Aproape 5.500 de copii din Timiș, înscriși în clasa zero. Directorul unei...

Aproape 5.500 de copii din Timiș, înscriși în clasa zero. Directorul unei școli pe care părinții “s-au bătut”: “Nu avem loc să-i primim pe toți”

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare s-a finalizat ieri. Potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul Școlar Timiș, în total, au fost înscriși 5.475 de copii, astfel că vor fi formate 277 de clase pregătitoare în unitățile de învățământ din județ.

La fel ca-n anii precedenți, părinții s-au înghesuit să-și înscrie copiii în câteva școli de elită din Timișoara. Deși nu aveau domiciliul pe o stradă arondată unității de învățământ, aceștia au apelat din nou la șmecheria vizei de flotant și astfel au prins un loc în școala preferată. Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar, toți copiii din circumscripția școlară trebuie admiși.

Ieri, la finalul înscrierilor în clasa pregătitoare, ISJ Timiș a fost de acord să suplimenteze numărul de clase în aceste școli de prestigiu, astfel încât toți copiii să poată fi primiți. Într-o clasă pregătitoare pot învăța cel mult 25 de elevi.

Iată topul celor mai vânate școli din Timișoara:

Școala Gimnazială Nr. 30 – 6 clase propuse inițial, cu 150 de elevi, va avea în final 10 clase – 241 de înscriși;
Școala Gimnazială Nr. 24 – 7 clase propuse inițial, cu 175 elevi, va avea în final 8 clase – 200 de înscriși;
Școala Gimnazială Nr. 7 – 6 clase propuse inițial, cu 150 elevi, va avea în final 8 clase – 199 înscriși;
Colegiul Național Bănățean, 4 clase cu predare în limba română propuse inițial, cu 100 de elevi, va avea în final șase clase – 157 copii înscriși;
Școala Gimnazială Nr. 19 – 4 clase propuse inițial, cu 100 de elevi, va avea în final 5 clase – 122 înscriși;
Liceul Teoretic “Grigore Moisil” – 4 clase propuse inițial, cu 100 de elevi, va avea în final 5 clase – 122 înscriși;
Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” – trei clase propuse, cu 75 de elevi, va avea în final patru clase – 107 înscriși;
Școala Gimnazială Nr.


27
– 2 clase propuse inițial, cu 50 de elevi, va avea în final patru clase – 99 înscriși;
Colegiul Național Bănățean – o clasă cu predare în limba germană propusă inițial, va avea în final 2 – 53 înscriși;
Liceul Teoretic “J. L. Calderon” – o clasă propusă inițial, cu 25 de elevi, va avea în final două clase – 37 înscriși.

La finalul primei etape de înscriere în clasa pregătitoare, directorii unor școli din Timișoara, care duc lipsă de spațiu, încearcă să găsească soluții, astfel încât acești copii să aibă unde învăța.

Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean, ne-a declarat că este “prioritar să ținem toți elevii la cursuri de dimineață”, iar în această perioadă, împreună cu reprezentanții Primăriei Timișoara, încearcă să identice spații în zonă care ar putea fi amenajate în săli de clasă. Asta pentru că unitatea de învățământ avea săli disponibile doar pentru cele cinci clase pregătitoare propuse inițial.

În situația de a nu avea spațiu suficient este și Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara. Cerasela Bociu, directorul școlii, ne-a declarat că, în cazul în care nu se vor identifica spații care pot fi transformate în săli de clasă, mai multe clase de-a III-a vor fi mutate la cursuri după-amiază.

“Nu avem loc să-i primit pe toți, deocamdată. Nu știm care va fi soluția, noi încercăm să identificăm alt spațiu sau să mutăm mai multe clase la programul de după-amiază”, a precizat Cerasela Bociu.

La Școala Gimnazială Nr. 30, în care au fost formate zece clase pregătitoare, reprezentanții unității de învățământ au găsit o soluție în urmă cu trei ani și au amenajat la demisolul clădirii zece săli pentru copiii de clasa pregătitoare.

A doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare este programată în perioada 12 – 18 aprilie, fiind rezervată pentru copiii care nu au fost înscriși în prima etapă sau nu s-au prezentat.

„În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2018, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, anunţă Ministerul Educaţiei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.