Atelier pentru studierea unui instrument românesc tradițional, parte dintr-un mare proiect cultural,...

Atelier pentru studierea unui instrument românesc tradițional, parte dintr-un mare proiect cultural, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Primul modul al Atelierului „Identitate”, un proiect al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara” realizat împreună cu trupa Subcarpaţi şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, se încheie astăzi. Acesta a început în 26 martie.

Atelierul, care militează pentru nevoia de regăsire, de recuperare a propriei identităţi într-un prezent care, de multe ori brutal, ridică garduri şi duce la izolare, în ciuda minimalizării rolului graniţelor, aduce de această dată, în faţa publicului, unul din cele mai frumoase instrumente muzicale tradiţionale româneşti, cavalul, încercând să desfiinţeze barierele geografice cu ajutorul tehnologiei. Participanţii la atelier, împreună cu Bean MC şi cu Andrei Maxim, un bun cunoscător al cavalului, vor defini un loc din care, folosind tehnologia oferită de mediul online, vor deschide în direct Atelierul, pentru spectatori din întreaga ţară şi chiar de peste hotare.

Spiritualitatea oricărui popor, în toate formele sale de manifestare, de la filosofie, literatură sau teatru până la muzică şi dans, are ca element comun Respiraţia, cea care a precedat primul cuvânt, cuvântul desăvârşit, suflul vital care dă impuls spiritului.


Drumul spre regăsirea de sine înseamnă Respiraţie – prin muzică sau meditaţie – iar întâlnirea pe care o propune Atelierul „Identitate” crează un spaţiu pentru respiraţia prin muzică a unor oameni aflaţi în căutarea unui arhetip rătăcit printre mizeriile vieţii de zi cu zi, în căutarea acestei respiraţii comune pe care au pierdut-o.

Acest principiu reprezintă chintesenţa Atelierului „Identitate” şi motivul pentru care prima parte a acestuia, intitulat Inspiraţie-Respiraţie, redescoperă instrumentul tradiţional de suflat, cavalul. Acesta este un pretext, dar în egală măsură şi un context pentru redefinirea individuală într-un spaţiu comun, în interiorul naţiei, şi, într-un sens mai larg, de recuperare a sensului creator şi deschis al acesteia. Este dimensiunea în cheie majoră a acestui proiect pe care Teatrul Naţional din Timişoara l-a imaginat pentru drumul spre anul în care România, prin Timişoara, îşi va reprezenta identitatea în Europa culturală.
Atelierul „Identitate” face parte din proiectul Teatrului Naţional Timişoara pentru anul 2021 şi este parte integrantă a programului cultural 2018, bid book TM 2021, partenerul oficial al proiectului fiind Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.