Pacienții din tot vestul țării care ajung la Spitalul Județean Timișoara sunt diagnosticați rapid și precis cu ajutorul a zeci de echipamente de radiologie și imagistică. Medicul Florin Bîrsășteanu, șeful Clinicii de Radiologie și Imagistică medicală, a declarat, astăzi, că doar în ultimul an, au fost efectuate peste 114.000 de radiografii și investigații imagistice. De asemenea, au fost examinați peste 68.000 de pacienți care au trecut pragul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara.
“Clinica de Radiologie și Imagistică medicală împlinește 70 de ani de activitate, iar în toată această perioadă am reușit să aducem o contribuție importantă în diagnosticul cât mai exact al patologiilor. Deși nu avem cele mai noi echipamente, Spitalul Județean Timișoara a realizat cifre impresionante de investigații imagistice și radiologii. Toți pacienții care vin la Spitalul Județean Timișoara trebuie, în primul rând, diagnosticați, iar acest diagnostic se face prin mijloace tehnice de cele mai multe ori, cele clinice nefiind suficiente. De aceea, laboratorul, radiologia, imagistica, explorările funcționale sunt practic sunt primul impact major pe care-l are pacientul cu spitalul.
După ce avem un diagnostic cât mai rapid și cât mai exact, abia atunci putem să facem tratamentele terapeutice necesare”, a afirmat medicul Florin Bîrsășteanu.
Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Județean Timișoara este dotată cu un RMN, două computere tomograf, două angiografe, un mamograf, cinci aparate de radiologie, ecografe, precum și 12 aparate de radiologie mobile, folosite în sălile de operație. Florin Bîrsășteanu a precizat că cele două computere tomografe sunt destul de vechi, însă, până la sfârșitul anului, la Spitalul Județean Timișoara va ajunge un astfel de aparat medical de ultimă generație.
“Cele două computere tomograf au până în nouă ani vechime, dar încă sunt solide din punct de vedere tehnologic și ne putem face treaba cu ele. Am reușit să conving Ministerul Sănătății că spitalul nostru are imperios nevoie de un RMN, un computer tomograf și un sistem informatic PACS, care vor fi achiziționate cu bani de la Banca Mondială. Sper ca până la finalul anului să avem această dotare”, a afirmat Florin Bîrsășteanu.