților. Copii mai mari au ajuns aici pentru că au recurs la tot felul de metode de sinucidere, pentru că și-au dorit să moară. Sau au ajuns în comă în unitatea medicală, din cauza consumului prea mare de droguri, în special de etnobotanice în combinație cu alcool.

“În anii ’90, un grup de medici din țară am beneficiat de cursuri de supraspecializare la București, apoi de cursuri de formare. Astfel, s-au alcătuit cinci centre mari care puteau să rezolve cazurile de intoxicație. Prin demersuri la nivel ministerial, s-a reușit aprobarea unor centre regionale de toxicologie, la Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara și București. La Timișoara avem acest centru de aproximativ zece ani, iar eu răspund de el. Din păcate, Ministerul Sănătății nu a alocat niciodată fonduri unor asemenea instituții, iar bugetul spitalului nu are fonduri separate pentru ceea ce reprezintă unul din 20 de cazuri prezentate în urgențele pediatrice”, a povestit Mihai Gafencu.

Fete care nu mai vor să trăiască

Medicul timișorean spune că, ajunse la pubertate, nu puține sunt adolescentele care încearcă să-și ia viața. Iar motivele sunt din cele mai diverse: provin din familii exigente și se tem de cum vor reacționa părinții când vor afla că au primit o notă mai mică, sunt batjocorite de colegi sau suferă de primele decepții în dragoste.

“Există un contingent de suicid și parasuicid, adică o tentativă de suicid care, în general, este legată de sexul feminin, prin care adolescentele nu-și doresc chiar să moară, dar noi spunem că este un act prin care trag un semnal de alarmă asupra neregulilor din familie. Toate acestea ar fi mult mai bine reglate dacă copilul ar avea un părinte sprijin lângă el, și nu la mii de kilometri distanță, trimițându-i bezele prin rețelele de socializare. Spun că avem mai multe cazuri de suicid și parasuicid la fete decât la băieți pentru că tinerele sunt, în primul rând, afectate de transformările majore ale corpului lor la adolescență. De asemenea, sunt cele mai expuse fenomenului de bullying (n.r. hărțuire), sunt cele ce, într-o societate complet năucă, sunt expuse unor valori care le dezgolesc și nu le învelesc în taină și mister. Toată această presiune pusă pe o generație de tinere, dublată de inconsistența relației cu biserica, dar mai ales cu școala și cu educația, absența unui psiholog, fac ca tânăra adolescentă să fie extrem de vulnerabilă”, a explicat Mihai Gafencu.

Medicul timișorean avertizează asupra faptului că majoritatea acestor adolescente care încearcă să se sinucidă apelează la medicamente pe care, de cele mai multe ori, le găsesc în casă, fiind utilizate de membri ai familiei. De obicei, este vorba de antidepresive, antiinflamatoare sau medicamente pentru afecțiunile cardiace. Astfel, ajung cu supradoză de medicamente în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii din Timișoara, iar după ce trec prin secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sunt internate în cadrul Centrului de Toxicologie Pediatrică.

Mihai Gafencu îi sfătuiește pe părinți să încuie medicamentele, astfel încât copilul să nu aibă acces la ele, pentru că sunt extrem de periculoase, inclusiv banalul Paracetamol.
“Dacă bunicile și străbunicile noastre se aruncau în groapa cu var sau beau sodă caustică, acum suntem într-o epocă în care medicamentele sunt preferate de tinerele care recurg la aceste gesturi. Trebuie recunoscut că nu au ce să caute medicamentele la îndemâna copiilor, indiferent că au 14 sau patru ani, trebuie ținute încuiate. Banalul Paracetamol poate omorî adultul consumator de alcool sau bolnav hepatic, iar pe copil cu siguranță, dacă nu are un ficat care să fie matur.


Sunt copii care dacă accidental dau de sticla cu Paracetamol, lăsată în mod inconștient de părinți, o beau toată. Paracetamolul este unul dintre cele mai agresive medicamente, care, repet, trebuie ținut naibii închis, nu la îndemâna copilului”, semnalează Mihai Gafencu.

Etnobotanicele, preferate de tineri la chefuri

Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanții Spitalului “Louis Țurcanu” din Timișoara, doar anul trecut, 36 de copii au încercat să se sinucidă, ajungând cu supradozaj medicamentos în Urgențe, iar apoi fiind internați. De asemenea, alți 21 au consumat etnobotanice și au ajuns în unitatea medicală de urgență, cu ambulanța, dintre care jumătate în comă. Totodată, alți nouă copii au consumat medicamente în combinație cu alcool sau droguri în încercarea de a-și pune capăt zilelor.

Cifrele sunt în continuă creștere, avertizează medicii timișoreni, mai ales în ceea ce privește consumul de droguri. La nivel regional, în anul 2012 erau înregistrați 96 de consumatori de droguri care au avut nevoie de internare, iar doar pe primele șase luni din anul 2016, de exemplu, erau 152 de persoane.

“De cel puțin opt ani de zile, avem de-a face cu etnobotanicele – noua “plagă” a României, care se consumă în diverse situații, cel mai des asociate cu alcoolul. Cel puțin când începe școala, suntem înnebuniți de chefurile unde se consumă substanțe psihoactive și etnobotanice și avem mulți copii internați. Astfel de substanțe psihoactive se consumă în toate țările lumii. Ele au cam trei scopuri: unele sunt din dorința tinerilor de a fi la înălțime, adică sunt cele energizante, mai sunt psihoactive, cu efect halucinogen, și mai nou se caută extrem de mult cele afrodisiace sau care îți dau energia necesară absurdelor petreceri care încep tot timpul după ora 12.00 noaptea și trebuie să dureze cât mai mult. Iar tu, adolescent, trebuie să fii văzut în cât mai multe locuri și atunci și normal că n-ai energie și ai nevoie de energizant. Și după ce bei o altă categorie de otrăvuri, am avut situații de intoxicări cu aceste substanțe din băuturile energizante, le dublezi de consum de alcool, că prinde bine, și mai nou de aceste etnobotanice”, detaliază Mihai Gafencu.
Coordonatorul Centrului Regional de Toxicologie Pediatrică din Timișoara trage un semnal de alarmă cu privire la efectele etnobotanicelor, în condițiile în care, în fiecare an, sunt create sute de molecule noi, iar medicii au nevoie de o aparatură extrem de costisitoare pentru a le identifica și astfel să poată administra tratamentul corect. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu trei ani, un tânăr a murit din cauza etnobotanicelor, la Timișoara.
“Noi, ca să știm cu cine lucrăm în medicină, trebuie să știm cauza intoxicației, care ține de substanță, iar depistarea se poate face cu ușurință în cazul Paracetamolului, de exemplu. În situația în care eu sunt orb în lupta mea cu etnobotanicele, n-am pe cine să prind, pentru că nu știu substanța, care se schimbă cu o viteză uluitoare. În fiecare an sunt create zeci, sute de molecule noi pe care noi nici nu știm încă să le identificăm fără aparatura extrem de costisitoare, care trebuie dublată de o hartă a acestor noi tipuri de substanțe. În Timișoara nu există nicio astfel de hartă, în Europa sunt vreo zece pe care le putem accesa. Norocul este că substanțele etnobotanice consumate ocazional, și nu zilnic, în doze decente, nu sunt letale. Am avut un singur caz de deces la un pacient cronic, în urmă cu trei ani”, explică Mihai Gafencu.

Consumatorii de droguri nu au unde să se trateze

Medicul timișorean spune că România are un mare noroc pentru că nu se prea consumă droguri precum heroina, în condițiile în care nu există nici măcar un centru specializat în care consumatorii, copii și tineri, să poată fi tratați.

“Noi nu avem niciun centru la nivel național de asistență a consumatorului de droguri. Am făcut solicitări repetate la Consiliul Județean Timiș pentru a se organiza primul în Timișoara, dar încă nu s-a făcut nimic. În aceste condiții, noi îi punem pe copiii și adolescenții consumatori de droguri pe picioare după ce ajung de urgență la noi, dar, de multe ori, iar consumă droguri și se întorc. Nu au unde să se trateze. Este foarte important să existe un astfel de centru pentru consumatorii cronici de droguri, o familie acasă, alături de copil, și un preot apropiat. Mulți tineri încep să râdă când spun asta, pentru că s-a pierdut încrederea în biserică”, consideră Mihai Gafencu.

Medicul timișorean îi consideră “bestii” pe cei care care vând droguri copiilor, ținând cont de faptul că aceștia știu că minorii încă nu pot lua decizii conștient.

“Adicția la drog este o boală, pentru că locul în care se procesează plăcerea la copil este altul decât la adult. Dacă adultul decide să consume drog, poate fi un rău pentru societate, dar el are creierul suficient de dezvoltat astfel încât să fie o acțiune voluntară. Dacă unui copil de 11 ani i se vând droguri de către o bestie care știe că adicția are să-l facă zi de zi ca el să vină să consume, acel om trebuie condamnat. Nu de puține ori, am colaborat cu polițiștii și dealerii prinși au fost eliberați de către unii judecători, ba din lipsă de probe, ba din hăuri legislative”, explică Mihai Gafencu.

Doar anul trecut, copii de 12 sau 13 ani au ajuns în stare gravă la Spitalul “Louis Țurcanu” din Timișoara, după ce au consumat droguri. În urmă cu trei ani, medicii i-au salvat viața unui băiețel de 10 ani, care a consumat etnobotanice. “Vârsta de debut este clar cea a adolescenței, care, din nefericire, a scăzut până la pubertate”, avertizează medicul timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.